Az egyetlen dolog, amitől sikeres leszel

Dolgok, amik miatt nem leszel sikeres.

A közvetlen környezetünk van ránk a legnagyobb hatással, így kifejezetten fontos, hogy milyen társaságban éled a mindennapjaidat.

Sajnos vagy nem sajnos, de ha valamivel napi szinten találkozol, vagy naponta végig hallgatod ugyanazt a dolgot, akkor előbb-utóbb igaznak fogod találni, vagy ha nem is hiszel benne teljesen, de képesek bogarat ültetnek a füledbe és te azon gondolkozol majd, hogy mivan ha mégis igazuk van…

Amennyiben rossz társaságban vagy, így ennek egyértelműen negatív hatása lesz, hiszen kicsit, vagy éppenséggel teljesen ugyanolyanná válsz, mint a közösség többi tagja.

Ha viszont pozitív emberekkel veszed körbe magad, akkor abból mindenképpen képes leszel profitálni.

Vegyük át azokat a hiedelmeket, amikkel mindennap találkozunk és folyamatosan átvernek minket, vagy rossz döntésre sarkalnak.

„A ToDoListámon szerepel, tehát fontos!”

Amikor elkezdjük összeállítani a másnapi/aznapi teendőinket, akkor hajlamosak vagyunk arra, hogy felírunk egyszerre 20-30 dolgot is, amit ma EL KELL végeznünk.

Sajnos ez egy végzetes hiba is lehet, mivel pontosan ezért nem fog megfelelően működni a teendőlista.

Ha nem rangsorolod a tevékenységeid fontosságát, akkor elveszel a rengeteg teendődben.

Gondolj csak bele…tényleg ugyanolyan fontos kiválogatni a zoknijaidat, majd elpakolni azokat, mint egy beadandó feladatot elvégezni?

Ezeknek a teendőlistáknak van egy árnyoldala is, hiszen ha felírsz rá 18 egyáltalán nem fontos tevékenységet, és felírod rá azt a 2-őt, ami igazán számítana, majd te elvégzel ebből a 20-ból 16-ot akkor úgy fogsz a nap végén ledőlni, hogy ma milyen produktív voltam és végre büszke lehetek magamra.

Ami ilyen esetekben a leginkább jellemző az pontosan az, hogy az emberek a rangsorolás hiánya miatt, szándékosan nem a fontos feladatot fogják elvégezni, hiszen az nehéz és az sok idő, de nézd meg helyette megcsináltam 16 másikat, az nem elég?

Hát nem…

Használd Pareto elvét! 

A 80-20 szabály kimondja, hogy számos jelenség esetén a következmények 80%-a, az okok 20%-ra vezethető vissza. – Ez azt jelenti, hogy nem minden fontos!

Amikor elkészíted a ToDoList-ed akkor írj fel mindent, ami eszedbe jut és meg kell csinálnod, majd ez után gondold át, hogy mi az az Egyetlen Dolog, amit meg kell csinálnod aznap, hogy a célodhoz közelebb juss.

„Én képes vagyok egyszerre többfelé is figyelni!” – Multitasking

Az emberek többsége szerint ő jó a multitaskingban, és képes egyszerre több feladatot elvégezni.
Ezzel nem érdemes kérkedni, sőt nem is érdemes használni.

A multitasking inkább káros, mint sem hasznos és igazából csak azt jelenti, hogy nem vagyunk képesek fókuszálni egy bizonyos dologra. – Ezzel pedig már tényleg nem érdemes kérkedni.

A multitasking a gyakorlatban úgy néz ki, hogy egy-egy feladat között váltogatsz. 

Ezáltal pedig az agyadnak idő kell, míg képes átállni az új feladatra. – Csökken a hatékonyságod, de ezzel párhuzamosan növekszik a feladattal töltött idő.

Egy szóval nem éri meg!

Ha fáradt vagy akkor tarts 5 perc szünetet, sétálj és levegőzz egyet.

A végtelen akaraterő

Az akaraterő az egyik legfontosabb tulajdonságunk a sikerhez vezető úton.
Sokan vagy túlbecsülik, vagy alábecsülik saját akaraterejét
.

Akik túlbecsülik, azok azt hiszik, hogy végtelen mennyiség áll a rendelkezésükre és konkrétan bármire képesek, bármikor. – Ez természetesen nem így van.

Akik pedig alábecsülik, ők pont az ellenkezőjét csinálják, vagyis semmit. Mivel úgy vannak vele, hogy ők ezt nem fogják tudni megoldani és nincs hozzá elég akaraterejük.

Na de akkor mégis, hogyan találjuk meg az aranyközéputat?

Erre konkrétan neked kell rájönnöd, hiszen mindannyian mások vagyunk, és másképpen működünk.

