Appajánló

Frissítve: 2023.01.26

Életünk jelentős problémáit már sokan megoldották, és ezeket már mind megosztották velünk.

Lehet fogalmad sincs róla, hogy arra a nehézségre, amivel küzdesz, milyen megoldások léteznek. Lehet, hogy te kerestél rá valami megoldást, de nem találtál, viszont az is előfordulhat, hogy csak szimplán rossz helyen kerested.

De ez nem a te hibád, hiszen manapság kétmilliónál is több könyv jelenik meg minden évben.

A sikerlistás könyvek sem garantálják egy könyv minőségét, vagy azt, hogy valóban hasznos információval fog ellátni téged.

Szeretnél boldogabb életet élni vagy több pénzt keresni?
Esetleg magabiztosságra vagy jobb kommunikációs készségekre szeretnél szert tenni?

Összeállítottam egy olvasólistát, azokról a könyvekről, amik a legnagyobb hatással voltak rám, és megváltoztatták a gondolkodásmódomat, ezzel együtt pedig az életemet is.

Nagyon sok jó könyv létezik, amit érdemes elolvasni, ha ezt mind megosztanám veletek egyszerre a „bőség zavarában” nem lenne egyszerű kiválasztani egyet, ez pedig halogatást eredményezne. – Ezért most „csak” ezt a 30 könyvet hoztam.

Kezd el olvasni még ma valamelyiket, és változtasd meg te is az életed!

Mark Manson - A „Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson – A „Lesz*rom” rafinált művészete című könyv az élet filozófiájával foglalkozik, és arra tanít, hogyan kell kezelni a kudarcot, hogy pozitív változást hozzon az életünkbe. A könyvben Manson tanácsot ad a kudarcokat valójában lehetőségnek tekinteni, és hogyan lehet ezeket a kudarcokat használni arra, hogy növekedjünk és fejlődjünk, valamint hogyan lehet megtalálni az életben a boldogságot. A könyvben személyes történeteket is megoszt, valamint néhány gyakorlatot is, amelyek segítenek az olvasóknak szembenézni a kudarcaikkal és megtalálni az életben a boldogságot.

Oldal száma: 208
Szubjektív értékelés: 5/3

Mark Manson – A „Lesz*rom” rafinált művészete című könyvének fő tanulsága, hogy a boldogság és a siker nem külső okok miatt jön el, hanem belső állapotunktól függ. A könyvben Manson azt javasolja, hogy fogadjuk el a nehézségeket, és tanuljunk belőlük, mert ezáltal képesek leszünk boldogabbak és sikeresebbek lenni. A könyvben azt is elmagyarázza, hogy a negatív érzések, mint például a félelem és a szomorúság, természetes részei az emberi életnek és azzal kell megbirkóznunk, hogy valóban élvezni tudjuk az életet.

Carol S. Dwack – Szemléletváltás

Carol Dweck szemleletvaltas

Carol Dweck „Szemléletváltás a siker új pszichológiája” című könyve arról szól, hogy hogyan befolyásolja az emberek mentális beállítottságát a mindset a sikerüket az életben. A könyvben Dweck különbséget tesz a fix és a növekvő szemléletmód között, és azt mutatja be, hogy a növekedési szemléletmód hogyan segítheti az embereket abban, hogy elérjék a céljaikat. A könyv tárgyalja azokat a lehetőségeket, amelyek a növekvő szemléletmódot segítik elérni, valamint azokat a kihívásokat, amelyekkel az emberek találkozhatnak, amikor megpróbálják megváltoztatni a gondolkodásmódjukat.

Oldal száma: 432
Szubjektív értékelés: 5/4

Carol Dweck „Szemléletváltás a siker új pszichológiája” című könyvének fő tanulsága, hogy a siker az állandó tanulásra és fejlődésre épül, és a sikerhez vezető legfontosabb út az, ha elsajátítjuk a pozitív szemléletet, amely lehetővé teszi, hogy elérjük céljainkat. A könyvben Dweck bemutatja két fő szemléletet, az örökletesnek vélt képességekre alapozó „fix” szemléletet és a fejlődést célzó „növekvő” szemléletet. Dweck állítja, hogy a növekvő szemlélet kulcsfontosságú a siker eléréséhez, mert ez a szemlélet lehetővé teszi, hogy az emberek pozitívan reagáljanak a kudarcra, és ösztönözzék őket a tanulásra és fejlődésre.

James Clear - Atomi szokások

James Clear - Atomi szokasok

James Clear „Atomi szokások” című könyve arról szól, hogyan lehet kis lépésekkel, apró változtatásokkal javítani életünk minőségén. A könyvben Clear bemutatja a szokások alapján épülő rendszerezési módszert, amely segít megtalálni azokat a kulcsfontosságú lépéseket, amelyek segíthetnek elérni a céljainkat. A könyv részletesen elemzi a szokásokat, és bemutatja a leghatékonyabb módszereket a szokások megteremtésére és megtartására, valamint azok megváltoztatására. A könyv célja, hogy segítsen az olvasóknak megtanulni, hogyan lehet kis lépésekkel, de hatékonyan változtatni életükön, hogy elérjék a személyes és professzionális céljaikat.

Oldal száma: 378
Szubjektív értékelés: 5/5

James Clear „Atomi szokások” című könyve arról szól, hogyan lehet kis lépésekre bontva, kialakítani és megerősíteni a pozitív szokásokat az életünkben. A könyv célja, hogy olvasóinak segítsen megtalálni a motivációt és az eszközöket a változások megvalósításához, és elmagyarázza, hogy a szokások miként határozzák meg az életünket. A könyv tanulsága, hogy a kis, de rendszeres lépésekkel elérhetők a nagy célok, és hogy a szokásaink meghatározzák a jövőnket.

