Alakíts ki 6 lépésben egy erős önbecsülést: Az önbecsülés 6 alappillére

Nathaniel Branden így fogalmazza meg röviden az önbecsülés jelentését: „Az önbecsülés beállítottság, amelyen keresztül olyan kompetens egyénként tapasztalhatjuk meg önmagunkat, aki meg tud birkózni az élet alapvető kihívásaival, és boldogságra érdemes.”

Az önbecsülés tehát minden ember számára alap és elvárt igény.

Fontos szerepe van az önképed kialakításában, hiszen egy magas önbecsüléssel rendelkező ember tisztában van a saját és mások értékeivel. Sőt a magas önbecsülés lehetővé teszi, hogy harmóniában élj önmagaddal és ne kívülről, másoktól várd a visszaigazolást. – Az önmagaddal szemben kialakított tisztelet.

Az önbecsülés nem a természet ajándéka és magától sem fog kialakulni egyik pillanatról a másikra. – Az önbecsülés nem fog kialakulni attól ha, szép szavakat mantrázgatunk magunkban, ha mások elárasztanak minket dicséretekkel, vagy ha anyagi jólétet teremtünk magunknak.

Ha nem tiszteled magad, akkor nem fogsz dolgozni a problémáidon, ha nem dolgozol a problémáidon, akkor az önképed sérülni fog.

Elkönyveled magadban, hogy te ezzel kapcsolatban teljesen tehetetlen vagy.

„Az önbecsülés elménk immunrendszere” – Képes megakadályozni, hogy a külsőkörülmények befolyásolják a kedélyállapotunkat.

Az önbecsülés az önértékelésünk fokozata, a saját magunkról alkotott képünk, melynek alapja a saját értékeink, képességeink, személyiségjegyeink, külső jegyeink, szociális státuszunk, valamint a környezet visszajelzéseinek összessége.

Az önbecsülés a pozitív önértékelés, amely alapja a sikernek, a magabiztosságnak, az életminőségnek, valamint a mentális egészségnek. Amennyiben az önbecsülésünk alacsony szinten mozog, akkor az, nehézségeket okoz a személyiségfejlődésünkben, a céljaink eléréseiben és a társas kapcsolatainkban.

A cselekedeteink hatással vannak az önbecsülésünkre, és az önbecsülésünk nagymértékben befolyásolja a cselekedeteinket, így egy örök ciklust alkotva. Ha fontos számunkra, hogy hogyan cselekszünk, akkor az önbecsülésnek is központi szerepet kell játszania a gondolatainkban.

Az egészséges önbecsülés kritériumai: racionalitás, kreativitás, rugalmasság, összehangolhatóság.

Az alacsony önbecsülés jelei/hatásai: a túlzott kontroll iránti vágy, félelem.

Az önbecsülés fajtái

Az önbecsülés egy olyan érzés, amely az embernek magáról és saját értékeiről alakult ki, és amely alapvetően meghatározza, hogyan éljük az életünket. Az önbecsülésnek két alapvető fajtája van: a képességeinkbe vetett hit és az önérzet.

A képességeinkbe vetett hit azt jelenti, hogy hinnünk kell abban, hogy képesek vagyunk megtanulni mindent, ami szükséges a sikerhez, és hogy a siker korántsem biztos. Ennek a hitnek a jelenléte azt jelenti, hogy a legjobb formánkat nyújtjuk és bízunk benne, hogy ez elég lesz, mivel a többi tényező már tőlünk független.

Az önérzet viszont nem kapcsolódik a döntéseinkhez és képességeinkhez. Az önérzetes személy az örömöt és a kiteljesedést születési jogának tekinti. Az önérzet a magabiztosság abban, hogy megérdemeljük mások tiszteletét és megbecsülését. Az önérzetes emberek általában büszkék magukra és önmagukat tisztelik, és ezt képesek át sugározni mások felé.

Az önbecsülés fontos szerepet játszik az életünkben, mert segít abban, hogy jobban érezzük magunkat, és hogy jobban képesek legyünk kezelni a nehézségeket. Az önbecsülés hiánya pedig negatív hatással lehet az életünk minőségére, és komoly mentális problémákhoz vezethet. Az önbecsülés fenntartásához és erősítéséhez rendszeresen kell dolgoznunk kell rajta, valamint el kell kerülnünk azokat a dolgokat, amelyek csökkenthetik az önbecsülésünket.

Mi a Pseudo önbecsülés?

A Pseudo önbecsülés egy olyan önbecsülési forma, amely valójában nem alapul valós képességeken, teljesítményen vagy érdemeken, hanem inkább az önbecsapásra épül.

A Pseudo önbecsülés gyakran magas önbecsülésnek tűnik, de valójában bizonytalanságot és kétségbeesett érzéseket vált ki. Az ilyen önbecsülés gyakran túlzott önértékelésre és mások leértékelésére épül, és az emberek kénytelenek állandóan bizonyítgatni maguknak és másoknak, hogy megerősítsék az önbecsülésüket.

Ez az önbecsülési forma általában instabil, időszakosan jelentkezik, és rendszerint külső dolgokhoz kapcsolódik, mint pl a pénz, vagy a visszajelzések, mások véleménye.