Azonban érdemes pár dologra oda figyelnünk:

 • Ha valamilyen alapszükségletünk nincs kielégítve, akkor az akaraterőnk rendkívül alacsony szinten lehet. (PL: Éhes vagy, így biztos nem kezdesz, elmondjuk 10km-ert lefutni, mert se energiád, se akaraterőd nem lesz hozzá.)
 • Ha rossz a kedved/hangulatod sokkal nehezebben veszed rá magad dolgokra, mivel alacsonyan van az akaraterőd szintje.
 • A nap elején sokkal több az energiánk és ilyenkor érdemes a legfontosabb teendőinket elintézni, mivel ahogy telik az idő, egyre alacsonyabb szintre kerül a napi akaraterőnk.

Töltsd fel okosan és táplálkozz egészségesen, sportolj és mozogj sokat, aludj megfelelően és elegendőt, valamint kapcsolódj ki néha-néha.

Az egésznapod beosztása –
A legrosszabb megoldás

Sokan úgy gondolják, hogy a napjuk minden egyes percét be kell osztaniuk, ezért betáblázzák a mindennapjaikat, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a napjukból és magukból.

De a valódi siker nem azt jelenti, hogy ki kell sajtolnod magadból mindent és egésznap tudnod kell, hogy éppen mit kell/kellene csinálnod.

Építs ki szokásokat és tartsd be. – Ezt követően minden magától értetődően fog működni, így nem lesz szükséged arra, hogy minden percedet beoszd.

Például amikor valaki leszokik a cigiről, az első pár nap lesz a legrosszabb, de ilyenkor fontos a fegyelem és a kitartás. Muszáj megállnia, hogy ne gyújtson rá. Azonban ahogy telik az idő egyre könnyebben képes lesz fenntartani, hiszen elkezdi megszokni, hogy ő nem dohányzik.

Kifejezetten fontos az eszünkbe vésni, hogy egy szokást könnyebb fenntartani, mint újra megpróbálni elkezdeni.

Fókuszálj az EGYETLEN dologra!

Szép gondolat, hogy lehet kiegyensúlyozott életet élni, azonban aki ezt mondja, gyanítom, hogy nem próbálta még ki.

Valahova mindig több figyelmet és energiát kell átcsoportosítani így az egyensúly általában megbomlik.

Ha egy készségedet akarod nagyon magas szintre emelni, akkor sokkal több időt és energiát kell belefektetned napi szinten, mint bármi másba.

Ha egy szabadabb életformára vágysz, és nem akarsz 9-5 ig robotolni akkor bizony sokkal több időt és energiát kell belefektetned, mint bármi másba.

Mindig lesz olyan tevékenység az életedben, ami több energiát és időt vesz igénybe, mint a többi.

Sőt lesznek olyan feladatok is az életed során, amiket nem fejezel be, vagy olyan dolgok, amikre nem tudsz elegendő időt szánni.

De ez nem probléma!

A fő célod az legyen, hogy az EGYETLEN dologra koncentrálhass, és azt vidd végig.
A többi apróbb vagy kevésbé fontos feladatot pedig engedd el, vagy add át másnak az elvégzését.

 „Célozd meg a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz.” – Phineas Taylor Barnum

Ne félj nagy célokat kitűzni magad elé!
Ha félsz a sikertől, biztosan elkerülöd.
 

Ha félsz a sikertől, ha tartasz attól, hogy mit gondolnak rólad, és ha nem hiszel magadban, akkor folyamatosan szabotálni fogod magad.

Ne aggódj feleslegesen az ilyen dolgokon.
Egyszerűen csak csináld és nézd meg, hogy vajon sikerül-e elérni a kitűzött célodat.

Amikor elfogadod, hogy a nagy célod arról szól, hogy kivé is válhatsz akkor, amikor eléred azt, máshogy fogsz tekinteni rá.

Ahhoz, hogy látványos eredményeket érj el, szükséges, hogy nagy célokat tűzz ki magad elé. De ezek a célok nem lesznek elegendőek, ha nem társul hozzájuk kellő alázat, akarat és cselekvés.

A kemény munka nem arról szól, hogy ezen dolgozol 10-12 órán keresztül mindennap, hanem arról, hogy naponta megteszed azt, amire szükséged van a haladáshoz.

Dolgozz okosan és hatékonyan, ne robotolj 10+ órákat naponta!

Ne a nagy céloktól, a sikertől és a kemény munkától tarts, hanem a középszerűségtől. – Az sokkal rosszabb.

„Semmitől sem félek jobban, mint a középszerűségtől; szerintem szerencsésebb, ha valami jó vagy nagyon jó, vagy akár nagyon rossz. Harminc évnyi középszerűség – megbocsáthatatlan.” – Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij

A legjobb fókuszáló technika

Minden ember képes fókuszáltan dolgozni, akkor, ha megtalálja azt a bizonyos dolgot, ami őszintén érdekli őt. Ahhoz, hogy mi is megtaláljuk számunkra a valódi célunkat Keller, és Papasan egy fókuszáló technikát javasol.

