A VÁLASZTÁS MŰVÉSZETE – ÍGY HOZZ JOBB DÖNTÉSEKET!

Szeretjük azt gondolni, hogy minden döntésünket kizárólag logikus érvek alapján hozzuk meg, de az igazság az, hogy az esetek többségében mindig az érzelmeink vezérelnek minket. – A döntéseinket mindig az adott pillanat érzései alapján hozzuk.

Ebben a cikkben röviden összefoglalom Chip és Dan Heath könyvének, a Decisive-nak néhány fontos pontját.

A könyv rámutat, hogy a pro/kontra listák hatástalanok lehetnek, mert a „megerősítési torzítás” folyamata miatt olyan információkat veszünk figyelemben, amelyek megerősítik az első benyomásunkat, és kevésbé figyelünk azokra a tényezőkre, amelyek ellentmondanak  az elképzeléseinknek. A könyv a Nobel-díjas Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás c. könyvét alapul véve világít rá arra, hogy az ösztönös döntéseink miként befolyásolják a megfontolt, logikus gondolkodásunkat.

A könyv ötletei és gyakorlati tippjei segítenek abban, hogy jobban értelmezzük és kezeljük ezeket a jelenségeket, hogy megtanuljunk hatékonyabban dönteni az életünkben.

Szűk keretezés

A szűk keretezés, más néven „framing” azt jelenti, hogy a döntéshozók a döntési környezetet úgy alakítják, hogy az a saját céljaikat szolgálja. A framing befolyásolja, hogy milyen információkat látunk, hogyan értelmezzük őket, és hogyan érezzük magunkat a döntéshozatali folyamat során. Ennek az egyik legnépszerűbb példája a kommunikációs technika, amelynek segítségével a szóvivők a témát úgy keretezik, hogy a saját álláspontjukat támasszák alá.

„Amikor az embereknek lehetőségük van információkat gyűjteni a világból, nagyobb valószínűséggel választanak olyan információkat, amelyek alátámasztják meglévő attitűdjüket, meggyőződéseiket és cselekedeteiket.”

Szűk keretezést használsz, amikor azt kérdezed magadtól, hogy: Melyik munkahelyet válasszam?

A megfelelő kérdés azonban valahogy így nézne ki: Mivel szeretném eltölteni a következő 40 évemet, hogy boldog és teljes életet éljek?

A szűk keretezés lényege pontosan az, hogy lerövídited és zárt kérdést teszel fel magad, amivel lecsökkented a választási lehetőségedet.

Megerősítési torzítások

A megerősítési torzítások azt jelentik, hogy az emberek hajlamosak azokat a tényeket és információkat választani, amelyek megerősítik azokat a véleményeket, amelyeket már korábban megtartottak.

Az ilyen torzítások a döntéshozatalban kihatással lehetnek, mert az emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni azokat a tényeket, amelyek nem illeszkednek az elképzeléseikhez, és csak azokat a tényeket figyelembe venni, amelyek megerősítik azokat. A megerősítési torzításokat gyakran nevezik „álláspont megerősítő torzításnak” is.

„Amikor döntéseinket értékeljük, alapértelmezés szerint a belső nézetet vesszük alapul. Figyelembe vesszük az információkat a reflektorfényben, és felhasználjuk gyors benyomások kialakítására.”

Rövid távú érzelmek

Az emberek gyakran döntenek az érzelmeik alapján, amelyek rövid távon befolyásolják őket. – Mivel az emberek kockázatkerülőek, és jobban félnek a veszteségektől, mint az elnyerhető nyereségtől, ezáltal gyakran rossz döntéseket hoznak.

Ha valaki fél attól, hogy mások rossz véleménnyel lesznek róla, vagy fél a csalódástól, akkor könnyen bekövetkezhet, hogy alacsonyabb lesz az önbecsülése, és ezáltal kevésbé lesz hajlandó kihívásokat vállalni. 

„A legveszélyesebb dolog, amit az életben tehetsz, az az, hogy biztonságosan játszol.” – Casey Neistat

Az alábbi idézet jól mutatja ezt, mivel ha valaki mindig a kényelem mellett dönt, az végül csökkenti az önbecsülését és a későbbi kihívások vállalásának képességét.