„Az egó és az önbecsülés között óriási különbség van. Az önbecsülés valós alapokon áll, az egó hamis pillérekre támaszkodik.” – Marie Clarence

Hogyan növelhetjük az önbecsülésünket?

Az önbecsülés egy belső tulajdonság, ami attól függ, hogy mit gondolunk magunkról és ez befolyásolja a tetteinket is. A tudatos erőfeszítéssel és a támogató környezet segítségével tudjuk növelni az önbecsülésünket. Azonban fontos megérteni, hogy az önbecsülés nem egy pillanat alatt változik, hanem folyamatos munkával és kis lépésekben lehet elérni a növekedést.

Az önbecsülés növelése egy összetett folyamat, amely többféle módszert igényelhet. Az alábbiakban néhány lehetséges stratégia van felsorolva, amelyek segíthetnek növelni az önbecsülésedet:

 1. Tanuld meg önmagadat elfogadni: Az önbecsülés alapja az önmagunk elfogadása. Próbáljunk elengedni a tökéletességre való törekvést, és fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, zárjuk le a múltban történt dolgokat és fogadjuk el azt is, hogy akkor még olyanok voltunk és úgy gondolkodtunk, de ma már mások vagyunk, és másképpen gondolkodunk, mint akkor.
 2. Fókuszálj az erősségeidre: A koncentráció az erősségeinkre és azokra a dolgokra, amelyekben jók vagyunk, segíthet növelni az önbecsülésünket. A pozitív gondolkodás segíthet abban, hogy önmagunkat értékesnek és alkalmasnak lássuk.
 3. Teljesíts kihívásokat: A siker élménye segíthet növelni az önbecsülésünket. Próbálj ki új dolgokat, és teljesíts különféle kihívásokat, amelyekkel szembe kerülsz. – A legjobb az, hogy ha olyan próbatételeket állítasz magad elé, ami fixen kimozdít a komfortzónádból.
 4. Fókuszálj magadra: Az önbecsülés növeléséhez fontos, hogy csak magunkkal törődjünk. Erősítsük testi és lelki egészségünket, és töltsünk időt olyan dolgokkal, amelyek örömet okoznak nekünk. – Tanulj új dolgokat, szerezz új készségeket és alkalmazd őket a valóéletben. Később, ha „Túl szárnyalod” saját magadat, akkor bőven fogsz tudni segíteni másoknak, de először magadból kell kihoznod a legtöbbet.
 5. Ha szükséges kérj segítséget: Az önbecsülés növelése tényleg egy nehéz folyamat, és ha úgy érezed, hogy szükséged van segítségre, akkor keress egy barátot és beszélgess vele, vagy kérj tanácsot egy pszichológustól, vagy egy terapeutától.

Az önbecsülés 6 alappillére - Tudatosság

A tudatosság az, amikor jelen vagyunk és figyelünk minden pillanatra, ami velünk történik, és ami körülvesz bennünket. A tudatosság segít megérteni a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket, valamint még azt is lehetővé teszi, hogy jobban irányítsuk őket.

A tudatosság gyakorlása segíthet abban, hogy növeljük az önbecsülésünket, és jobban megértsük saját magunkat és a környezetünket.

Néhány lehetőség a tudatosság gyakorlására:

 1. Meditáció: a meditáció segít a jelenben maradni, és jobban megérteni a gondolatainkat és érzéseinket.
 2. Légzőgyakorlatok: a légzőgyakorlatok segítenek a jelenben maradni, és jobban koncentrálni a pillanatra.
 3. Napi rutin kialakítása: a szokásainkat rendszeresen áttekintve PL: Hogy mit csináltunk napközben és hogyan éreztük magunkat, segít jobban megérteni, hogy hogyan hatnak ránk dolgok, és hogyan tudjuk ezt javítani.
 4. Hívószavak” használata: választhatunk egy kulcsszót vagy úgy nevezett hívószót, amit rendszeresen használunk, például „Koncentrálj”, amikor észleljük, hogy eltávolodtunk a jelen pillanattól.
 5. Mindfulness gyakorlatok : a mindfulness gyakorlatok olyan technikák, amik segítenek megérteni és szabályozni érzelmeinket, figyelmünket és testünk reakcióit.

Az önbecsülés 6 alappillére - Önelfogadás

Az önelfogadás a személyiség egyik alapvető eleme, amely a valódi énünk megértését és elfogadását jelenti. Az önelfogadás azt jelenti, hogy elismerjük saját erősségeinket és gyengeségeinket, és elfogadjuk magunkat annak ellenére, hogy van néhány dolog, amin szeretnénk változtatni.

Az önelfogadás gyakorlása azt jelenti, hogy időt töltünk magunkkal és megismerjük magunkat. Az önismereti munka segíthet abban, hogy megtaláljuk a saját pozitív tulajdonságainkat és értékeinket, valamint megértsük, hogy miért reagálunk úgy, ahogy azt tesszük.

Lehetőségek az önelfogadás gyakorlására:

 • elfogadni és szeretni saját testünket,
 • fejleszteni pozitív önbeszédet,
 • elismerni és elfogadni saját érzéseinket,
 • elfogadni és megbocsájtani saját hibáinkat,
 • támogatni és elismerni saját sikereinket,
 • találni egy vagy több támogató közösséget,
 • találni egy hobbit, ami örömet okoz,
 • megtalálni a saját értékeinket és pozitív tulajdonságainkat.