Darin Olien - Szuperélet

Szuperelet - Darin Olien

Darin Olien – Szuperélet című könyve arról szól, hogy hogyan lehet egészségesebb és energikusabb életet élni a természetes és egészséges ételek, a rendszeres testmozgás, valamint a mentális és spirituális egészség javításának segítségével. A könyv bemutatja, hogyan lehet beépíteni ezeket a dolgokat az életünkbe, és hogyan lehet elkerülni a káros ételeket és életmódot. Olien a könyvben azt is megosztja, hogyan lehet együttműködni a természettel, hogy a testünk szuperformában működjön és javítsa az életminőséget.

Ha helyesen táplálkozunk, nemcsak a mai vagy holnapi énünkkel teszünk jót, hanem a húsz, harminc vagy ötven évvel későbbi énünkkel is.” – Darin Olien

Oldal száma: 336
Szubjektív értékelés: 5/5

A „Szuperélet” című könyv Darin Olien által írt, ami a táplálkozás és az egészséges életmód témájával foglalkozik. A könyvben Olien bemutatja azt a tudományos alapot, amely alátámasztja a superfood-ok és a természetes élelmiszerek hasznosságát, és bemutatja, hogyan lehet ezeket az élelmiszereket beépíteni az életmódunkba. A könyv tanulsága, hogy az egészséges táplálkozás és az életmódváltás jelentős mértékben javíthatja az egészséget, növelheti az energiaszintet és segíthet megelőzni a betegségek kialakulását. Olien hangsúlyozza, hogy a szuperélet egy folyamat, és hogy az embereknek fokozatosan kell beépíteniük ezeket az élelmiszereket az étrendjükbe, hogy élvezhessék azok előnyeit.

Thomas Erikson - Idiótákkal körülvéve

A „Idiótákkal körülvéve” című könyv Thomas Erikson írótól arról szól, hogyan tudunk eredményesen kommunikálni és együttműködni olyan emberekkel, akikkel nehéz dolgunk van. A könyv segítséget nyújt abban, hogy hogyan értelmezhetjük a másik fél viselkedését, hogyan tudunk hatékonyan kommunikálni és konfliktuskezelni, valamint hogyan tudjuk jobban kezelni a konfliktusokat és stresszes helyzeteket.

„A világban nem újabb konfliktusokra van szükség, hanem a közöttünk lévő különbségek megértésére.”

Oldal száma: 296
Szubjektív értékelés: 5/5

Thomas Erikson „Idiótákkal körülvéve” című könyvének fő tanulsága, hogy az emberek sokszor tudat alatt viselkednek, és hogy az emberek közötti konfliktusokat és nehézségeket sok esetben a kommunikációs hiányosságok okozzák. A könyv azt javasolja, hogy ha jobban megértenénk és kezelnénk ezeket a kommunikációs hiányosságokat, akkor képesek lennénk javítani kapcsolatainkat, és jobban éreznénk magunkat a munkahelyünkön és az életünkben általában.

Dale Carnegie - Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket

Dale Carnegie „Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket” című könyve arról szól, hogyan lehet hatékonyabban kommunikálni és kapcsolatokat építeni más emberekkel. A könyv segít abban, hogy megtanuljuk, hogyan kezeljük az emberekkel való konfliktusokat, hogyan nyerjük el az emberek bizalmát és hogyan lehet őket meggyőzni az álláspontunkról. A könyvben szereplő tanácsok és gyakorlatok segítenek abban, hogy jobban megértsük az embereket és jobban kommunikáljunk velük, ami segít abban, hogy jobb kapcsolatokat építsünk és jobban befolyásoljuk őket.

Oldal száma: 256
Szubjektív értékelés: 5/4

Dale Carnegie „Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket” című könyvének tanulsága, hogy az emberekkel való kommunikáció, a kapcsolatépítés és az emberek befolyásolása művészet, amelyet lehet tanulni és fejleszteni. A könyv számos tanácsot és taktikát kínál az emberekkel való hatékony kommunikációhoz, a konfliktusok kezeléséhez és az emberek meggyőzéséhez. A könyv hangsúlyozza az empátia és az emberek igényeinek figyelembevételének fontosságát, valamint az együttműködés és a kölcsönös előnyökre alapozó kapcsolatok építését.

Anders Ericsson · Robert Pool - Csúcsteljesítmény

Anders Ericsson és Robert Pool „Csúcsteljesítmény” című könyve a kiemelkedő teljesítmény elérésének tudományáról szól. A könyv bemutatja azokat a gyakorlatokat és módszereket, amelyek segítenek a felhasználóknak a szakmai és személyes életükben elérni a magasabb szintű teljesítményt. A könyv főleg az úgynevezett „deliberate practice” módszert, azaz a célzott gyakorlást hangsúlyozza, ami a szakértelmünk fejlesztésének kulcsa. A könyv részletesen elemzi, hogyan lehet ezt a módszert alkalmazni a különböző területeken, beleértve a sportot, a zenét, az üzletet, a tudományt és még sok mást.

Oldal száma: 304
Szubjektív értékelés: 5/5

Anders Ericsson és Robert Pool „Csúcsteljesítmény” című könyve a kutatások alapján összegyűjtött tudást és tapasztalatot mutatja be a kiemelkedő teljesítmény elérésének kulcsának tekintve a gyakorlást. A könyvben leírtak szerint a csúcsteljesítmény eléréséhez a rendszeres, célirányos és fejlettebb szintekre való gyakorlás szükséges. A könyv azt is leírja, hogy az önfejlesztés és a szakmai fejlődés érdekében szükséges a kritikus elemzés és a visszajelzés. A tanulság, hogy a kiemelkedő teljesítmény eléréséhez hosszú távú szorgalom és önfejlesztés szükséges.

Daniel Kahneman - Gyors ​és lassú gondolkodás

A „Gyors és lassú gondolkodás” című könyvben Daniel Kahneman a pszichológia és a gazdaságtan tudományában eltöltött évtizedeinek tapasztalatait osztja meg azzal kapcsolatban, hogyan döntünk és hogyan értékeljük az információt. A könyvben a szerző a kétféle gondolkodási mód, a gyors és a lassú gondolkodás különbségeit vizsgálja, és bemutatja, hogyan befolyásolják ezek a módok a döntéseinket. A könyvben többek között szó van a tudatosság és a megtévesztés, a választás és az értékelés, valamint a tudomány és a tudományos gondolkodás kapcsolatáról.