A kérdés első része: „Mi az az Egyetlen Dolog, amit meg tudok tenni..?”
A második része: „..azzal, hogy ezt megcsinálom..”
A harmadik része a kérdésnek: „..minden más könnyebb lesz, vagy teljesen szükségtelen?”

Vedd sorra a kérdéseket és próbáld meg mindegyiket megválaszolni.

A fókuszáló kérdések segítenek abban, hogy megtaláld azt a bizonyos egyetlen dolgot, amivel aktuálisan kell foglalkoznod, és ne vonják el a lényegtelen dolgok a figyelmedet.

#4. Kicsi, és specifikus: Mit tehetek azért, hogy 10%-al több pénz keressek az idei évben?
———
Bár fizetés kiegészítésnek nem rossz, de a kérdéssel a probléma csupán annyi, hogy nem jelent túl nagy kihívást a számodra egy ekkora növekedés.

Így nem igényel extra megoldásokat, ezáltal pedig a kiemelkedő eredmény is elmarad.

#3. Kicsi, és tág: Mit tehetek azért, hogy több pénzt keressek?
———
Túlságosan általános a kérdés, és az ötletelésen kívül nem fogsz tovább jutni, vagyis ismételten csak elmarad a kiemelkedő eredmény.

#2. Nagy és tág: Mit tehetek azért, hogy megduplázzam a keresetemet?
———
Ez már sokkal inkább kihívást jelentő cél a számodra, viszont nem elég pontos a megfogalmazás.
Emiatt pedig még mindig túl sok a lehetőség, amik között elveszhetsz.

#1. Nagy és specifikus: Mit tehetek azért, hogy megduplázzam a keresetemet az elkövetkezendő fél évben?
———
A tökéletes kérdés amit fel kell tenned magadnak és a legjobb cél, hogy elindulj a siker felé vezető úton.

Ez nagy kihívást fog jelenteni a számodra, hiszen maga a cél is sokkal nagyobb, mint ami előtte volt, illetve sürgős is mivel időponthoz van kötve.

Íme a nyerő fókuszáló technika:
Mi az az Egyetlen Dolog, amit meg tudok tenni azért, hogy megduplázzam a keresetemet az elkövetkezendő fél évben úgy, hogy ezt csinálva minden más könnyebb lesz, vagy teljesen szükségtelen?

Hogyan szakíts időt mindenre?

Gary és Jay azt javasolja, hogy különíts el három különböző időszakot.

Előkészületi idő:
A tervezés és az előkészület kulcstevékenység a sikerhez vezető úton. Érdemes minden héten 1 órát szánnod arra, hogy megtervezed az egész hetedet és a jövőbeli céljaidat is kitűződ. – Ezáltal tiszta képet kapsz arról, hogy mit és miért csinálsz. (Így egyszerűbb a haladás, ha van miért dolgozni!)

Vizsgáld meg, hogy most hol tartasz, és minden héten tűzd ki magadnak a célt, hogy innen-ide szeretnék eljutni a 7 nap alatt. – Érdemes a heti célok mellett, havi célokat és éves célt is kitűzni magad elé, hogy mindig legyen valami, ami motiváljon az utad során.

Pihenő idő:
Még a legsikeresebb embereknek is szükségük van a pihenésre.
Sőt…egy kimondottan fontos tevékenység a pihenés, ezért érdemes komolyan venni, amikor tervezed a hetedet.

Nekem minden héten van egy olyan napom, amikor egyáltalán nem foglalkozom munkával.
Egyszerűen csak feltöltődök, pihenek, és azt csinálom aznap amit akarok.

Legyen minimum 1 nap pihenőd, amikor teljesen fel tudsz töltődni, hogy bírd az egészhetes munkát!

Munkaidő:
Gyanítom, hogy van egy fő munkahelyed ahol 8-12 órát dolgozol.

Amikor még kereskedelemben dolgoztam volt szerencsém megtapasztalni mindkettőt.

8 órás munka mellett mindig szakítottam 1-2 órát arra, hogy tanuljak vagy dolgozzak azon az egyetlen dolgon, amit akartam. (Általában korábban keltem, hogy munka előtt tudjak vele foglalkozni, mert utána, fáradtan már nehezebb volt fókuszálni.)

12 órás munka mellett viszont a szabadnapjaimat „áldoztam fel” (legalábbis abból 4-5 órákat), hogy az egyetlen dologgal foglalkozzak.

Nem volt könnyű időszak, mert sok mindenből kimaradtam, de így utólag azt tudom mondani, hogy nagyon megérte ugyanis már kötetlen munkavégzési formában vagyok.

Jelöld ki azokat az időszakokat, amikor a legfontosabb tevékenységeddel foglalkozol!

Kerüld el az időrablókat!

Produktívnak lenni jó dolog, de nem megy ez mindig olyan egyszerűen, mint ahogy azt gondoljuk.
Rengeteg a buktató és a legjobb az, ha tisztázzuk magunkban, hogy hol tudunk elbotlani ezen az úton. – Így nagyobb eséllyel tudjuk elkerülni azokat és ismételten növekszik a hatékonyságunk.