Mivel minden ember máshogy működik, és más dolgokat szeret, ezért több módja van az önelfogadás gyakorlásának. A legfontosabb az, hogy megtaláld a saját utadat, amely segít abban, hogy jobban elfogadd és szeresed magadat.

Az önbecsülés 6 alappillére - Felelősségvállalás

A felelősségvállalás azt jelenti, hogy vállaljuk azt a szerepet, amit a cselekedeteink, döntéseink, és a dolgok, amik történnek körülöttünk okoznak. Felelősségvállalással jár, hogy tudatában vagyunk a saját cselekedeteinknek és annak hatásainak, valamint képesek vagyunk vállalni és megoldani a következményeket.

Hogyan gyakoroljam a felelősségvállalást?

 • Először is, el kell ismerni a saját cselekedeteinket és a rajtuk keresztül bekövetkező következményeket.
 • Másodszor, ne kerüljük el a következményeket, hanem fogadjuk el azokat és vállaljuk értük a felelősséget.
 • Harmadszor, ne hibáztassunk másokat a saját döntéseinkért és cselekedeteinkért.
 • Negyedik, a megoldásokat keressük mindig és ne a kifogásokat.
 • Ötödik, tanuljunk a hibáinkból, hogy később ne ismételjük meg őket.

Felelősségvállalás gyakorlása idővel segíthet abban, hogy növekedjen az önbecsülésünk, valamint segít megtalálni a saját életcéljainkat és a boldogságot.

Az önbecsülés 6 alappillére - Magabiztosság

A magabiztosság a kétségek teljes hiánya és a határozott fellépés képessége. Amikor tudatában vagy a saját adottságaidnak. Ez az önbizalom és öntudat teljes megnyilvánulása. Ahhoz, hogy magabiztossá válj, becsülnöd kell a vágyaidat és a gondolataidat. Fel kell vállalnod a véleményedet és szükség esetén konfliktusokba is belemenni. Akkor vagy igazán magabiztos, amikor elkezded érvényesíteni a saját érdekeidet. (PL: Szülők mintájával szemben)

Nagyon sokan összekeverik a magabiztosságot a nagyképűséggel.
Pedig az, hogy kiállsz magadért és a saját gondolataid szerint cselekszel nem a beképzeltségre utal, hanem a magabiztosságra. (Magas önbecsülés)

A beképzeltség az önbecsülés hiányára utal, nem pedig a meglétére. (Alacsony önbecsülés)
Ha nem tartod elég értékesnek magadat, a véleményedet akkor más se fogja!

Minden ember helyzete egyedi, mindenkinek van egy saját élet, amit bizonyos szabályok alapján él, neked is vannak sajátjaid. Mivel nem kell megfelelni olyan szabályoknak, amik nem rád vonatkoznak, ezért aztán adhatsz magadnak engedélyt, hogy a saját szabályaid szerint élj.
Ne mások életében vállalj mellékszerepeket, hanem a sajátodba válj főszereplővé!

A magabiztosság gyakorlásának többféle módja van, beleértve:

 • Az önismeretet és az önérzetet fejlesztő tevékenységek, mint például a meditáció, a jóga, az online tréningek. Amik közül tudom neked ajánlani ezt: [Szemléletváltás MINI tréning]
 • A sikerélményeket megszerezni, és a kudarcokat pozitívan kezelni, tanulni belőlük.
 • A kommunikációs és interperszonális készségek fejlesztése, mint például a beszédgyakorlás, az önkifejezés művészete.
 • A kockázatvállalás gyakorlása, hogy megtanuljuk, hogyan működünk a bizonytalanságban.
 • A pozitív önbeszéd és a pozitív gondolkodás, azaz a negatív gondolatainkat a pozitívabbakra cserélni. (De ez nem azt jelenti, hogy a negatív érzéseinket el kellene folytanunk, sőt azokat muszáj megélnünk, hogy idővel tovább tudjunk lépni rajtuk.)
 • Fizikai tevékenységek, mint például a sport, a testmozgás, ami javíthatja az önérzetet és önmagunkkal való elégedettséget.

A magabiztosság egy dinamikus tulajdonság, amelyet folyamatosan fejleszteni lehet.

Mi az a Szituációs magabiztosság?

A szituációs magabiztosság azt jelenti, hogy biztosak vagyunk saját képességeinkben és döntéseinkben egy adott helyzetben. Az ilyen típusú magabiztosság segít abban, hogy képesek legyünk hatékonyan cselekedni és dönteni a konkrét helyzetekben, amelyekkel szembesülünk. Ennek eléréséhez fontos, hogy rendelkezzünk a megfelelő kompetenciával és ismerettel a szituációhoz kapcsolódóan, valamint, hogy tudatosan gyakoroljunk és fejlesszük magunkat ezekben a helyzetekben.

Ugyanakkor a szituációs magabiztosság megnyilvánulhat olyan formában vagy helyzetben is, ahol pedig egyáltalán nem vagyunk magabiztosak.