Oldal száma: 604
Szubjektív értékelés: 5/5

Daniel Kahneman „Gyors és lassú gondolkodás” című könyve arról szól, hogy az emberek két fajta gondolkodási módot használnak: a gyors, automatikus, alapvetően érzelmi alapú gondolkodást, és a lassú, racionális, logikus gondolkodást. A könyv elmagyarázza, hogy ez a kétféle gondolkodási mód hogyan befolyásolják a döntéseinket, és hogyan befolyásolják a napi életünket.

A könyv tanulsága, hogy az emberek többsége gyors gondolkodással dönt, ami gyakran hibás döntéseket eredményez. A könyv ajánlja, hogy az emberek próbáljanak több időt szánni a lassú gondolkodásra, és figyeljenek oda a gyors gondolkodás hibáira, hogy jobb döntéseket hozhassanak. Emellett, az olvasók megtanulhatják, hogyan tudják felismerni és kijavítani a gyors gondolkodásból eredő hibákat, valamint hogyan tudják jobban kihasználni a lassú gondolkodásmódot.

Nathaniel Branden - Az ​önbecsülés 6 alappillére

Nathaniel Branden „Az ​önbecsülés 6 alappillére” című könyve az önbecsülés fontosságáról és annak hatásairól szól. A könyvben Branden azzal foglalkozik, hogy hogyan építhetünk fel magunkban erős önbecsülést, és hogyan alkalmazhatjuk ezt az életünkben, hogy jobban érezzük magunkat, valamint hatékonyabban tudunk kommunikálni és döntéseket hozni. A könyv azt is bemutatja, hogyan befolyásolja az önbecsülés az érzelmi és mentális egészséget, a személyes és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatokat. A könyv hat alappillérre épül, amelyek segítenek megtalálni és megtartani az önbecsülést.

Oldal száma: 560
Szubjektív értékelés: 5/5

Nathaniel Branden „Az önbecsülés 6 alappillére” című könyvének fő tanulsága az, hogy az önbecsülés fontos tényező a személyes fejlődés és a siker szempontjából. A könyv fő célja, hogy olvasójának segítsen megtalálni és erősíteni saját önbecsülését, amely által jobban képes lesz önmagát irányítani és javítani önértékelését. A könyv a következő alappilléreken keresztül mutatja be az önbecsülés fontosságát: életcél, önmegvalósítás, önkontroll, önfegyelem, önbecsülés és önértékelés.

William B. Irvine - Útmutató ​a jó élethez

A William B. Irvine által írt „Útmutató a jó élethez” című könyv filozófiai alapokon nyugvó tanácsokat ad ahhoz, hogyan élhessünk boldogabb és teljesebb életet. A könyvben Irvine a sztoikus filozófia eszközeit használja fel a modern élet problémáinak megoldására, és a könyvben számos gyakorlati tanácsot találhatunk a boldogság, a sikeresség, az önfegyelem, az érzelmek kezelése és az élet értelmének megtalálása kapcsán.

Oldal száma: 356
Szubjektív értékelés: 5/4

William B. Irvine Útmutató a jó élethez című könyve arról szól, hogyan élhetünk jobb életet a filozófia segítségével. A könyvben a szerző bemutatja, hogyan alkalmazhatjuk a filozófiai eszméket a mindennapi életünkben, hogy növeljük az életünk minőségét és boldogabbak legyünk. A könyv fókuszában az önismeret, a jólét és a boldogság áll, és a szerző a filozófiai eszmék mellett számos gyakorlati tanácsot is ad az olvasóknak, hogy segítsenek nekik elérni ezeket a céljaikat. Tanulsága, hogy a filozófia segítségével jobban megérthetjük magunkat és a világot, és ezáltal jobban képesek leszünk élni az életünket.

Steven D'Souza · Diana Renner - A ​nemtudás

A „A nemtudás” című könyv Steven D’Souza és Diana Renner szerzőpáros munkája. A könyv arról szól, hogy hogyan használhatjuk fel a tudatosság és az önismeret eszközeit a döntéseink és cselekedeteink kreatívabbá és hatékonyabbá tételére. A könyv bemutatja, hogyan lehet elkerülni a tudatlanság által okozott hibákat és hogyan lehet javítani a döntéshozatalunkat és a kommunikációnkat. Az írók a tudatosság és az önismeret eszközeit használják a kreativitás, a hatékonyság és az eredményesség növelésére, és azt mutatják be, hogyan lehet ezt alkalmazni a mindennapi életben és az üzleti életben.

„Az indokolatlanul magabiztos szakemberek őszintén hisznek a szakértelmükben, szakértőként viselkednek, és annak is tűnnek. Mindenképpen tartsuk azonban észben: meglehet, hogy csak egy illúzió foglyai.” – Daniel Kahneman

Oldal száma: 340
Szubjektív értékelés: 5/4

A „A nemtudás” című könyv általános tanulsága az, hogy a nemtudás nagyon fontos a döntéshozatalban, a kreativitásban és a fenntartható fejlődésben. A könyv szerzői szerint a tudásunk hiányosságai segítenek abban, hogy szembe nézzünk a valós problémákkal, és új megközelítéseket találjunk. A könyv azt is hangsúlyozza, hogy a tudatosság a nemtudásról és annak jelentőségéről segít abban, hogy jobban kezeljük a bizonytalanságot, és jobban alkalmazkodjunk a változó környezethez.

Greg McKeown - Lényeglátás

Greg McKeown „Lényeglátás” című könyve arról szól, hogyan lehet megtalálni és megtartani az életünkben a legfontosabb dolgokat. A könyv bemutatja, hogy a lényeglátás képessége segíthet abban, hogy kiemeljük a legfontosabb feladatokat és projekteket az életünkben, és elkerüljük a felesleges teendőket és a kísértéseket. A könyv megmutatja, hogyan lehet alkalmazni ezt a képességet a munkahelyi és a magánéleti környezetben egyaránt, és hogyan lehet ezt a képességet fejleszteni és javítani.