A szerzők négy időrablót mutatnak be nekünk, amik elveszik az időnket és rontják a produktivitásunkat:

 1. Időrabló – Ha, nem tudsz nemet mondani:
  Rengeteg helyen olvashatjuk azt, hogy a sikeres emberek nagyon sokszor mondanak Nem-et különböző dolgokra. A dolgok 80%-ra Nem-et kell mondanod még akkor is, ha ezzel valakit meg bántasz.

Ez egy ilyen időszak, egy ilyen életszakasz, amikor igenis, kicsit önzőnek kell lenned még akkor is, ha ez másoknak nem tetszik.

Azokra a dolgokra érdemes csak Igen-t mondanod, amik közelebb visznek a célodhoz, vagy valamilyen módon kapcsolódik az egyetlen dologhoz, amin dolgozol. (Ha profitálsz belőle akkor bátran mondj igen-t!)

 1. Időrabló – Valami mindig történik a világban:
  Attól még, hogy te azzal a bizonyos egyetlen dologgal foglalkozol az idő nem áll meg, és a világban mindig történik valami.

Változik a világ és mi is ezt szintén el kell fogadnod. – Mindig újabb problémák jönnek, amiket meg kell oldanod és kész.

Fogadd el azt, hogy a világ változik és törekedj arra, hogy meg tudd oldani a felmerülő problémákat.

3. Időrabló – Egészségtelen szokások: 
Ha nem töltöd fel magad „üzemanyaggal”, akkor nem leszel képes hatékonyan működni.
Ha „rossz üzemanyaggal” akarod működésre bírni a tested, akkor megint csak vesztesz a hatékonyságodból.

Ez annyit jelent, hogy ha a cukros üdítőket, gyorskajákat, a kevés alvást és a lusta életmódot választod az aktív, sportos és egészséges életmód helyett, akkor nem lesz energiád semmire és akaratgyenge leszel. – Ez pedig azt jelenti, hogy nem fogsz tudni az egyetlen dologgal foglalkozni.

Végezz heti többszöri testmozgást, aludd ki magad és fogyassz kellő mennyiségű vízet, valamint táplálkozz egészségesen.

 1. Időrabló – A támogatás hiánya:
  Közel sem mindegy, hogy milyen emberekkel veszed magad körbe, ugyanis ha a közvetlen környezeted nem támogat akkor az eléggé megfogja nehezíteni a haladásodat.

Ha megkérdezünk 10 embert, akkor abból 8-9 azt fogja válaszolni, hogy nem kapja meg a megfelelő támogatást másoktól. De (sajnos) ez így van rendjén.

Ezért első sorban nem szabad rájuk támaszkodnod és csak nagyon kevés infót érdemes átadnod nekik arról, hogy mit csinálsz, vagy min dolgozol éppen.

Másodsorban pedig érdemes új barátok után nézned, ha a mostaniak inkább hátráltatnak, mint sem segítenek az előre haladásban. – Igen, ez lehet erősnek tűnik, de szükség van az olyan emberek társaságára és segítségére akik képesek segíteni abban, hogy fejlődj.

Egy létező jelenség az, hogy két barát közül az egyik „túlfejlődi” a másikat és már nincs meg köztük az kapcsolat, ami régen megvolt. – Lehet, hogy te többre vágysz, mint ő. Te nem szeretnél középszerű életet, de neki az pont megfelel.

Ne félj váltani és új barátokat keresni!

Kitartás és türelem –

#LEGYÜNK TÖBBEN

Talán nem túlzás kijelenteni azt, hogy a csoportok és közösségek, nagy hatással vannak ránk.

Ugyanis képesek befolyásolni a gondolkodásmódunkat, a szemléletünket, valamint az érzelmeinkre is hatnak. – Pontosan ez az oka annak, hogy idővel, kicsit, mi is olyanná válunk, mint, a minket körülvevő emberek.

Amit kapunk tőlük, azt fogjuk tovább adni másoknak.
Egy olyan közösséget szeretnék kialakítani, akik napról-napra jobbá és még jobbá akarnak válni, vagyis folyamatosan a fejlődés lehetőségét keresik, az életük minden területen.

Ha valaki belép a csoportba, mert szeretné megváltoztatni az életét vagy jobbá tenni, akkor itt ne csak a lehetőséget találja meg erre, hanem közben társaságot is találjon magának és megbecsülést.

Hiszen aki, mer változtatni, mer fejlődni és időt, energiát, pénzt nem sajnálva halad folyamatosan előre, az, megérdemli a megbecsülést.

Igen, tisztában vagyok azzal, hogy az ilyen emberekből jóval kevesebb van a földön, de én bizakodva állok a témához.

Egy biztos.

Ha változtatni akarsz az életeden, akkor a legjobb lehetőség, most nyílt meg előtted! 

Dolgok, amik miatt nem leszel sikeres.