PL: Baráti társaságban magabiztosak vagyunk, de ahogy idegenek társaságába kerülünk, már sokkal inkább visszahúzódóbbak vagyunk és csendesek.

Az önbecsülés 6 alappillére - Céltudatosság

A céltudatosság azt jelenti, hogy rendelkezünk egy konkrét céllal, amit el akarunk érni, és erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy elérjük azt. A céltudatosság hozzájárul ahhoz, hogy növeljük az önbecsülésünket, és hogy aktívan formáljuk az életünket.

A céltudatosság gyakorlásához először is meg kell határoznunk, hogy mi a célunk. A célnak jól meghatározottnak, konkrétnak és elérhetőnek kell lennie. Miután meghatároztuk a célt, készítsünk egy tervet, hogy hogyan fogjuk elérni azt. A tervezés során szem előtt kell tartani a célt és annak lehetséges akadályait.

A céltudatosság gyakorlásához fontos, hogy tudatosan és rendszeresen dolgozzunk a célunk megvalósításán, és hogy ne adjuk fel azt, ha elakadunk. – Ez persze nem jelenti azt, hogy minden pillanatban csak arra az egy dologra kell fókuszálni. Van idő, amikor lazítani kell, pihenni és regenerálódni.

Az önbecsülés 6 alappillére - Személyes integritás

A személyes integritás egy olyan belső tulajdonság, amely a személyes értékek, az érzelmek és a cselekedetek összhangját jelenti. Az integritás azt jelenti, hogy valaki önmagával és másokkal szemben is őszinte és becsületes, és hogy a cselekedetei a szavaihoz és az érzelmeihez képest összhangban vannak.

Amikor az ideális életünk és a cselekedeteink megegyeznek. – Amikor a fejünkben kialakult értékrend szerint éljük a mindennapjainkat. Gyakorlatban ez annyit tesz, hogy megteszel mindent, amit csak szeretnél, és azzal foglalkozol, amivel akarsz. Minden egyes nap.

A személyes integritásunkat akkor fogjuk tudni megőrzni, ha rendelkezünk saját szabályokkal, amiket betartva élünk. – Ezeket hívhatjuk morális kódoknak is. Ha az időnket, a pénzünket, az energiánkat arra költjük el, amik előre visznek minket az életben akkor az önbecsülésünk nőni fog.

Az integritás gyakorlása általában a következő lépéseken keresztül történhet:

 1. Ismerd meg és fogalmazd meg az értékeidet: Az értékeid meghatározzák, hogy mit tartasz fontosnak az életben, és ezeknek az értékeknek kell irányítaniuk a cselekedeteidet.
 2. Légy őszinte magaddal és másokkal: Az integritás az őszinteség és a becsületesség alapja. Légy őszinte magaddal az érzelmeidről és a cselekedeteidről, és légy becsületes másokkal szemben is.
 3. Légy következetes: Az integritás azt jelenti, hogy a cselekedeteid összhangban vannak az értékeiddel és az érzelmeiddel. Légy következetes a cselekedeteidben, és ne engedd, hogy a környezeted, a kényszerítő körülmények, vagy az érzelmeid befolyásolják őket.
 4. Légy elkötelezett a jó cselekedetek mellett: Az integritás azt jelenti, hogy a cselekedeteidet a jó szándék vezérli. Légy elkötelezett a jó cselekedetek mellett, és ne engedd, hogy a saját érdekeid elfedjék a helyes döntéseket.
 5. Tanulj a hibáidból: Az integritás azt jelenti, hogy tanulunk a hibáinkból, és felelősséget vállalunk értük. Légy nyitott a visszajelzésekre, és tanulj a hibáidból, hogy fejlődni tudj.

Az önbecsülés szintjei

1.Szint – Lustaság
Minden olyan tevékenységet el akarunk kerülni, ami kimozdít a komfortzónánkból.

2. Szint – Kis lépések
Egy adott tevékenység elkezdéséig eljutunk, így a haladási folyamat elkezdődik. (PL: Edzéshez felvesszük az edzőruhánkat.)

3. Szint – Nagyobb feladatok
Elkezdünk egy adott tevékenységet, de még csak minimumon dolgozunk. (PL: 10-15 perces edzés.)

4. Szint – Komplex feladatok
Egy adott tevékenységet már magabiztosan végzünk és sikerült beépíteni a mindennapjainkban. (PL: Napi 30perc intenzív edzés)

ZÁRÁS

Nem lett egy rövid cikk, de én úgy gondolom, hogy nagyon sok hasznos és használható információ van benne. Ez egy nagyon fontos téma és remélem, hogy sokan mások is így gondolják ezt. Folyamatosan azon kell dolgoznunk, hogy jobbak legyünk és előrébb jussunk az életben. Az önképünk, a saját magunkkal szembeni tiszteletünk és a mások általi tiszteletet így leszünk képesek kivívni magunknak.

Ez nem a szokásos ösvény, amit már több millióan kijártak előtted. Ez nem az az ösvény, amit csak követsz és célba érsz. Ezt saját magadnak kell kitaposnod, ami időbe fog telni.

De hidd el, hogy sokkal jobban megéri, mint azon az úton végig haladni, amin mindenki más megy.

