Filmajánló

Frissítve: 2023.01.21
Szeretném megosztani veled azokat a filmeket, amiket én megnéztem és hatással voltak rám. Ezek a filmek a személyes fejlődésről, a tudatosságról, a kitartásról, a tervezésről, az életmódról, a táplálkozásról és még sok más témáról szólnak, amik hozzájárulhatnak az életedhez valamilyen formában. Ha kíváncsi vagy rájuk, ne hagyd ki ezeket a filmeket, melyek inspirálóak és tanulságosak lehetnek a te életedre nézve is.

The Game Changers

Film hossza: 86 perc
IMDb értékelés: 10/7,8

A The Game Changers, rommá zúzza azokat a tévhiteket, miszerint az állati eredetű ételektől leszünk izmosak és erősek.

A film James Wilks felfedezéseit követhetjük nyomon, amiben a gyors felépülés és a regenerációról tanul, majd megy egyre mélyebben a témába.

Több mint 1000 órát töltött kutatással, amikor tett egy hatalmas felfedezést, miszerint a gladiátorok is főként növényi ételekkel táplálkoztak, és ezektől voltak olyan kiváló harcosok.

A dokumentumfilm lényege, hogy bemutatja a növényi alapú étrend előnyeit a sportteljesítmény és az egészség szempontjából.

A film azt sugallja, hogy a húsevés nélküli diéta segíthet a sportolóknak és az általános egészséget javíthatja, valamint azt mutatja be, hogy egyre több sportoló vált a vegán étrendre, hogy javítsák teljesítményüket. Fontos része a filmnek az is, hogy az ok, ami miatt ennyire elterjedt lett a húsevés, az a marketingeseknek és a reklámoknak köszönhető. Semmi másnak.

A film számos tudományos adatot és szakértői véleményt használ, hogy alátámassza a növényi alapú étrend előnyeit és azt, hogy a húsevés nem szükséges a sportteljesítmény javításához. Sok kísérlet zajlik, amiben tesztelik a növényi étrend pozitív hatásait az emberekre.
Olyan hírességek és kiemelkedő sportolók szerepelnek benne, mint Arnold Schwarzenegger, Novak Djokovic, Lewis Hamilton, Morgan Mitchell és még sokan mások.

A „The Game Changers” című Netflix dokumentumfilm lényege, hogy bemutatja a vegán étrend előnyeit az egészségre és a teljesítményre vonatkozóan. A film azzal a céllal készült, hogy megváltoztassa a nézők nézőpontját arról, hogy a húsevés szükséges a jó egészséghez és a sportteljesítményhez, és helyette bemutatja azokat az ételeket, amelyek segíthetnek elérni ezeket a célokat.

A film tanulsága az, hogy egy vegán étrend jótékony hatású lehet az egészségre és a teljesítményre, és hogy a növényi alapú ételek is tartalmazhatnak elegendő fehérjét és tápanyagot a test számára.

Készítettek egy saját weboldalt is a filmnek: https://gamechangersmovie.com/

Itt érdemes szétnézni, hiszen vannak tippek, tanácsok és receptek is.

Egy eléggé megosztó tudományos dokumentumfilm, amit én személy szerint nagyon, de nagyon imádtam.

Annyira, hogy kipróbáltam a húsmentes létet és igazából én éreztem a változást. Valóban sokkal jobb lett az általános közérzetem, evés után nem voltam olyan szinten tele, hogy utána mozdulni se legyen kedvem és számos pozitív hatást is volt szerencsém meg tapasztalni.

Nem éreztem úgy, hogy valamiből kimaradnék vagy nélkülöznem kellene egy pillanatra sem.

Ebből a filmből adódóan kezdtem el olvasni Darin Olien – Szuperélet könyvét, hogy még többet megtudjak a növényalapú étkezésről és az egészséges táplálkozásról.

Értékelés: 5/5

Társadalmi dilemma

Film hossza: 94 perc
IMDb értékelés: 10/7,6

Egy drámai dokumentumfilm, amely a közösségi média veszélyeire hívja fel a figyelmünket. A fejlesztők maguk számolnak be a Google, Facebook, Instagram, Twitter és Youtube által kialakított stratégiákról, hogyan ragadják és tartják meg az emberek figyelmét.

Az összes platformnak az a célja, hogy az emberek még több időt töltsenek el az oldalaikon.
Ebben a világban mi magunk vagyunk a termékek és a nagy vállalatok folyamatosan versengenek a figyelmünkért.

Egy klasszikus mondás miszerint, „Ha nem fizetsz egy termékért, akkor te vagy a termék.”

A filmben elhangzik az is, hogy kidolgozott algoritmusok képesek megállapítani, hogy éppen milyen hangulatban vagyunk, ezáltal adagolják nekünk a tartalmakat.

Ha valamit hosszú ideig nézünk, tehát leköti a figyelmünket, akkor ahhoz hasonló tartalmakat fogunk kapni, hogy az időnket továbbra is ott töltsük.