Túlzott magabiztosság

Sok dolog van amiről nem tudjuk, hogy létezik, így nem tudunk velük számolni a döntéseink meghozatala során. Ha olyan tényezők vannak jelen, amik rendkívül fontosak a döntés eredménye szempontjából, de nem figyeljük őket, akkor könnyen elrontjuk a döntést.

Az emberek hajlamosak úgy tekinteni a döntéseikre, mint egy lezárt kérdésre, vagyis amikor meghozták a döntést és választottak, valamint az egójuk elköteleződik mellette, akkor az korlátozza őket a későbbi korrekciók lehetőségére.

Fontos, hogy felkészüljünk arra, hogy bármilyen esemény vagy hatás után is, szükség lehet változtatni a véleményünkön ha a jelek erre mutatnak, hogy bizonyos döntéseinket újra kell gondolni.

A túlzott magabiztosság, ami azt jelenti, hogy túl nagy biztonsággal vélekedünk a saját döntéseink helyességéről, könnyen vezethet ahhoz, hogy elzárkózzunk az új információk elől, amelyek változtathatnának a döntéseinken. A kulcs az, hogy nyitottak maradjunk az új információkra, és ha szükséges, készek legyünk felülbírálni a korábbi döntéseinket.

“Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.” – Bertrand Russell

Bináris megközelítés és az alternatív költség

A Bináris megközelítéssel az a probléma, hogy csak két lehetőséget veszel figyelembe: igen és nem. A teljes kép megismeréséhez azonban figyelembe kellene venned a lehetőségek árát is (alternatív költség). 

Az alternatív költség kifejezés azt jelenti, hogy amikor egy döntést hozunk, akkor a lehetséges választások közül kell választanunk egyet, és ezzel együtt a többi lehetséges választás által jelentett lehetőségeket, amiket most nem választunk, el kell hagynunk. Az erőforrások korlátozottsága miatt egy lehetőség választása egy (vagy több) másik alternatíváról való lemondással és ezzel együtt alternatív költségekkel jár.

Például, ha valaki egy mozijegyet vásárol, akkor az alternatív költség az a plusz összeg, amit a filmből szerezhet. A döntéshozóknak azt kell eldönteniük, hogy az adott dolog hasznossága vagy az alternatív költség okozza-e számukra a nagyobb értéket és örömöt. Ha a film élménye 3.000 forintot ér a fogyasztó számára, de az eladásból 5.000 forintot lehetne szerezni, akkor az alternatív költség 5.000 – 3.000=2.000 forint lenne.

Hogyan hozd meg a döntéseidet? (WRAP modell)

Chip és Dan létrehoztak egy 4 lépcsős folyamatot, amit WRAP-nek neveznek, amelyet minden alkalommal, amikor nagy és fontos döntést kell hoznod egyszerűen csak menj végig ezeken a folyamatokon, hogy a választásodat könnyebbé tedd.

  1. Widen – Szélesítsd ki a lehetőségeidet.
  2. Reality – Teszteld a feltételezéseidet a valósággal.
  3. Attain – Távolodj el a döntés előtt.
  4. Prepare – Készülj fel a tévedésre.

„Néha a legnehezebb része egy jó döntésnek, ha tudjuk, hogy van még egy döntés.”

Widen – Szélesítsd ki a lehetőségeidet
(Megoldás a szűk keretezésre)

Az egyik legjobb módszer, ha szeretnénk több lehetőséget találni egy adott probléma megoldására, ha elkezdjük felkutatni az olyan embereket, akik már sikeresen megoldották ugyanezt a problémát. Ha például stresszes a munkahelyed, akkor ahelyett, hogy azonnal a munkahelyváltáson gondolkodnál, jobb először utána járni, hogyan kezelik mások a stresszt.

Erre számos könyv, blogposzt és internetes tanács található, amelyek segíthetnek, és általában nem járnak kockázattal, illetve olcsók. Amikor egy problémával szembesülünk az életünkben, vagy kezdünk megoldásokat keresni, vagy idegesítjük magunkat rajta, esetleg belenyugszunk, mert úgy érezzük, hogy nincs lehetőségünk változtatni rajta.

A legjobb megoldás, ha elkezdünk kutatni mások tapasztalatai után, és használjuk fel azokat a tanácsokat, amelyek segíthetnek a probléma megoldásában. Emlékezni kell azonban arra, hogy nem minden tanács alkalmazható minden esetben, és fontos azokat kritikus szemmel nézni, hogy megtudjuk, melyek azok, amelyek valóban segíthetnek nekünk.