A közvetlen környezetünk van ránk a legnagyobb hatással, így kifejezetten fontos, hogy milyen társaságban éled a mindennapjaidat.

Sajnos vagy nem sajnos, de ha valamivel napi szinten találkozol, vagy naponta végig hallgatod ugyanazt a dolgot, akkor előbb-utóbb igaznak fogod találni, vagy ha nem is hiszel benne teljesen, de képesek bogarat ültetnek a füledbe és te azon gondolkozol majd, hogy mivan ha mégis igazuk van…

Amennyiben rossz társaságban vagy, így ennek egyértelműen negatív hatása lesz, hiszen kicsit, vagy éppenséggel teljesen ugyanolyanná válsz, mint a közösség többi tagja.

Ha viszont pozitív emberekkel veszed körbe magad, akkor abból mindenképpen képes leszel profitálni.

Vegyük át azokat a hiedelmeket, amikkel mindennap találkozunk és folyamatosan átvernek minket, vagy rossz döntésre sarkalnak.

„A ToDoListámon szerepel, tehát fontos!”

Amikor elkezdjük összeállítani a másnapi/aznapi teendőinket, akkor hajlamosak vagyunk arra, hogy felírunk egyszerre 20-30 dolgot is, amit ma EL KELL végeznünk.

Sajnos ez egy végzetes hiba is lehet, mivel pontosan ezért nem fog megfelelően működni a teendőlista.

Ha nem rangsorolod a tevékenységeid fontosságát, akkor elveszel a rengeteg teendődben.

Gondolj csak bele…tényleg ugyanolyan fontos kiválogatni a zoknijaidat, majd elpakolni azokat, mint egy beadandó feladatot elvégezni?

Ezeknek a teendőlistáknak van egy árnyoldala is, hiszen ha felírsz rá 18 egyáltalán nem fontos tevékenységet, és felírod rá azt a 2-őt, ami igazán számítana, majd te elvégzel ebből a 20-ból 16-ot akkor úgy fogsz a nap végén ledőlni, hogy ma milyen produktív voltam és végre büszke lehetek magamra.

Ami ilyen esetekben a leginkább jellemző az pontosan az, hogy az emberek a rangsorolás hiánya miatt, szándékosan nem a fontos feladatot fogják elvégezni, hiszen az nehéz és az sok idő, de nézd meg helyette megcsináltam 16 másikat, az nem elég?

Hát nem…

Használd Pareto elvét! 

A 80-20 szabály kimondja, hogy számos jelenség esetén a következmények 80%-a, az okok 20%-ra vezethető vissza. – Ez azt jelenti, hogy nem minden fontos!

Amikor elkészíted a ToDoList-ed akkor írj fel mindent, ami eszedbe jut és meg kell csinálnod, majd ez után gondold át, hogy mi az az Egyetlen Dolog, amit meg kell csinálnod aznap, hogy a célodhoz közelebb juss.

„Én képes vagyok egyszerre többfelé is figyelni!” – Multitasking

Az emberek többsége szerint ő jó a multitaskingban, és képes egyszerre több feladatot elvégezni.
Ezzel nem érdemes kérkedni, sőt nem is érdemes használni.

A multitasking inkább káros, mint sem hasznos és igazából csak azt jelenti, hogy nem vagyunk képesek fókuszálni egy bizonyos dologra. – Ezzel pedig már tényleg nem érdemes kérkedni.

A multitasking a gyakorlatban úgy néz ki, hogy egy-egy feladat között váltogatsz. 

Ezáltal pedig az agyadnak idő kell, míg képes átállni az új feladatra. – Csökken a hatékonyságod, de ezzel párhuzamosan növekszik a feladattal töltött idő.

Egy szóval nem éri meg!

Ha fáradt vagy akkor tarts 5 perc szünetet, sétálj és levegőzz egyet.

A végtelen akaraterő

Az akaraterő az egyik legfontosabb tulajdonságunk a sikerhez vezető úton.
Sokan vagy túlbecsülik, vagy alábecsülik saját akaraterejét
.

Akik túlbecsülik, azok azt hiszik, hogy végtelen mennyiség áll a rendelkezésükre és konkrétan bármire képesek, bármikor. – Ez természetesen nem így van.

Akik pedig alábecsülik, ők pont az ellenkezőjét csinálják, vagyis semmit. Mivel úgy vannak vele, hogy ők ezt nem fogják tudni megoldani és nincs hozzá elég akaraterejük.

Na de akkor mégis, hogyan találjuk meg az aranyközéputat?

Erre konkrétan neked kell rájönnöd, hiszen mindannyian mások vagyunk, és másképpen működünk.