Kitartás és türelem –

Nathaniel Branden így fogalmazza meg röviden az önbecsülés jelentését: „Az önbecsülés beállítottság, amelyen keresztül olyan kompetens egyénként tapasztalhatjuk meg önmagunkat, aki meg tud birkózni az élet alapvető kihívásaival, és boldogságra érdemes.”

Az önbecsülés tehát minden ember számára alap és elvárt igény.

Fontos szerepe van az önképed kialakításában, hiszen egy magas önbecsüléssel rendelkező ember tisztában van a saját és mások értékeivel. Sőt a magas önbecsülés lehetővé teszi, hogy harmóniában élj önmagaddal és ne kívülről, másoktól várd a visszaigazolást. – Az önmagaddal szemben kialakított tisztelet.

Az önbecsülés nem a természet ajándéka és magától sem fog kialakulni egyik pillanatról a másikra. – Az önbecsülés nem fog kialakulni attól ha, szép szavakat mantrázgatunk magunkban, ha mások elárasztanak minket dicséretekkel, vagy ha anyagi jólétet teremtünk magunknak.

Ha nem tiszteled magad, akkor nem fogsz dolgozni a problémáidon, ha nem dolgozol a problémáidon, akkor az önképed sérülni fog.

Elkönyveled magadban, hogy te ezzel kapcsolatban teljesen tehetetlen vagy.

„Az önbecsülés elménk immunrendszere” – Képes megakadályozni, hogy a külsőkörülmények befolyásolják a kedélyállapotunkat.

Az önbecsülés az önértékelésünk fokozata, a saját magunkról alkotott képünk, melynek alapja a saját értékeink, képességeink, személyiségjegyeink, külső jegyeink, szociális státuszunk, valamint a környezet visszajelzéseinek összessége.

Az önbecsülés a pozitív önértékelés, amely alapja a sikernek, a magabiztosságnak, az életminőségnek, valamint a mentális egészségnek. Amennyiben az önbecsülésünk alacsony szinten mozog, akkor az, nehézségeket okoz a személyiségfejlődésünkben, a céljaink eléréseiben és a társas kapcsolatainkban.

A cselekedeteink hatással vannak az önbecsülésünkre, és az önbecsülésünk nagymértékben befolyásolja a cselekedeteinket, így egy örök ciklust alkotva. Ha fontos számunkra, hogy hogyan cselekszünk, akkor az önbecsülésnek is központi szerepet kell játszania a gondolatainkban.

Az egészséges önbecsülés kritériumai: racionalitás, kreativitás, rugalmasság, összehangolhatóság.

Az alacsony önbecsülés jelei/hatásai: a túlzott kontroll iránti vágy, félelem.

Az önbecsülés fajtái

Az önbecsülés egy olyan érzés, amely az embernek magáról és saját értékeiről alakult ki, és amely alapvetően meghatározza, hogyan éljük az életünket. Az önbecsülésnek két alapvető fajtája van: a képességeinkbe vetett hit és az önérzet.

A képességeinkbe vetett hit azt jelenti, hogy hinnünk kell abban, hogy képesek vagyunk megtanulni mindent, ami szükséges a sikerhez, és hogy a siker korántsem biztos. Ennek a hitnek a jelenléte azt jelenti, hogy a legjobb formánkat nyújtjuk és bízunk benne, hogy ez elég lesz, mivel a többi tényező már tőlünk független.

Az önérzet viszont nem kapcsolódik a döntéseinkhez és képességeinkhez. Az önérzetes személy az örömöt és a kiteljesedést születési jogának tekinti. Az önérzet a magabiztosság abban, hogy megérdemeljük mások tiszteletét és megbecsülését. Az önérzetes emberek általában büszkék magukra és önmagukat tisztelik, és ezt képesek át sugározni mások felé.

Az önbecsülés fontos szerepet játszik az életünkben, mert segít abban, hogy jobban érezzük magunkat, és hogy jobban képesek legyünk kezelni a nehézségeket. Az önbecsülés hiánya pedig negatív hatással lehet az életünk minőségére, és komoly mentális problémákhoz vezethet. Az önbecsülés fenntartásához és erősítéséhez rendszeresen kell dolgoznunk kell rajta, valamint el kell kerülnünk azokat a dolgokat, amelyek csökkenthetik az önbecsülésünket.

Mi a Pseudo önbecsülés?

A Pseudo önbecsülés egy olyan önbecsülési forma, amely valójában nem alapul valós képességeken, teljesítményen vagy érdemeken, hanem inkább az önbecsapásra épül.

A Pseudo önbecsülés gyakran magas önbecsülésnek tűnik, de valójában bizonytalanságot és kétségbeesett érzéseket vált ki. Az ilyen önbecsülés gyakran túlzott önértékelésre és mások leértékelésére épül, és az emberek kénytelenek állandóan bizonyítgatni maguknak és másoknak, hogy megerősítsék az önbecsülésüket.

Ez az önbecsülési forma általában instabil, időszakosan jelentkezik, és rendszerint külső dolgokhoz kapcsolódik, mint pl a pénz, vagy a visszajelzések, mások véleménye.

„Az egó és az önbecsülés között óriási különbség van. Az önbecsülés valós alapokon áll, az egó hamis pillérekre támaszkodik.” – Marie Clarence

Hogyan növelhetjük az önbecsülésünket?