Oldal száma: 270
Szubjektív értékelés: 5/4

Greg McKeown – Lényeglátás című könyve arról szól, hogyan lehet a lényegre koncentrálni a munkánkban és az életünkben, és hogyan lehet elkerülni a túlterheltséget és az elérhetetlen célokat. A könyv ötletei közé tartozik, hogy meghatározzuk, mi a lényeg, és azt előtérbe helyezzük, valamint megtanuljuk elutasítani azokat a dolgokat, amelyek nem fontosak. A könyv tanulsága, hogy ha a lényegre koncentrálunk, és a fontos dolgokra fókuszálunk, akkor hatékonyabbak és boldogabbak leszünk az életben.

David McRaney - Rejtett ​énünk

David McRaney „Rejtett ​énünk” című könyve arról szól, hogyan működik az emberi gondolkodás és hogyan befolyásolja az emberek döntéseit és cselekedeteit a tudattalan gondolkodás. A könyv rávilágít a kognitív torzulásokra, mint például a helyzet-specifikus optimizmus és az önmegtévesztés, és megmutatja, hogyan lehet ezeket a torzításokat kezelni, hogy jobb döntéseket hozhassunk. A könyv azt is bemutatja, hogyan élhetünk tudatosabban és hogyan alakíthatunk ki erősebb önbecsülést.

„Természettől fogva meseszövő lények vagyunk. Mindig megmagyarázzuk önmagunknak tetteink motivációját, valamint életünk történéseinek okait, és amikor nincs válaszunk, anélkül adunk magyarázatot, hogy tudatában lennénk. Idővel ezek a magyarázatok eggyé válnak elképzeléseinkkel arról, hogy kik vagyunk, és hol van a helyünk a világban. Azonossá válnak velünk.”

Oldal száma: 328
Szubjektív értékelés: 5/4

David McRaney – Rejtett ​énünk című könyvében az író azt mutatja be, hogy az embereknek van egy rejtett énjük, amelyik a valóságos énjüktől eltérő személyiségjegyekkel rendelkezik, és amelyik a környezetükre való reakcióikat befolyásolja. A könyv célja, hogy segítsen az embereknek jobban megérteni magukat és ezáltal jobban kezelni az érzelmeiket és viselkedésüket.

Ryan Holiday - Az ​akadály maga az út

Ryan Holiday – Az ​akadály maga az út című könyvében az író arról beszél, hogyan fordíthatjuk a nehézségeinket előnyünkre. A könyvben az író elmondja, hogy az akadályokat és a nehézségeket lehetőségként kell kezelni, és hogy ezek segíthetnek abban, hogy fejlődjünk és sikeresebbek legyünk. A könyv többek között példákat mutat be olyan híres emberekről, akiknek az életében a nehézségek segítettek a siker elérésében, és tanácsokat ad, hogyan lehet ezt a folyamatot alkalmazni saját életünkben.

Oldal száma: 270
Szubjektív értékelés: 5/3

Ryan Holiday – Az ​akadály maga az út című könyvének a tanulsága, hogy a nehézségek és akadályok, amelyekkel az életben találkozunk, lehetőségek és fejlődési útjaik, valójában hasznosak lehetnek számunkra. A könyv szerint, ha úgy tekintünk az akadályokra, mint egy lehetőségre, hogy fejlődjünk, és ha megtanuljuk hogyan kezeljük őket, akkor képesek lehetünk növelni az önbizalmunkat, a kitartásunkat, és elérni a sikereinket.

Robert Greene - A ​kiválóság hatalma

Robert Greene – A ​kiválóság hatalma című könyvében az író elmondja, hogyan lehet elérni a kiválóságot, és hogyan lehet azt használni a hatalom megszerzésére. A könyvben az író többek között a következőket tárgyalja: hogyan lehet fejleszteni az önkontrollt, hogyan lehet megtalálni és követni a saját utat, hogyan lehet megtalálni és kezelni az ellenségeket, hogyan lehet hatékonyan kommunikálni és megérteni másokat, valamint hogyan lehet alkalmazni ezeket a stratégiákat a személyes és üzleti életben. Az író szerint, ha megtanuljuk hogyan kezeljük a hatalmat, akkor képesek lehetünk elérni a kiválóságot, és elérni a sikereinket az életben.

„A kiválósághoz vezető út türelmet igényel. 5-10 éven át az útra kell fókuszálnod, mielőtt learathatod az erőfeszítéseid gyümölcsét… Tartós sikerre és pénzre nem azok tesznek szert, akik ezekre célként tekintenek, hanem azok, akik a tudásra és az életük kiteljesítésére koncentrálnak.”– Robert Greene

Oldal száma: 392
Szubjektív értékelés: 5/5

Robert Greene – A ​kiválóság hatalma című könyvének a tanulsága, hogy ahhoz, hogy elérjük a kiválóságot és a hatalmat az életben, fontos megtalálni saját utunkat, és folyamatosan fejleszteni az önkontrollunkat, az ellenségeink kezelését, kommunikációs és emberi készségeinket. A könyvben az író többek között a következőket javasolja, hogy ahhoz, hogy elérjük a kiválóságot, fejlesztenünk kell a személyes erőforrásainkat, és az emberekkel való kapcsolatainkat, és folyamatosan alkalmazni kell a tanultakat, a saját életünkben és az üzleti életben.