Reality – Teszteld a feltételezéseidet a valósággal
(Megoldás a Megerősítési torzításokra)

Az igazság az, hogy nehéz megjósolni a jövőt, és nehéz elképzelni, hogy mi lesz az igazán fontos az életünk történéseinek alakulásában. A megerősítési torzítások miatt könnyen megtéveszthetjük magunkat feltételezéseinkkel.

Ennek a pontnak a lényege, hogy inkább próbáljuk ki a dolgokat, mintsem hogy napokig gondolkodjunk rajtuk, na de persze az sem jó megoldás, ha azonnal fejest ugrunk a dolgokba, ezért folyamatosan tesztelni kell.

Nagyobb döntések esetében előbbi felelőtlen, míg utóbbi úgysem fog pontos eredményt adni. Fontos megjegyezni, hogy az információkat gyakran többféleképpen is lehet értelmezni, és hajlamosak vagyunk csak azokat nézni, amelyek minket igazolnak.

Attain – Tartsd meg a távolságot, a döntés előtt.
(Megoldás a rövid távú érzelmekre)

Időnként olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek rövid távon kockázatot jelentenek: ezekben a döntésekben plusz munka, kényelmetlenségek, lehetőség a bukásra és a megszégyenülésre is szerepet játszik.

Azonban, az életünkben a problémák nem oldódnak meg maguktól. Azért van szükség néha hogy eltávolodjunk egy kicsit, és nézzük a dolgokat egy madártávlati szemszögből, és megkérdezzük magunktól, hogy: Ha így alakítjuk tovább az életünket, akkor olyan helyre lyukadunk ki, ami elégedetté tesz minket?

A rövid távú érzelmek befolyásolják a döntéseinket, és nem a megfelelő irányba, így fontos, hogy tudjunk mentesülni tőlük.

Prepare – Készülj fel a tévedésre.
(Megoldás a túlzott magabiztosságra)

Azt jelenti, hogy valószínűleg a döntéseinket rövid távon befolyásolják az érzelmeink és gyakran rossz döntéseket hozunk. Érdemes előre meghatározott helyzetekben újra felmérni a helyzetet és a döntéseinket, hogy korrekciót tehessünk ha szükséges.

Azonban, ha csak évente egyszer végezzük ezt a felmérést, akkor könnyen lehet, hogy már túl későn változtatunk a döntéseinken, ezért gyakrabban kellene áttekintenünk az életünket.

Az új év a legtöbb ember számára lehetőséget ad arra, hogy visszatekintsen az elmúlt évre és felmérje, hogy az életük olyan-e, amilyennek szeretnék. De ez önmagában kevés, ha valami igazán fontos, akkor rendszeresen kellene visszatekintenünk és felülvizsgálnunk a döntéseinket, hogy biztosak legyünk benne, hogy elérjük azt, amit szeretnénk.

Ne várjunk az újévre, hiszen az újévi fogadalmakból csak 8% valósul meg, mert rendszeresen nem vesszük fel a kihívásokat és azokat nem követjük nyomon.

Gyors megoldások

 

A 10/10/10 eszköz: Gondolj a döntéseidre három különböző időkeretben: Mit fogok érezni ezzel kapcsolatban 10 perc múlva, 10 hónap múlva és 10 év múlva?

„Ki az, aki már megoldotta ezt a problémát?”:

Keress egy, de inkább több olyan embert aki hasonló problémákkal küzdött a múltban és nézd meg, hogy ő hogyan oldotta meg. Tanulj tőle és ha van rá lehetőséget kérj tőle mentorálást vagy segítséget.

„A szűk keretből való kitöréshez opciókra van szükségünk, és az egyik legalapvetőbb módja annak, hogy új lehetőségeket generáljunk, ha valaki mást keresünk, aki megoldotta a problémáját.”

Zárás

A döntéseinknek mindig lesznek alternatív költségei, amit el kell fogadnunk és számolnunk kell velük. Például azzal, hogy én úgy döntöttem, hogy a megkeresett pénzemet nem elszórakozom, bulizom az azzal az alternatív költséggel járt, hogy kevesebbet szórakoztam az elmúlt években, mint aki inkább arra költött. Viszont ezzel szemben én rengeteg tudást és tapasztalatot nyertem, hiszen az említett összeget magamba és a tudásomba fektettem.