Azonban érdemes pár dologra oda figyelnünk:

 • Ha valamilyen alapszükségletünk nincs kielégítve, akkor az akaraterőnk rendkívül alacsony szinten lehet. (PL: Éhes vagy, így biztos nem kezdesz, elmondjuk 10km-ert lefutni, mert se energiád, se akaraterőd nem lesz hozzá.)
 • Ha rossz a kedved/hangulatod sokkal nehezebben veszed rá magad dolgokra, mivel alacsonyan van az akaraterőd szintje.
 • A nap elején sokkal több az energiánk és ilyenkor érdemes a legfontosabb teendőinket elintézni, mivel ahogy telik az idő, egyre alacsonyabb szintre kerül a napi akaraterőnk.

Töltsd fel okosan és táplálkozz egészségesen, sportolj és mozogj sokat, aludj megfelelően és elegendőt, valamint kapcsolódj ki néha-néha.

Az egésznapod beosztása –
A legrosszabb megoldás

Sokan úgy gondolják, hogy a napjuk minden egyes percét be kell osztaniuk, ezért betáblázzák a mindennapjaikat, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a napjukból és magukból.

De a valódi siker nem azt jelenti, hogy ki kell sajtolnod magadból mindent és egésznap tudnod kell, hogy éppen mit kell/kellene csinálnod.

Építs ki szokásokat és tartsd be. – Ezt követően minden magától értetődően fog működni, így nem lesz szükséged arra, hogy minden percedet beoszd.

Például amikor valaki leszokik a cigiről, az első pár nap lesz a legrosszabb, de ilyenkor fontos a fegyelem és a kitartás. Muszáj megállnia, hogy ne gyújtson rá. Azonban ahogy telik az idő egyre könnyebben képes lesz fenntartani, hiszen elkezdi megszokni, hogy ő nem dohányzik.

Kifejezetten fontos az eszünkbe vésni, hogy egy szokást könnyebb fenntartani, mint újra megpróbálni elkezdeni.

Fókuszálj az EGYETLEN dologra!

Szép gondolat, hogy lehet kiegyensúlyozott életet élni, azonban aki ezt mondja, gyanítom, hogy nem próbálta még ki.

Valahova mindig több figyelmet és energiát kell átcsoportosítani így az egyensúly általában megbomlik.

Ha egy készségedet akarod nagyon magas szintre emelni, akkor sokkal több időt és energiát kell belefektetned napi szinten, mint bármi másba.

Ha egy szabadabb életformára vágysz, és nem akarsz 9-5 ig robotolni akkor bizony sokkal több időt és energiát kell belefektetned, mint bármi másba.

Mindig lesz olyan tevékenység az életedben, ami több energiát és időt vesz igénybe, mint a többi.

Sőt lesznek olyan feladatok is az életed során, amiket nem fejezel be, vagy olyan dolgok, amikre nem tudsz elegendő időt szánni.

De ez nem probléma!

A fő célod az legyen, hogy az EGYETLEN dologra koncentrálhass, és azt vidd végig.
A többi apróbb vagy kevésbé fontos feladatot pedig engedd el, vagy add át másnak az elvégzését.

 „Célozd meg a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz.” – Phineas Taylor Barnum

Ne félj nagy célokat kitűzni magad elé!
Ha félsz a sikertől, biztosan elkerülöd.
 

Ha félsz a sikertől, ha tartasz attól, hogy mit gondolnak rólad, és ha nem hiszel magadban, akkor folyamatosan szabotálni fogod magad.

Ne aggódj feleslegesen az ilyen dolgokon.
Egyszerűen csak csináld és nézd meg, hogy vajon sikerül-e elérni a kitűzött célodat.

Amikor elfogadod, hogy a nagy célod arról szól, hogy kivé is válhatsz akkor, amikor eléred azt, máshogy fogsz tekinteni rá.

Ahhoz, hogy látványos eredményeket érj el, szükséges, hogy nagy célokat tűzz ki magad elé. De ezek a célok nem lesznek elegendőek, ha nem társul hozzájuk kellő alázat, akarat és cselekvés.

A kemény munka nem arról szól, hogy ezen dolgozol 10-12 órán keresztül mindennap, hanem arról, hogy naponta megteszed azt, amire szükséged van a haladáshoz.

Dolgozz okosan és hatékonyan, ne robotolj 10+ órákat naponta!

Ne a nagy céloktól, a sikertől és a kemény munkától tarts, hanem a középszerűségtől. – Az sokkal rosszabb.

„Semmitől sem félek jobban, mint a középszerűségtől; szerintem szerencsésebb, ha valami jó vagy nagyon jó, vagy akár nagyon rossz. Harminc évnyi középszerűség – megbocsáthatatlan.” – Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij

A legjobb fókuszáló technika

Minden ember képes fókuszáltan dolgozni, akkor, ha megtalálja azt a bizonyos dolgot, ami őszintén érdekli őt. Ahhoz, hogy mi is megtaláljuk számunkra a valódi célunkat Keller, és Papasan egy fókuszáló technikát javasol.

A kérdés első része: „Mi az az Egyetlen Dolog, amit meg tudok tenni..?”
A második része: „..azzal, hogy ezt megcsinálom..”
A harmadik része a kérdésnek: „..minden más könnyebb lesz, vagy teljesen szükségtelen?”