Az önbecsülés egy belső tulajdonság, ami attól függ, hogy mit gondolunk magunkról és ez befolyásolja a tetteinket is. A tudatos erőfeszítéssel és a támogató környezet segítségével tudjuk növelni az önbecsülésünket. Azonban fontos megérteni, hogy az önbecsülés nem egy pillanat alatt változik, hanem folyamatos munkával és kis lépésekben lehet elérni a növekedést.

Az önbecsülés növelése egy összetett folyamat, amely többféle módszert igényelhet. Az alábbiakban néhány lehetséges stratégia van felsorolva, amelyek segíthetnek növelni az önbecsülésedet:

 1. Tanuld meg önmagadat elfogadni: Az önbecsülés alapja az önmagunk elfogadása. Próbáljunk elengedni a tökéletességre való törekvést, és fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, zárjuk le a múltban történt dolgokat és fogadjuk el azt is, hogy akkor még olyanok voltunk és úgy gondolkodtunk, de ma már mások vagyunk, és másképpen gondolkodunk, mint akkor.
 2. Fókuszálj az erősségeidre: A koncentráció az erősségeinkre és azokra a dolgokra, amelyekben jók vagyunk, segíthet növelni az önbecsülésünket. A pozitív gondolkodás segíthet abban, hogy önmagunkat értékesnek és alkalmasnak lássuk.
 3. Teljesíts kihívásokat: A siker élménye segíthet növelni az önbecsülésünket. Próbálj ki új dolgokat, és teljesíts különféle kihívásokat, amelyekkel szembe kerülsz. – A legjobb az, hogy ha olyan próbatételeket állítasz magad elé, ami fixen kimozdít a komfortzónádból.
 4. Fókuszálj magadra: Az önbecsülés növeléséhez fontos, hogy csak magunkkal törődjünk. Erősítsük testi és lelki egészségünket, és töltsünk időt olyan dolgokkal, amelyek örömet okoznak nekünk. – Tanulj új dolgokat, szerezz új készségeket és alkalmazd őket a valóéletben. Később, ha „Túl szárnyalod” saját magadat, akkor bőven fogsz tudni segíteni másoknak, de először magadból kell kihoznod a legtöbbet.
 5. Ha szükséges kérj segítséget: Az önbecsülés növelése tényleg egy nehéz folyamat, és ha úgy érezed, hogy szükséged van segítségre, akkor keress egy barátot és beszélgess vele, vagy kérj tanácsot egy pszichológustól, vagy egy terapeutától.

Az önbecsülés 6 alappillére - Tudatosság

A tudatosság az, amikor jelen vagyunk és figyelünk minden pillanatra, ami velünk történik, és ami körülvesz bennünket. A tudatosság segít megérteni a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket, valamint még azt is lehetővé teszi, hogy jobban irányítsuk őket.

A tudatosság gyakorlása segíthet abban, hogy növeljük az önbecsülésünket, és jobban megértsük saját magunkat és a környezetünket.

Néhány lehetőség a tudatosság gyakorlására:

 1. Meditáció: a meditáció segít a jelenben maradni, és jobban megérteni a gondolatainkat és érzéseinket.
 2. Légzőgyakorlatok: a légzőgyakorlatok segítenek a jelenben maradni, és jobban koncentrálni a pillanatra.
 3. Napi rutin kialakítása: a szokásainkat rendszeresen áttekintve PL: Hogy mit csináltunk napközben és hogyan éreztük magunkat, segít jobban megérteni, hogy hogyan hatnak ránk dolgok, és hogyan tudjuk ezt javítani.
 4. Hívószavak” használata: választhatunk egy kulcsszót vagy úgy nevezett hívószót, amit rendszeresen használunk, például „Koncentrálj”, amikor észleljük, hogy eltávolodtunk a jelen pillanattól.
 5. Mindfulness gyakorlatok : a mindfulness gyakorlatok olyan technikák, amik segítenek megérteni és szabályozni érzelmeinket, figyelmünket és testünk reakcióit.

Az önbecsülés 6 alappillére - Önelfogadás

Az önelfogadás a személyiség egyik alapvető eleme, amely a valódi énünk megértését és elfogadását jelenti. Az önelfogadás azt jelenti, hogy elismerjük saját erősségeinket és gyengeségeinket, és elfogadjuk magunkat annak ellenére, hogy van néhány dolog, amin szeretnénk változtatni.

Az önelfogadás gyakorlása azt jelenti, hogy időt töltünk magunkkal és megismerjük magunkat. Az önismereti munka segíthet abban, hogy megtaláljuk a saját pozitív tulajdonságainkat és értékeinket, valamint megértsük, hogy miért reagálunk úgy, ahogy azt tesszük.

Lehetőségek az önelfogadás gyakorlására:

 • elfogadni és szeretni saját testünket,
 • fejleszteni pozitív önbeszédet,
 • elismerni és elfogadni saját érzéseinket,
 • elfogadni és megbocsájtani saját hibáinkat,
 • támogatni és elismerni saját sikereinket,
 • találni egy vagy több támogató közösséget,
 • találni egy hobbit, ami örömet okoz,
 • megtalálni a saját értékeinket és pozitív tulajdonságainkat.