Ha egyszerűen úgy érezzük, hogy nem tudunk dönteni, nem tudjuk az aktuális helyzetünkben mi lenne a legjobb a számunkra, akkor a itt van ez a cikk, használjuk fel és ez alapján találhatunk egy megoldást, aminek segítségével elindulhatunk egy úton.

Fontos, hogy mindig döntsünk, mert ha nem mi döntünk, akkor megteszi valaki más ezt helyettünk. – Én személy szerint inkább hozok egy rosszt döntést magamtól és tanulok belőle, mintsem átengedjem másnak az irányítást. Egy kis és ésszerű kockázatot vállalni kell ahhoz, hogy egyről a kettőre jussunk.

Kitartás és türelem –

#LEGYÜNK TÖBBEN

Talán nem túlzás kijelenteni azt, hogy a csoportok és közösségek, nagy hatással vannak ránk.

Ugyanis képesek befolyásolni a gondolkodásmódunkat, a szemléletünket, valamint az érzelmeinkre is hatnak. – Pontosan ez az oka annak, hogy idővel, kicsit, mi is olyanná válunk, mint, a minket körülvevő emberek.

Amit kapunk tőlük, azt fogjuk tovább adni másoknak.
Egy olyan közösséget szeretnék kialakítani, akik napról-napra jobbá és még jobbá akarnak válni, vagyis folyamatosan a fejlődés lehetőségét keresik, az életük minden területen.

Ha valaki belép a csoportba, mert szeretné megváltoztatni az életét vagy jobbá tenni, akkor itt ne csak a lehetőséget találja meg erre, hanem közben társaságot is találjon magának és megbecsülést.

Hiszen aki, mer változtatni, mer fejlődni és időt, energiát, pénzt nem sajnálva halad folyamatosan előre, az, megérdemli a megbecsülést.

Igen, tisztában vagyok azzal, hogy az ilyen emberekből jóval kevesebb van a földön, de én bizakodva állok a témához.

Egy biztos.

Ha változtatni akarsz az életeden, akkor a legjobb lehetőség, most nyílt meg előtted! 

Szeretjük azt gondolni, hogy minden döntésünket kizárólag logikus érvek alapján hozzuk meg, de az igazság az, hogy az esetek többségében mindig az érzelmeink vezérelnek minket. – A döntéseinket mindig az adott pillanat érzései alapján hozzuk.

Ebben a cikkben röviden összefoglalom Chip és Dan Heath könyvének, a Decisive-nak néhány fontos pontját.

A könyv rámutat, hogy a pro/kontra listák hatástalanok lehetnek, mert a „megerősítési torzítás” folyamata miatt olyan információkat veszünk figyelemben, amelyek megerősítik az első benyomásunkat, és kevésbé figyelünk azokra a tényezőkre, amelyek ellentmondanak  az elképzeléseinknek. A könyv a Nobel-díjas Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás c. könyvét alapul véve világít rá arra, hogy az ösztönös döntéseink miként befolyásolják a megfontolt, logikus gondolkodásunkat.

A könyv ötletei és gyakorlati tippjei segítenek abban, hogy jobban értelmezzük és kezeljük ezeket a jelenségeket, hogy megtanuljunk hatékonyabban dönteni az életünkben.

Szűk keretezés

A szűk keretezés, más néven „framing” azt jelenti, hogy a döntéshozók a döntési környezetet úgy alakítják, hogy az a saját céljaikat szolgálja. A framing befolyásolja, hogy milyen információkat látunk, hogyan értelmezzük őket, és hogyan érezzük magunkat a döntéshozatali folyamat során. Ennek az egyik legnépszerűbb példája a kommunikációs technika, amelynek segítségével a szóvivők a témát úgy keretezik, hogy a saját álláspontjukat támasszák alá.

„Amikor az embereknek lehetőségük van információkat gyűjteni a világból, nagyobb valószínűséggel választanak olyan információkat, amelyek alátámasztják meglévő attitűdjüket, meggyőződéseiket és cselekedeteiket.”

Szűk keretezést használsz, amikor azt kérdezed magadtól, hogy: Melyik munkahelyet válasszam?

A megfelelő kérdés azonban valahogy így nézne ki: Mivel szeretném eltölteni a következő 40 évemet, hogy boldog és teljes életet éljek?