Vedd sorra a kérdéseket és próbáld meg mindegyiket megválaszolni.

A fókuszáló kérdések segítenek abban, hogy megtaláld azt a bizonyos egyetlen dolgot, amivel aktuálisan kell foglalkoznod, és ne vonják el a lényegtelen dolgok a figyelmedet.

#4. Kicsi, és specifikus: Mit tehetek azért, hogy 10%-al több pénz keressek az idei évben?
———
Bár fizetés kiegészítésnek nem rossz, de a kérdéssel a probléma csupán annyi, hogy nem jelent túl nagy kihívást a számodra egy ekkora növekedés.

Így nem igényel extra megoldásokat, ezáltal pedig a kiemelkedő eredmény is elmarad.

#3. Kicsi, és tág: Mit tehetek azért, hogy több pénzt keressek?
———
Túlságosan általános a kérdés, és az ötletelésen kívül nem fogsz tovább jutni, vagyis ismételten csak elmarad a kiemelkedő eredmény.

#2. Nagy és tág: Mit tehetek azért, hogy megduplázzam a keresetemet?
———
Ez már sokkal inkább kihívást jelentő cél a számodra, viszont nem elég pontos a megfogalmazás.
Emiatt pedig még mindig túl sok a lehetőség, amik között elveszhetsz.

#1. Nagy és specifikus: Mit tehetek azért, hogy megduplázzam a keresetemet az elkövetkezendő fél évben?
———
A tökéletes kérdés amit fel kell tenned magadnak és a legjobb cél, hogy elindulj a siker felé vezető úton.

Ez nagy kihívást fog jelenteni a számodra, hiszen maga a cél is sokkal nagyobb, mint ami előtte volt, illetve sürgős is mivel időponthoz van kötve.

Íme a nyerő fókuszáló technika:
Mi az az Egyetlen Dolog, amit meg tudok tenni azért, hogy megduplázzam a keresetemet az elkövetkezendő fél évben úgy, hogy ezt csinálva minden más könnyebb lesz, vagy teljesen szükségtelen?

Hogyan szakíts időt mindenre?

Gary és Jay azt javasolja, hogy különíts el három különböző időszakot.

Előkészületi idő:
A tervezés és az előkészület kulcstevékenység a sikerhez vezető úton. Érdemes minden héten 1 órát szánnod arra, hogy megtervezed az egész hetedet és a jövőbeli céljaidat is kitűződ. – Ezáltal tiszta képet kapsz arról, hogy mit és miért csinálsz. (Így egyszerűbb a haladás, ha van miért dolgozni!)

Vizsgáld meg, hogy most hol tartasz, és minden héten tűzd ki magadnak a célt, hogy innen-ide szeretnék eljutni a 7 nap alatt. – Érdemes a heti célok mellett, havi célokat és éves célt is kitűzni magad elé, hogy mindig legyen valami, ami motiváljon az utad során.

Pihenő idő:
Még a legsikeresebb embereknek is szükségük van a pihenésre.
Sőt…egy kimondottan fontos tevékenység a pihenés, ezért érdemes komolyan venni, amikor tervezed a hetedet.

Nekem minden héten van egy olyan napom, amikor egyáltalán nem foglalkozom munkával.
Egyszerűen csak feltöltődök, pihenek, és azt csinálom aznap amit akarok.

Legyen minimum 1 nap pihenőd, amikor teljesen fel tudsz töltődni, hogy bírd az egészhetes munkát!

Munkaidő:
Gyanítom, hogy van egy fő munkahelyed ahol 8-12 órát dolgozol.

Amikor még kereskedelemben dolgoztam volt szerencsém megtapasztalni mindkettőt.

8 órás munka mellett mindig szakítottam 1-2 órát arra, hogy tanuljak vagy dolgozzak azon az egyetlen dolgon, amit akartam. (Általában korábban keltem, hogy munka előtt tudjak vele foglalkozni, mert utána, fáradtan már nehezebb volt fókuszálni.)

12 órás munka mellett viszont a szabadnapjaimat „áldoztam fel” (legalábbis abból 4-5 órákat), hogy az egyetlen dologgal foglalkozzak.

Nem volt könnyű időszak, mert sok mindenből kimaradtam, de így utólag azt tudom mondani, hogy nagyon megérte ugyanis már kötetlen munkavégzési formában vagyok.

Jelöld ki azokat az időszakokat, amikor a legfontosabb tevékenységeddel foglalkozol!

Kerüld el az időrablókat!

Produktívnak lenni jó dolog, de nem megy ez mindig olyan egyszerűen, mint ahogy azt gondoljuk.
Rengeteg a buktató és a legjobb az, ha tisztázzuk magunkban, hogy hol tudunk elbotlani ezen az úton. – Így nagyobb eséllyel tudjuk elkerülni azokat és ismételten növekszik a hatékonyságunk.