Robert B. Cialdini - Hatás

Robert B. Cialdini – Hatás című könyvében a szerző az emberek hatásainak kutatásával foglalkozik. A könyvben az író bemutatja a hatásos meggyőzés és az emberek befolyásolásának hat kulcsfontosságú tényezőjét, amelyeket a „hatásos meggyőzés hat alapelveként” jellemez. Az alapelvek a következők: az emberi érzelmekre való támaszkodás, a szociális bizonyítékokra való támaszkodás, a megszokásra való támaszkodás, a tiszteletre való támaszkodás, a jótékony szándékú meggyőzésre való támaszkodás, és az azonosulásra való támaszkodás. A könyvben az író részletesen elemzi ezeket az alapelveket, és bemutatja, hogyan használhatók az emberek befolyásolására, és hogyan lehet elkerülni azok befolyásolását.

„A mai életforma és élettempó mellett sok, közvetlenül a személyünket érintő kérdésben sem tudunk teljesen átgondolt döntéseket hozni.
Más szóval: sokszor olyan bonyolultak a dolgok, oly kevés az időnk, oly nehéz kivonnunk magunkat a zavaró tényezők hatása alól, annyira az érzelmeink hatása alatt vagyunk, vagy szellemi fáradságunk olyannyira leküzdhetetlen, hogy kognitív állapotunk nem teszi lehetővé az ésszerű döntéseket.”

Oldal száma: 364
Szubjektív értékelés: 5/4

A Robert B. Cialdini – Hatás című könyvének a tanulsága, hogy az emberek befolyásolásában hat alapelve játszik fontos szerepet: az emberi érzelmekre való támaszkodás, a szociális bizonyítékokra való támaszkodás, a megszokásra való támaszkodás, a tiszteletre való támaszkodás, a jótékony szándékú meggyőzésre való támaszkodás, és az azonosulásra való támaszkodás. A könyv olvasása segít megérteni, hogyan működnek ezek az alapelvek, és hogyan lehet elkerülni azok befolyásolását, valamint hogyan lehet őket hatékonyan használni az emberek befolyásolására a saját életünkben és az üzleti életben. A könyv tanulsága, hogy fontos tudatosan figyelni ezekre az alapelvekre, és alkalmazni őket, hogy hatékonyabban tudjunk kommunikálni és meggyőzni másokat.

Gary Keller · Jay Papasan - Az ​1etlen dolog

Gary Keller és Jay Papasan – Az 1etlen dolog című könyvében a szerzők a sikerhez vezető legfontosabb dolgot, azaz az 1etlen dolgot kutatják. A könyv célja, hogy bemutassa, hogyan lehet meghatározni és elérni a legfontosabb célokat az életben. A szerzők a könyvben bemutatják, hogyan lehet meghatározni az 1etlen dolgot az élet minden területén, például az üzleti életben, a pénzügyekben, a karrierben, a kapcsolatokban és a személyes fejlődésben. A könyvben az írók részletesen elemzik a különböző módszereket, amelyek segítségével meghatározható az 1etlen dolog, és bemutatják, hogyan lehet elérni azt a gyakorlatban. A könyv üzenete, hogy ha tudatosan koncentrálunk az 1etlen dologra, akkor sokkal hatékonyabbak és boldogabbak leszünk az életben.

„Mi az az egyetlen dolog, amit most megtehetek, és aminek az elvégzésével minden más könnyebbé vagy feleslegessé válik?”

Oldal száma: 218
Szubjektív értékelés: 5/4

A Gary Keller és Jay Papasan – Az 1etlen dolog című könyvének a tanulsága, hogy a sikerhez vezető legfontosabb dolog meghatározása és elérése az élet minden területén, az üzleti életben, a pénzügyekben, a karrierben, a kapcsolatokban és a személyes fejlődésben. A könyv tanítja, hogy a sikerhez vezető út azzal kezdődik, hogy meghatározzuk az 1etlen dolgot, és azt követően mindent erre a célra irányítsunk. A könyv üzenete, hogy ha tudatosan koncentrálunk az 1etlen dologra, és eltávolítjuk az útból az összes felesleges dolgot, akkor sokkal hatékonyabbak és boldogabbak leszünk az életben. A könyv azt is tanítja, hogy a sikerhez vezető út nem mindig könnyű, de ha tudatosan és kitartóan követjük az 1etlen dolgot, akkor elérhetjük a céljainkat és életünknek a valódi értelmét.

Steven Pressfield - A ​Művészet Háborúja

Steven Pressfield – A Művészet Háborúja című könyve az alkotói folyamatot és a művészet létrehozásának nehézségeit mutatja be. A könyv szerzője a „művészeti háború” fogalmát használja, amely az alkotók által megélt mentális és érzelmi küzdelmet jelenti a munka létrehozása során. A könyv fő üzenete, hogy az alkotók általában azzal a „belső ellenséggel” küzdenek, amely megakadályozza őket abban, hogy elérjék a teljes potenciáljukat. A könyvben a szerző bemutatja a különböző módszereket, amelyekkel leküzdhetjük ezt az ellenséget és elérhetjük a kreativitásunkat és az alkotói folyamatunkat. A könyv üzenete, hogy a művészet létrehozása küzdelmes folyamat, de ha képesek vagyunk legyőzni a belső ellenséget, akkor képesek leszünk elérni a teljes potenciálunkat és létrehozni valódi művészetet.

„Sose feledd: Ebben a pillanatban meg tudjuk változtatni az életünket. Nem volt olyan pillanat, és nem is lesz, amikor a sorsunk megváltoztatásához szükséges erő nélkül maradunk. Ebben a másodpercben ráboríthatjuk az asztalt Rezisztenciára. Ebben a másodpercben nekiláthatunk a feladatunknak.”

Oldal száma: 148
Szubjektív értékelés: 5/5

A Művészet Háborúja című könyv üzenete, hogy az alkotók általában azzal a „belső ellenséggel” küzdenek, amely megakadályozza őket abban, hogy elérjék a teljes potenciáljukat. A könyv fő tanulsága az, hogy a művészet létrehozása küzdelmes folyamat, de ha képesek vagyunk legyőzni a belső ellenséget, akkor képesek leszünk elérni a teljes potenciálunkat és létrehozni valódi művészetet. A szerző bemutatja a különböző módszereket, amelyekkel leküzdhetjük ezt az ellenséget és elérhetjük a kreativitásunkat és az alkotói folyamatunkat. A könyv ösztönözni fogja az olvasót, hogy ne adja fel az alkotói álmait és küzdjön azokért a belső ellensége ellen, amelyek megakadályozzák őt a teljes potenciál elérésében.