A szűk keretezés lényege pontosan az, hogy lerövídited és zárt kérdést teszel fel magad, amivel lecsökkented a választási lehetőségedet.

Megerősítési torzítások

A megerősítési torzítások azt jelentik, hogy az emberek hajlamosak azokat a tényeket és információkat választani, amelyek megerősítik azokat a véleményeket, amelyeket már korábban megtartottak.

Az ilyen torzítások a döntéshozatalban kihatással lehetnek, mert az emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni azokat a tényeket, amelyek nem illeszkednek az elképzeléseikhez, és csak azokat a tényeket figyelembe venni, amelyek megerősítik azokat. A megerősítési torzításokat gyakran nevezik „álláspont megerősítő torzításnak” is.

„Amikor döntéseinket értékeljük, alapértelmezés szerint a belső nézetet vesszük alapul. Figyelembe vesszük az információkat a reflektorfényben, és felhasználjuk gyors benyomások kialakítására.”

Rövid távú érzelmek

Az emberek gyakran döntenek az érzelmeik alapján, amelyek rövid távon befolyásolják őket. – Mivel az emberek kockázatkerülőek, és jobban félnek a veszteségektől, mint az elnyerhető nyereségtől, ezáltal gyakran rossz döntéseket hoznak.

Ha valaki fél attól, hogy mások rossz véleménnyel lesznek róla, vagy fél a csalódástól, akkor könnyen bekövetkezhet, hogy alacsonyabb lesz az önbecsülése, és ezáltal kevésbé lesz hajlandó kihívásokat vállalni. 

„A legveszélyesebb dolog, amit az életben tehetsz, az az, hogy biztonságosan játszol.” – Casey Neistat

Az alábbi idézet jól mutatja ezt, mivel ha valaki mindig a kényelem mellett dönt, az végül csökkenti az önbecsülését és a későbbi kihívások vállalásának képességét.

Túlzott magabiztosság

Sok dolog van amiről nem tudjuk, hogy létezik, így nem tudunk velük számolni a döntéseink meghozatala során. Ha olyan tényezők vannak jelen, amik rendkívül fontosak a döntés eredménye szempontjából, de nem figyeljük őket, akkor könnyen elrontjuk a döntést.

Az emberek hajlamosak úgy tekinteni a döntéseikre, mint egy lezárt kérdésre, vagyis amikor meghozták a döntést és választottak, valamint az egójuk elköteleződik mellette, akkor az korlátozza őket a későbbi korrekciók lehetőségére.

Fontos, hogy felkészüljünk arra, hogy bármilyen esemény vagy hatás után is, szükség lehet változtatni a véleményünkön ha a jelek erre mutatnak, hogy bizonyos döntéseinket újra kell gondolni.

A túlzott magabiztosság, ami azt jelenti, hogy túl nagy biztonsággal vélekedünk a saját döntéseink helyességéről, könnyen vezethet ahhoz, hogy elzárkózzunk az új információk elől, amelyek változtathatnának a döntéseinken. A kulcs az, hogy nyitottak maradjunk az új információkra, és ha szükséges, készek legyünk felülbírálni a korábbi döntéseinket.

“Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.” – Bertrand Russell

Bináris megközelítés és az alternatív költség

A Bináris megközelítéssel az a probléma, hogy csak két lehetőséget veszel figyelembe: igen és nem. A teljes kép megismeréséhez azonban figyelembe kellene venned a lehetőségek árát is (alternatív költség). 

Az alternatív költség kifejezés azt jelenti, hogy amikor egy döntést hozunk, akkor a lehetséges választások közül kell választanunk egyet, és ezzel együtt a többi lehetséges választás által jelentett lehetőségeket, amiket most nem választunk, el kell hagynunk. Az erőforrások korlátozottsága miatt egy lehetőség választása egy (vagy több) másik alternatíváról való lemondással és ezzel együtt alternatív költségekkel jár.

Például, ha valaki egy mozijegyet vásárol, akkor az alternatív költség az a plusz összeg, amit a filmből szerezhet. A döntéshozóknak azt kell eldönteniük, hogy az adott dolog hasznossága vagy az alternatív költség okozza-e számukra a nagyobb értéket és örömöt. Ha a film élménye 3.000 forintot ér a fogyasztó számára, de az eladásból 5.000 forintot lehetne szerezni, akkor az alternatív költség 5.000 – 3.000=2.000 forint lenne.