Mivel minden ember máshogy működik, és más dolgokat szeret, ezért több módja van az önelfogadás gyakorlásának. A legfontosabb az, hogy megtaláld a saját utadat, amely segít abban, hogy jobban elfogadd és szeresed magadat.

Az önbecsülés 6 alappillére - Felelősségvállalás

A felelősségvállalás azt jelenti, hogy vállaljuk azt a szerepet, amit a cselekedeteink, döntéseink, és a dolgok, amik történnek körülöttünk okoznak. Felelősségvállalással jár, hogy tudatában vagyunk a saját cselekedeteinknek és annak hatásainak, valamint képesek vagyunk vállalni és megoldani a következményeket.

Hogyan gyakoroljam a felelősségvállalást?

 • Először is, el kell ismerni a saját cselekedeteinket és a rajtuk keresztül bekövetkező következményeket.
 • Másodszor, ne kerüljük el a következményeket, hanem fogadjuk el azokat és vállaljuk értük a felelősséget.
 • Harmadszor, ne hibáztassunk másokat a saját döntéseinkért és cselekedeteinkért.
 • Negyedik, a megoldásokat keressük mindig és ne a kifogásokat.
 • Ötödik, tanuljunk a hibáinkból, hogy később ne ismételjük meg őket.

Felelősségvállalás gyakorlása idővel segíthet abban, hogy növekedjen az önbecsülésünk, valamint segít megtalálni a saját életcéljainkat és a boldogságot.

Az önbecsülés 6 alappillére - Magabiztosság

A magabiztosság a kétségek teljes hiánya és a határozott fellépés képessége. Amikor tudatában vagy a saját adottságaidnak. Ez az önbizalom és öntudat teljes megnyilvánulása. Ahhoz, hogy magabiztossá válj, becsülnöd kell a vágyaidat és a gondolataidat. Fel kell vállalnod a véleményedet és szükség esetén konfliktusokba is belemenni. Akkor vagy igazán magabiztos, amikor elkezded érvényesíteni a saját érdekeidet. (PL: Szülők mintájával szemben)

Nagyon sokan összekeverik a magabiztosságot a nagyképűséggel.
Pedig az, hogy kiállsz magadért és a saját gondolataid szerint cselekszel nem a beképzeltségre utal, hanem a magabiztosságra. (Magas önbecsülés)

A beképzeltség az önbecsülés hiányára utal, nem pedig a meglétére. (Alacsony önbecsülés)
Ha nem tartod elég értékesnek magadat, a véleményedet akkor más se fogja!

Minden ember helyzete egyedi, mindenkinek van egy saját élet, amit bizonyos szabályok alapján él, neked is vannak sajátjaid. Mivel nem kell megfelelni olyan szabályoknak, amik nem rád vonatkoznak, ezért aztán adhatsz magadnak engedélyt, hogy a saját szabályaid szerint élj.
Ne mások életében vállalj mellékszerepeket, hanem a sajátodba válj főszereplővé!

A magabiztosság gyakorlásának többféle módja van, beleértve:

 • Az önismeretet és az önérzetet fejlesztő tevékenységek, mint például a meditáció, a jóga, az online tréningek. Amik közül tudom neked ajánlani ezt: [Szemléletváltás MINI tréning]
 • A sikerélményeket megszerezni, és a kudarcokat pozitívan kezelni, tanulni belőlük.
 • A kommunikációs és interperszonális készségek fejlesztése, mint például a beszédgyakorlás, az önkifejezés művészete.
 • A kockázatvállalás gyakorlása, hogy megtanuljuk, hogyan működünk a bizonytalanságban.
 • A pozitív önbeszéd és a pozitív gondolkodás, azaz a negatív gondolatainkat a pozitívabbakra cserélni. (De ez nem azt jelenti, hogy a negatív érzéseinket el kellene folytanunk, sőt azokat muszáj megélnünk, hogy idővel tovább tudjunk lépni rajtuk.)
 • Fizikai tevékenységek, mint például a sport, a testmozgás, ami javíthatja az önérzetet és önmagunkkal való elégedettséget.

A magabiztosság egy dinamikus tulajdonság, amelyet folyamatosan fejleszteni lehet.

Mi az a Szituációs magabiztosság?

A szituációs magabiztosság azt jelenti, hogy biztosak vagyunk saját képességeinkben és döntéseinkben egy adott helyzetben. Az ilyen típusú magabiztosság segít abban, hogy képesek legyünk hatékonyan cselekedni és dönteni a konkrét helyzetekben, amelyekkel szembesülünk. Ennek eléréséhez fontos, hogy rendelkezzünk a megfelelő kompetenciával és ismerettel a szituációhoz kapcsolódóan, valamint, hogy tudatosan gyakoroljunk és fejlesszük magunkat ezekben a helyzetekben.

Ugyanakkor a szituációs magabiztosság megnyilvánulhat olyan formában vagy helyzetben is, ahol pedig egyáltalán nem vagyunk magabiztosak.

PL: Baráti társaságban magabiztosak vagyunk, de ahogy idegenek társaságába kerülünk, már sokkal inkább visszahúzódóbbak vagyunk és csendesek.