A szerzők négy időrablót mutatnak be nekünk, amik elveszik az időnket és rontják a produktivitásunkat:

 1. Időrabló – Ha, nem tudsz nemet mondani:
  Rengeteg helyen olvashatjuk azt, hogy a sikeres emberek nagyon sokszor mondanak Nem-et különböző dolgokra. A dolgok 80%-ra Nem-et kell mondanod még akkor is, ha ezzel valakit meg bántasz.

Ez egy ilyen időszak, egy ilyen életszakasz, amikor igenis, kicsit önzőnek kell lenned még akkor is, ha ez másoknak nem tetszik.

Azokra a dolgokra érdemes csak Igen-t mondanod, amik közelebb visznek a célodhoz, vagy valamilyen módon kapcsolódik az egyetlen dologhoz, amin dolgozol. (Ha profitálsz belőle akkor bátran mondj igen-t!)

 1. Időrabló – Valami mindig történik a világban:
  Attól még, hogy te azzal a bizonyos egyetlen dologgal foglalkozol az idő nem áll meg, és a világban mindig történik valami.

Változik a világ és mi is ezt szintén el kell fogadnod. – Mindig újabb problémák jönnek, amiket meg kell oldanod és kész.

Fogadd el azt, hogy a világ változik és törekedj arra, hogy meg tudd oldani a felmerülő problémákat.

3. Időrabló – Egészségtelen szokások: 
Ha nem töltöd fel magad „üzemanyaggal”, akkor nem leszel képes hatékonyan működni.
Ha „rossz üzemanyaggal” akarod működésre bírni a tested, akkor megint csak vesztesz a hatékonyságodból.

Ez annyit jelent, hogy ha a cukros üdítőket, gyorskajákat, a kevés alvást és a lusta életmódot választod az aktív, sportos és egészséges életmód helyett, akkor nem lesz energiád semmire és akaratgyenge leszel. – Ez pedig azt jelenti, hogy nem fogsz tudni az egyetlen dologgal foglalkozni.

Végezz heti többszöri testmozgást, aludd ki magad és fogyassz kellő mennyiségű vízet, valamint táplálkozz egészségesen.

 1. Időrabló – A támogatás hiánya:
  Közel sem mindegy, hogy milyen emberekkel veszed magad körbe, ugyanis ha a közvetlen környezeted nem támogat akkor az eléggé megfogja nehezíteni a haladásodat.

Ha megkérdezünk 10 embert, akkor abból 8-9 azt fogja válaszolni, hogy nem kapja meg a megfelelő támogatást másoktól. De (sajnos) ez így van rendjén.

Ezért első sorban nem szabad rájuk támaszkodnod és csak nagyon kevés infót érdemes átadnod nekik arról, hogy mit csinálsz, vagy min dolgozol éppen.

Másodsorban pedig érdemes új barátok után nézned, ha a mostaniak inkább hátráltatnak, mint sem segítenek az előre haladásban. – Igen, ez lehet erősnek tűnik, de szükség van az olyan emberek társaságára és segítségére akik képesek segíteni abban, hogy fejlődj.

Egy létező jelenség az, hogy két barát közül az egyik „túlfejlődi” a másikat és már nincs meg köztük az kapcsolat, ami régen megvolt. – Lehet, hogy te többre vágysz, mint ő. Te nem szeretnél középszerű életet, de neki az pont megfelel.

Ne félj váltani és új barátokat keresni!

Kitartás és türelem –

#LEGYÜNK TÖBBEN

Talán nem túlzás kijelenteni azt, hogy a csoportok és közösségek, nagy hatással vannak ránk.

Ugyanis képesek befolyásolni a gondolkodásmódunkat, a szemléletünket, valamint az érzelmeinkre is hatnak. – Pontosan ez az oka annak, hogy idővel, kicsit, mi is olyanná válunk, mint, a minket körülvevő emberek.

Amit kapunk tőlük, azt fogjuk tovább adni másoknak.
Egy olyan közösséget szeretnék kialakítani, akik napról-napra jobbá és még jobbá akarnak válni, vagyis folyamatosan a fejlődés lehetőségét keresik, az életük minden területen.

Ha valaki belép a csoportba, mert szeretné megváltoztatni az életét vagy jobbá tenni, akkor itt ne csak a lehetőséget találja meg erre, hanem közben társaságot is találjon magának és megbecsülést.

Hiszen aki, mer változtatni, mer fejlődni és időt, energiát, pénzt nem sajnálva halad folyamatosan előre, az, megérdemli a megbecsülést.

Igen, tisztában vagyok azzal, hogy az ilyen emberekből jóval kevesebb van a földön, de én bizakodva állok a témához.

Egy biztos.

Ha változtatni akarsz az életeden, akkor a legjobb lehetőség, most nyílt meg előtted! 

Picture of Bagi Attila

Bagi Attila

×
×

Cart

Töltsd le az e-bookot és urald a napjaidat!