Hogyan hozd meg a döntéseidet? (WRAP modell)

Chip és Dan létrehoztak egy 4 lépcsős folyamatot, amit WRAP-nek neveznek, amelyet minden alkalommal, amikor nagy és fontos döntést kell hoznod egyszerűen csak menj végig ezeken a folyamatokon, hogy a választásodat könnyebbé tedd.

  1. Widen – Szélesítsd ki a lehetőségeidet.
  2. Reality – Teszteld a feltételezéseidet a valósággal.
  3. Attain – Távolodj el a döntés előtt.
  4. Prepare – Készülj fel a tévedésre.

„Néha a legnehezebb része egy jó döntésnek, ha tudjuk, hogy van még egy döntés.”

Widen – Szélesítsd ki a lehetőségeidet
(Megoldás a szűk keretezésre)

Az egyik legjobb módszer, ha szeretnénk több lehetőséget találni egy adott probléma megoldására, ha elkezdjük felkutatni az olyan embereket, akik már sikeresen megoldották ugyanezt a problémát. Ha például stresszes a munkahelyed, akkor ahelyett, hogy azonnal a munkahelyváltáson gondolkodnál, jobb először utána járni, hogyan kezelik mások a stresszt.

Erre számos könyv, blogposzt és internetes tanács található, amelyek segíthetnek, és általában nem járnak kockázattal, illetve olcsók. Amikor egy problémával szembesülünk az életünkben, vagy kezdünk megoldásokat keresni, vagy idegesítjük magunkat rajta, esetleg belenyugszunk, mert úgy érezzük, hogy nincs lehetőségünk változtatni rajta.

A legjobb megoldás, ha elkezdünk kutatni mások tapasztalatai után, és használjuk fel azokat a tanácsokat, amelyek segíthetnek a probléma megoldásában. Emlékezni kell azonban arra, hogy nem minden tanács alkalmazható minden esetben, és fontos azokat kritikus szemmel nézni, hogy megtudjuk, melyek azok, amelyek valóban segíthetnek nekünk.

Reality – Teszteld a feltételezéseidet a valósággal
(Megoldás a Megerősítési torzításokra)

Az igazság az, hogy nehéz megjósolni a jövőt, és nehéz elképzelni, hogy mi lesz az igazán fontos az életünk történéseinek alakulásában. A megerősítési torzítások miatt könnyen megtéveszthetjük magunkat feltételezéseinkkel.

Ennek a pontnak a lényege, hogy inkább próbáljuk ki a dolgokat, mintsem hogy napokig gondolkodjunk rajtuk, na de persze az sem jó megoldás, ha azonnal fejest ugrunk a dolgokba, ezért folyamatosan tesztelni kell.

Nagyobb döntések esetében előbbi felelőtlen, míg utóbbi úgysem fog pontos eredményt adni. Fontos megjegyezni, hogy az információkat gyakran többféleképpen is lehet értelmezni, és hajlamosak vagyunk csak azokat nézni, amelyek minket igazolnak.

Attain – Tartsd meg a távolságot, a döntés előtt.
(Megoldás a rövid távú érzelmekre)

Időnként olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek rövid távon kockázatot jelentenek: ezekben a döntésekben plusz munka, kényelmetlenségek, lehetőség a bukásra és a megszégyenülésre is szerepet játszik.

Azonban, az életünkben a problémák nem oldódnak meg maguktól. Azért van szükség néha hogy eltávolodjunk egy kicsit, és nézzük a dolgokat egy madártávlati szemszögből, és megkérdezzük magunktól, hogy: Ha így alakítjuk tovább az életünket, akkor olyan helyre lyukadunk ki, ami elégedetté tesz minket?

A rövid távú érzelmek befolyásolják a döntéseinket, és nem a megfelelő irányba, így fontos, hogy tudjunk mentesülni tőlük.

Prepare – Készülj fel a tévedésre.
(Megoldás a túlzott magabiztosságra)

Azt jelenti, hogy valószínűleg a döntéseinket rövid távon befolyásolják az érzelmeink és gyakran rossz döntéseket hozunk. Érdemes előre meghatározott helyzetekben újra felmérni a helyzetet és a döntéseinket, hogy korrekciót tehessünk ha szükséges.