Az önbecsülés 6 alappillére - Céltudatosság

A céltudatosság azt jelenti, hogy rendelkezünk egy konkrét céllal, amit el akarunk érni, és erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy elérjük azt. A céltudatosság hozzájárul ahhoz, hogy növeljük az önbecsülésünket, és hogy aktívan formáljuk az életünket.

A céltudatosság gyakorlásához először is meg kell határoznunk, hogy mi a célunk. A célnak jól meghatározottnak, konkrétnak és elérhetőnek kell lennie. Miután meghatároztuk a célt, készítsünk egy tervet, hogy hogyan fogjuk elérni azt. A tervezés során szem előtt kell tartani a célt és annak lehetséges akadályait.

A céltudatosság gyakorlásához fontos, hogy tudatosan és rendszeresen dolgozzunk a célunk megvalósításán, és hogy ne adjuk fel azt, ha elakadunk. – Ez persze nem jelenti azt, hogy minden pillanatban csak arra az egy dologra kell fókuszálni. Van idő, amikor lazítani kell, pihenni és regenerálódni.

Az önbecsülés 6 alappillére - Személyes integritás

A személyes integritás egy olyan belső tulajdonság, amely a személyes értékek, az érzelmek és a cselekedetek összhangját jelenti. Az integritás azt jelenti, hogy valaki önmagával és másokkal szemben is őszinte és becsületes, és hogy a cselekedetei a szavaihoz és az érzelmeihez képest összhangban vannak.

Amikor az ideális életünk és a cselekedeteink megegyeznek. – Amikor a fejünkben kialakult értékrend szerint éljük a mindennapjainkat. Gyakorlatban ez annyit tesz, hogy megteszel mindent, amit csak szeretnél, és azzal foglalkozol, amivel akarsz. Minden egyes nap.

A személyes integritásunkat akkor fogjuk tudni megőrzni, ha rendelkezünk saját szabályokkal, amiket betartva élünk. – Ezeket hívhatjuk morális kódoknak is. Ha az időnket, a pénzünket, az energiánkat arra költjük el, amik előre visznek minket az életben akkor az önbecsülésünk nőni fog.

Az integritás gyakorlása általában a következő lépéseken keresztül történhet:

 1. Ismerd meg és fogalmazd meg az értékeidet: Az értékeid meghatározzák, hogy mit tartasz fontosnak az életben, és ezeknek az értékeknek kell irányítaniuk a cselekedeteidet.
 2. Légy őszinte magaddal és másokkal: Az integritás az őszinteség és a becsületesség alapja. Légy őszinte magaddal az érzelmeidről és a cselekedeteidről, és légy becsületes másokkal szemben is.
 3. Légy következetes: Az integritás azt jelenti, hogy a cselekedeteid összhangban vannak az értékeiddel és az érzelmeiddel. Légy következetes a cselekedeteidben, és ne engedd, hogy a környezeted, a kényszerítő körülmények, vagy az érzelmeid befolyásolják őket.
 4. Légy elkötelezett a jó cselekedetek mellett: Az integritás azt jelenti, hogy a cselekedeteidet a jó szándék vezérli. Légy elkötelezett a jó cselekedetek mellett, és ne engedd, hogy a saját érdekeid elfedjék a helyes döntéseket.
 5. Tanulj a hibáidból: Az integritás azt jelenti, hogy tanulunk a hibáinkból, és felelősséget vállalunk értük. Légy nyitott a visszajelzésekre, és tanulj a hibáidból, hogy fejlődni tudj.

Az önbecsülés szintjei

1.Szint – Lustaság
Minden olyan tevékenységet el akarunk kerülni, ami kimozdít a komfortzónánkból.

2. Szint – Kis lépések
Egy adott tevékenység elkezdéséig eljutunk, így a haladási folyamat elkezdődik. (PL: Edzéshez felvesszük az edzőruhánkat.)

3. Szint – Nagyobb feladatok
Elkezdünk egy adott tevékenységet, de még csak minimumon dolgozunk. (PL: 10-15 perces edzés.)

4. Szint – Komplex feladatok
Egy adott tevékenységet már magabiztosan végzünk és sikerült beépíteni a mindennapjainkban. (PL: Napi 30perc intenzív edzés)

ZÁRÁS

Nem lett egy rövid cikk, de én úgy gondolom, hogy nagyon sok hasznos és használható információ van benne. Ez egy nagyon fontos téma és remélem, hogy sokan mások is így gondolják ezt. Folyamatosan azon kell dolgoznunk, hogy jobbak legyünk és előrébb jussunk az életben. Az önképünk, a saját magunkkal szembeni tiszteletünk és a mások általi tiszteletet így leszünk képesek kivívni magunknak.

Ez nem a szokásos ösvény, amit már több millióan kijártak előtted. Ez nem az az ösvény, amit csak követsz és célba érsz. Ezt saját magadnak kell kitaposnod, ami időbe fog telni.

De hidd el, hogy sokkal jobban megéri, mint azon az úton végig haladni, amin mindenki más megy.

Kitartás és türelem –

Picture of Bagi Attila

Bagi Attila

×
×

Cart

Töltsd le az e-bookot és urald a napjaidat!