Grant Cardone - 10X

A „10X” című könyv Grant Cardone által íródik és arról szól, hogy hogyan lehet sikeresen elérni a céljainkat és elérni a 10-szeres siker szintjét az életünkben. A könyvben a szerző öt kulcsot mutat be a siker eléréséhez: a célok, a rendszeres kockázatvállalás, a tökéletesítés, a kudarc és a folyamatos tanulás. A szerző úgy véli, hogy a célokat sokkal magasabbra kell állítani, mint amit az emberek szoktak, és hogy a kockázatvállalás elengedhetetlen a sikerhez.

A könyvben a szerző bemutatja azokat a gondolatokat és stratégiákat, amelyek segítenek az olvasóban, hogy megtalálja a saját 10-szeres ötletét és céljait, valamint elsajátítsa azokat a technikákat, amelyek segítenek abban, hogy ezeket a célokat megvalósítsa. A könyv ösztönözni fogja az olvasót, hogy többet kérjen magától, és hogy ne fogadja el a középszerűséget, hanem küzdjön a tökéletességért.

A gyakran használt kifejezés ellenére sincs „váratlanul jött siker”. A sikert korábbi tettek előzik meg, és mindegy, hogy látszólag mennyire jelentéktelenek, vagy milyen régen került rájuk sor.

Oldal száma: 320
Szubjektív értékelés: 5/3

A „10X” című könyv Grant Cardone által íródott és annak tanulsága, hogy ha sikeresek akarunk lenni, sokkal magasabb célokat kell kitűznünk magunknak, mint amire az emberek általában gondolnak, és hogy a kockázatvállalás elengedhetetlen a sikerhez. A könyv bemutatja, hogyan lehet megtalálni saját „10X” ötleteinket és céljainkat, valamint elsajátítani azokat a technikákat, amelyek segítenek abban, hogy ezeket a célokat megvalósítsuk. A könyv ösztönözni fogja az olvasót, hogy ne fogadjon el a mediokritást, hanem küzdjön a tökéletességért.

Yuval Noah Harari - Sapiens

Yuval Noah Harari – Sapiens című könyve a emberiség történelméről szól. A könyv bemutatja az emberi faj evolúcióját a kezdetektől napjainkig, beleértve az emberi faj kialakulását és fejlődését, valamint a társadalom, a gazdaság, a technológia és a vallás fejlődését. A könyv kiemeli a történelmi fordulópontokat, mint például az emberi faj első állandó települései, az írás megjelenését, az újkori forradalmakat, valamint a mai napig ható hatásokat. A könyv célja, hogy a olvasók számára átfogó képet nyújtson az emberiség történelméről és azt, hogyan alakultak ki a mai társadalmak.

Oldal száma: 384
Szubjektív értékelés: 5/4

Yuval Noah Harari – Sapiens című könyvének egyik fő tanulsága, hogy az emberi történelem során az emberek képesek voltak összefogni és együttműködni, hogy megvalósítsák céljaikat. A könyv bemutatja, hogy az emberi faj története során az emberek képesek voltak létrehozni és fenntartani nagyszabású társadalmakat, amelyeket közös célok és értékek mozgattak. A könyv továbbá kiemeli, hogy az emberi faj története során a tudás és a technológia gyors ütemben fejlődött, amelynek következtében az emberek képesek voltak megváltoztatni a világot maguk körül.

A másik tanulság a könyvből, hogy az emberi faj története során a hatalom és a tudás állandóan változik kezét. A könyv bemutatja, hogy az emberi történelem során a hatalom és a tudás forrásai változtak, mint például a vallás, a gazdaság, a technológia és a politika, és ezeknek a változásoknak voltak következményei az emberek életére és a társadalmakra. A könyv ezen kívül felhívja a figyelmet arra is, hogy az emberi faj története során a tudás és a technológia fejlődése általában a hatalom és a befolyás növekedésével járt együtt, de ezzel együtt a tudás és a technológia fejlődése általában számos új kihívást és problémát is hozott magával.

Dan Ariely - Zseniálisan ​irracionális

Dan Ariely „Zseniálisan irracionális” című könyve a humán viselkedés és döntéshozatal kutatásának eredményeit mutatja be, és megvilágítja, hogy az emberek hogyan készítnek döntéseket, és miért vannak olyan gyakran irracionálisak. A könyv bemutatja, hogy az emberek milyen pszichológiai tényezők és beidegződések alapján hoznak döntéseket, és hogyan lehet ezeket a tudást hasznosítani a marketing, a terméktervezés és a jövedelemtervezés terén. A könyv az emberek viselkedését vizsgálja a pénzügyi döntések, az érzelmek, az ösztönzők és a környezet hatásának fényében, és segít megérteni, hogy miért készítünk olyan döntéseket, amelyek gyakran nem a legjobbak számunkra.

Oldal száma: 340
Szubjektív értékelés: 5/4

A „Zseniálisan irracionális” című könyv összefoglalója, hogy az emberek gyakran irracionális döntéseket hoznak, amelyeket meghatározott pszichológiai tényezők és beidegződések befolyásolnak. A könyv tanulsága az, hogy ha jobban megérthetjük ezeket a tényezőket és beidegződéseket, akkor képesek lehetünk jobban irányítani saját döntéseinket és másokét, és jobb döntéseket hozni a pénzügyek, a terméktervezés és a jövedelemtervezés területén. A könyv azt is javasolja, hogy ha ösztönzőket használunk, amelyek kihasználják az emberek irracionális viselkedését, akkor növelhetjük a hatékonyságot.