Azonban, ha csak évente egyszer végezzük ezt a felmérést, akkor könnyen lehet, hogy már túl későn változtatunk a döntéseinken, ezért gyakrabban kellene áttekintenünk az életünket.

Az új év a legtöbb ember számára lehetőséget ad arra, hogy visszatekintsen az elmúlt évre és felmérje, hogy az életük olyan-e, amilyennek szeretnék. De ez önmagában kevés, ha valami igazán fontos, akkor rendszeresen kellene visszatekintenünk és felülvizsgálnunk a döntéseinket, hogy biztosak legyünk benne, hogy elérjük azt, amit szeretnénk.

Ne várjunk az újévre, hiszen az újévi fogadalmakból csak 8% valósul meg, mert rendszeresen nem vesszük fel a kihívásokat és azokat nem követjük nyomon.

Gyors megoldások

 

A 10/10/10 eszköz: Gondolj a döntéseidre három különböző időkeretben: Mit fogok érezni ezzel kapcsolatban 10 perc múlva, 10 hónap múlva és 10 év múlva?

„Ki az, aki már megoldotta ezt a problémát?”:

Keress egy, de inkább több olyan embert aki hasonló problémákkal küzdött a múltban és nézd meg, hogy ő hogyan oldotta meg. Tanulj tőle és ha van rá lehetőséget kérj tőle mentorálást vagy segítséget.

„A szűk keretből való kitöréshez opciókra van szükségünk, és az egyik legalapvetőbb módja annak, hogy új lehetőségeket generáljunk, ha valaki mást keresünk, aki megoldotta a problémáját.”

Zárás

A döntéseinknek mindig lesznek alternatív költségei, amit el kell fogadnunk és számolnunk kell velük. Például azzal, hogy én úgy döntöttem, hogy a megkeresett pénzemet nem elszórakozom, bulizom az azzal az alternatív költséggel járt, hogy kevesebbet szórakoztam az elmúlt években, mint aki inkább arra költött. Viszont ezzel szemben én rengeteg tudást és tapasztalatot nyertem, hiszen az említett összeget magamba és a tudásomba fektettem.

Ha egyszerűen úgy érezzük, hogy nem tudunk dönteni, nem tudjuk az aktuális helyzetünkben mi lenne a legjobb a számunkra, akkor a itt van ez a cikk, használjuk fel és ez alapján találhatunk egy megoldást, aminek segítségével elindulhatunk egy úton.

Fontos, hogy mindig döntsünk, mert ha nem mi döntünk, akkor megteszi valaki más ezt helyettünk. – Én személy szerint inkább hozok egy rosszt döntést magamtól és tanulok belőle, mintsem átengedjem másnak az irányítást. Egy kis és ésszerű kockázatot vállalni kell ahhoz, hogy egyről a kettőre jussunk.

Kitartás és türelem –

#LEGYÜNK TÖBBEN

Talán nem túlzás kijelenteni azt, hogy a csoportok és közösségek, nagy hatással vannak ránk.

Ugyanis képesek befolyásolni a gondolkodásmódunkat, a szemléletünket, valamint az érzelmeinkre is hatnak. – Pontosan ez az oka annak, hogy idővel, kicsit, mi is olyanná válunk, mint, a minket körülvevő emberek.

Amit kapunk tőlük, azt fogjuk tovább adni másoknak.
Egy olyan közösséget szeretnék kialakítani, akik napról-napra jobbá és még jobbá akarnak válni, vagyis folyamatosan a fejlődés lehetőségét keresik, az életük minden területen.

Ha valaki belép a csoportba, mert szeretné megváltoztatni az életét vagy jobbá tenni, akkor itt ne csak a lehetőséget találja meg erre, hanem közben társaságot is találjon magának és megbecsülést.

Hiszen aki, mer változtatni, mer fejlődni és időt, energiát, pénzt nem sajnálva halad folyamatosan előre, az, megérdemli a megbecsülést.

Igen, tisztában vagyok azzal, hogy az ilyen emberekből jóval kevesebb van a földön, de én bizakodva állok a témához.

Egy biztos.

Ha változtatni akarsz az életeden, akkor a legjobb lehetőség, most nyílt meg előtted! 

Picture of Bagi Attila

Bagi Attila

×
×

Cart

Töltsd le az e-bookot és urald a napjaidat!