Michael Breus - A ​mikor hatalma

A „A mikor hatalma” című könyv összefoglalója, hogy Michael Breus, a klinikai pszichiáter és az alvás szakértője, bemutatja, hogyan befolyásolja az alvás ciklusunk a testi-lelki egészségünkre. A könyv részletesen bemutatja a négy alvási ciklust, amelyeket az emberek átmennek az éjszaka folyamán, és hogyan befolyásolják azok az ébrenlétünk minőségét, a teljesítményünket, az étvágyunkat, a hormonokat, a stresszt, az érzelmeket és az önbizalmat. A könyv azt is javasolja, hogyan használhatjuk az alvás ciklusunkat ahhoz, hogy javítsuk az egészségünket, növeljük a teljesítményünket, és javítsuk az életminőségünket.

Oldal száma: 376
Szubjektív értékelés: 5/4

A „A mikor hatalma” című könyv üzenete, hogy az alvás ciklusunk nagymértékben befolyásolja testi-lelki egészségünkre, és ha megértjük, hogyan működnek az alvási ciklusok, akkor képesek leszünk jobban használni azokat a saját javunkra. A könyv részletesen bemutatja a négy alvási ciklust, amelyeket az emberek átmennek az éjszaka folyamán, és hogyan befolyásolják azok az ébrenlétünk minőségét, a teljesítményünket, az étvágyunkat, a hormonokat, a stresszt, az érzelmeket és az önbizalmat. A könyv azt is javasolja, hogyan használhatjuk az alvás ciklusunkat ahhoz, hogy javítsuk az egészségünket, növeljük a teljesítményünket, és javítsuk az életminőségünket, így a tanulsága, hogy a megfelelő alvás mennyire fontos az élet minőségének javításához.

Gustave Le Bon - A ​tömegek lélektana

Gustave Le Bon „A tömegek lélektana” című könyve a csoportok és tömegek viselkedéséről és lelkiállapotáról szól, és hogyan különbözhetnek az egyén viselkedésétől. A könyv tanulmányozza a tömegek pszichológiáját, és hogyan befolyásolják az emberek gondolkodását és cselekvését a csoportban. A könyv ezen kívül rámutat, hogyan manipulálhatóak a tömegek, és hogyan alakulhat ki a tömegpszichózis.

„A mai kor egyik legfőbb jellemvonása, hogy a tömegek tudattalan tevékenysége lép az egyének tudatos tevékenységének helyére.”

Oldal száma: 296
Szubjektív értékelés: 5/5

A Gustave Le Bon által írt „A tömegek lélektana” című könyv témája a tömegpszichológia, és hogy hogyan befolyásolják a tömegek az egyén döntéseit és viselkedését. A könyv tanulsága az, hogy a tömegekben való részvétel és az egyén személyes véleménye között nagy különbség lehet, és hogy a tömegek képesek hatni az egyén érzelmeire és gondolkodására. A könyv szerint a tömegeknek van egy sajátos lélektana, amelyben az egyén el veszti az egyéniségét és önkontrollját, és könnyen befolyásolható.

Mark Fisher - Kapitalista realizmus

Mark Fisher „Kapitalista realizmus” című könyve arról szól, hogy milyen hatással van a kapitalizmus a mai társadalmi és kulturális életre. A könyvben Fisher azt vizsgálja, hogyan vált a kapitalizmus a valóságunkká, és hogyan formálja azt, amit várunk és remélünk az életünktől. A könyvben Fisher azt is megvizsgálja, hogyan hat a kapitalizmus az egyén lelki állapotára, valamint a társadalmi együttélésre és kultúrára. A könyv kritikusan elemzi a kapitalizmus jelenlegi formáját és azt, hogyan hat a jövőre.

Oldal száma: 128
Szubjektív értékelés: 5/5

Mark Fisher Kapitalista realizmus című könyve a posztfordizmus és a kapitalizmus jelenlegi állapotáról és jövőjéről szól. A könyv fő tanulsága, hogy a kapitalizmus jelenlegi formája, amelyet Fisher „posztfordizmusnak” nevez, képtelen megoldani a munkanélküliség, az egyenlőtlenség és a környezeti válság problémáit, és hogy a valódi alternatívák megtalálása érdekében új gondolkodásmódra van szükség, amely képes elmozdulni a jelenlegi kapitalista realizmus elméletétől.

Nassim Nicholas Taleb - A ​fekete hattyú

Nassim Nicholas Taleb „A fekete hattyú” című könyve arról szól, hogyan reagálunk a ritka, de nagyon nagy hatású eseményekre, mint például a pénzügyi válságok, a természeti katasztrófák és a politikai fordulatok. A könyv kifejti, hogy a többség általában nem készül fel az ilyen eseményekre, mert azokat nehéz előre látni, és hogy ezek a váratlan események gyakran nagymértékben befolyásolják az életünket. A könyv a kockázatkezelés és a váratlan eseményekre való felkészülés fontosságát hangsúlyozza.

Oldal száma: 560
Szubjektív értékelés: 5/4

Nassim Nicholas Taleb „A fekete hattyú” című könyvének tanulsága az, hogy a világban sok olyan esemény van, amelyek nagyon ritkák, de nagyon nagy hatással vannak az életünkre, és ezeket az eseményeket nehéz előre jelezni. A könyv elméletet mutat be, hogy hogyan lehet felkészülni ezekre a ritka, de hatalmas eseményekre, és hogyan lehet jobban élni azokkal a bizonytalanságokkal, amelyekkel az életünk tele van. A könyv hangsúlyozza az önfegyelem és a rugalmasság fontosságát, valamint azt, hogy a szokásos módszerekkel való gondolkodás helyett új megközelítéseket kell találni a problémáink megoldására.

Norman Doidge - A ​változó agy

Norman Doidge „A változó agy” című könyve a neuroplasticitásról szól, ami azt jelenti, hogy az agy képes változni és új utakat hozni létre a különböző tevékenységekhez és gondolatokhoz. A könyvben Doidge bemutatja, hogyan segíthetünk az agyunknak a változásban és hogyan használhatjuk ezt a képességet a javunkra, például a tanuláshoz, a gyógyuláshoz és az életminőség javításához.

Oldal száma: 400
Szubjektív értékelés: 5/5

Norman Doidge „A Változó Agy” című könyve az agy működéséről és képességeiről szól. A könyvben Doidge bemutatja, hogyan képes az agy önmagát újraformálni és újjáépíteni, és hogyan használhatjuk ezt a képességet a tanulás, a gyógyulás és a teljesítmény javítására. A könyv tanulsága, hogy az agyunk képes önmagát átalakítani, és ha megfelelően használjuk, akkor képesek lehetünk javítani az életünk minőségét és teljesítményünket.

Kelly McGonigal - Akaraterő-ösztön

Kelly McGonigal – Az akaraterő ösztön című könyve a stressz és a fáradtság leküzdéséről szól. A könyvben McGonigal kutatásaik alapján mutatja be, hogy a stressz nem mindig rossz, és hogy a fáradtság nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami rosszat csinálunk. A könyv azt is bemutatja, hogy hogyan használhatjuk a stresszt és a fáradtságot a saját javunkra, és hogyan építhetjük fel az akaraterőnket, hogy könnyebben vessük le a rossz szokásainkat és elérjük a céljainkat.

Oldal száma: 304
Szubjektív értékelés: 5/5

Kelly McGonigal „Akaraterő-ösztön” című könyve azt mutatja be, hogyan lehet megerősíteni az akaraterőt és az ösztönös reakciókra adott válaszokat, hogy növeljük az önkontrollt és az életminőséget. A könyv részletesen elemzi az akaraterő működését az agyban és javaslatokat ad az akaraterő fejlesztésére, valamint a különböző élethelyzetekben való alkalmazására. A könyv tanulsága, hogy az akaraterő egy olyan képesség, amelyet képezni lehet, és ha megtanuljuk, hogyan használjuk, az segíthet javítani az életünk minőségét.

David Brooks - A ​társas lény

David Brooks „A társas lény” című könyve arról szól, hogy az emberi társas viselkedés, a jólét és a boldogság alapja a társas kapcsolatokban rejlik. A könyv elméleti és történelmi hátteret ad a társas életnek, és bemutatja, hogyan alakulnak ki az emberi kapcsolatok, és hogyan befolyásolják azok a jólétünket. A könyvben Brooks felvázolja, hogy az emberi társas lényeknek miként kellene élniük és kapcsolatban lenniük egymással, hogy elérjék a boldogságot és a jólétet.

Oldal száma: 534
Szubjektív értékelés: 5/4

David Brooks „A Társas Lény” című könyve a társadalmi jelenségek és az emberi viselkedés mögötti pszichológiai folyamatokat elemzi. A könyvben Brooks a társas kapcsolatok és a társadalmi identitás fontosságát hangsúlyozza, és azt mutatja be, hogy ezeknek a dolgoknak a megértése segíthet az embereknek jobban megérteni saját magukat és a körülöttük lévő világot. A könyv tanulsága, hogy az embereknek szükségük van kapcsolatokra és társadalmi kontextusra, hogy életük értelmet és jelentőséget kapjon, valamint a közösség és az egyéni siker közti egyensúly megtalálását hangsúlyozza.

Jared Diamond - A ​harmadik csimpánz felemelkedése és bukása

Jared Diamond „A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása” című könyve arról szól, hogy hogyan alakultak ki és miért váltak sikeresebbé a humán társadalmak a másik két csimpánzfaj, az orangután és a gorillák mellett. A könyvben Diamond összehasonlítja az életterük, a táplálékforrásaik, a fejlődésük és a kulturális különbségeik között, és elmagyarázza, hogy mi lehetett a humán társadalmak sikeres fejlődésének kulcsa.

Oldal száma: 416
Szubjektív értékelés: 5/5

Jared Diamond „A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása” című könyvében azt vizsgálja, hogy miért volt sikeresebb az emberi civilizáció, mint a többi csimpánzfajé. A könyvben Diamond összehasonlítja az emberi és az állati viselkedést, kultúrát és gazdaságot, és megpróbálja megérteni, mi volt az, ami az emberi civilizációt olyan sikeressé tette. A könyv tanulsága, hogy az emberi civilizáció sikere egyedi tényezőkön alapult, mint például a kommunikáció, a kooperáció és a technológia fejlődése, amelyek lehetővé tették az emberek számára, hogy elszakadjanak a természettől, és saját, önálló életet éljenek. Emellett a könyv rámutat, hogy az emberi civilizáció jelenlegi szintjének fenntartása és további fejlődése függ a természet és a környezet védelmétől és fenntarthatóságától.

Bessel van der Kolk - A ​test mindent számontart

Bessel van der Kolk „A test mindent számontart” című könyve a traumák és az általuk okozott testi és lelki hatásokról szól. A könyvben a szerző részletesen elemzi, hogyan érinti a traumák a testünket, és hogyan lehet ezeket a hatásokat kezelni és feldolgozni. A könyv részletesen bemutatja a testnek a traumákra adott válaszát, valamint a lelki hatásokat, amelyeket a traumák okoznak, és hogyan lehet ezeket kezelni és feldolgozni. A könyv fontos információt nyújt mindazok számára, akik a traumák kezelésével foglalkoznak, valamint azok számára, akik saját traumáikat próbálják feldolgozni.

Oldal száma: 452
Szubjektív értékelés: 5/5

Bessel van der Kolk „A test mindent számontart” című könyve arról szól, hogyan hatnak az érzelmi traumák a testre és a mentális egészségre. A könyvben az író bemutatja, hogy a traumák által okozott fizikai és érzelmi hatásokat hogyan lehet kezelni és feldolgozni. A könyv tanulsága, hogy a traumák hatásai sokkal mélyebben gyökereznek, mint ahogyan azt korábban gondoltuk, és hogy a testi és mentális egészség között összefüggés van. A könyv azt is hangsúlyozza, hogy a traumák feldolgozásának folyamata hosszadalmas lehet, de az általános jóllét javulásával jár.