A „The Social Dilemma” című Netflix dokumentumfilm a social média és a közösségi hálózatok hatását vizsgálja az emberek életére, a társadalomra és a demokráciára.

A film bemutatja, hogyan működnek a társadalmi média algoritmusai, hogyan gyűjtenek és használnak fel adatokat a felhasználókról, és hogyan befolyásolják ezek az algoritmusok a felhasználók gondolkodását és viselkedését. A film egyben felhívja a figyelmet az online adatvédelem és az adatbázis kérdéseire is.

A film tanulsága, hogy az embereknek tudatossabban kell viselkedniük a social médián és a közösségi hálózatokon, valamint meg kell tudniuk és értenük ezeknek a működését és hatásait. Tudatosabban kell használniuk őket, hogy megvédhessék magukat az adatok gyűjtésétől és a manipulációtól, valamint hogy hozzájárulhassanak egy tudatosabb, valós képet közvetítő társadalomhoz.

Szerintem senkinek sem mondok újat azzal, hogy ezek a platformok mind megfigyelnek minket. MINDENT tudnak rólunk és jobban ismernek minket és a szokásainkat, mint mi magunk. – Én nem is ettől tartok annyira, hanem sokkal inkább attól, hogy rossz hatással van rám, az agyamra és a szokásaimra.

Ezért nagy erőt vettem és elhatázorzam (ennek a filmnek a hatására), hogy letörlöm a telefonomról a Facebook-ot és a Messengert, valamint teljesen lenémítom az értesítéseket a telefonomról.

Így is tettem és több mint 2 éve tartom magam ehhez. – Ekkora hatással volt rám a film.

Értékelés: 5/5

Zac Efronnal a Föld körül

Sorozat hossza: 30-45 perc közötti részek
IMDb értékelés: 10/8

Ez nem egy film, hanem egy 8 részes dokumentumsorozat, ami a fenntarthatóságról és környezetvédelemről szól.

A sorozat fő célja, hogy népszerűsítse a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet, mint ezt úgy, hogy eltérő módszereket, szokásokat, ételeket és alternatív gyógymódokat mutatnak be.

Darin Olien és Zac Efron azzal a céllal utaznak el többek között Izlandra, Franciaországba, Costa Rica-ra, Szardínia-ra, Lima-ba, Puerto Rico-ba, Londonba és Iquitos-ba, hogy megtalálják a legjobb módszereket olyan globális problémákra, mint a víz és levegőszennyezés, az ivóvízhálózat megfelelő kiépítése, a vitaminok bevitele és az immunerősítés megfelelő módja és hosszú élet valódi titka.

A sorozatban betekintést nyerhetünk Zac Efron és Darin Olien privát életébe és hogyan érinti meg őket az utazások és, hogyan formálodik személyesiségük, hogyan szereznek tapasztalatokat és megoldások különböző országokból, különböző problémákra.

A film célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelemre, a zöld életmódra és az egészséges táplálkozásra. A film egyik tanulsága, hogy a természetes és egészséges életmód fontos, és hogy az embereknek önállóan kell gondoskodniuk a saját egészségükről és a környezetükről.

Konkrétan már az első résztől kezdve úgy nézem, hogy imádom.
Fantasztikus tájakat és gyönyörű helyeket járnak be. Azt is nagyon érdekes látni, hogy más országok, hogyan és sokszor milyen egyszerűen találnak megoldást olyan dolgokra, amik nagyon szennyezik a környezetünket, de kis odafigyeléssel igazából simán megoldhatnánk ezeket a problémákat, vagy esetleg alternatívákat kínálnak különböző hülyeségekre. (PL: Franciországban palackozott víz helyett, iható vizet tesznek elérhetővé mindenkinek, teljesen ingyen és üvegautomatákat helyeznek ki az utcákon, ahol egy üveget veszel magadnak és a vizet ingyen kapod.)

Szerintem az egyik legjobb dokumentum sorozat, ami képes átadni egy olyan érzést, hogy „Wow bárcsak én is ott lehetnék velük és átélhetném mindazt, amit ők”

Egyszer mindenképpen szeretnék egy hasonló sorozatban részt venni, vagy akár készíteni.

Értékelés: 5/5

100 Ember – Az élet nagy kérdései. És a válaszok

Sorozat hossza: 30-40 perc közötti részek
IMDb értékelés: 10/5,8

A „100 Ember: Az élet nagy kérdései. És a válaszok” című Netflix dokumentumfilm az emberiség legnagyobb kérdéseire keresi a válaszokat.

A doku sorozat, az emberek különböző életkörülményeinek és élettapasztalatainak áttekintéséből származik. A sorozat a nézőknek megmutatja, hogyan kezelik az emberek a kihívásokat az életükben, hogyan találják meg a boldogságot és az értelmet, hogyan építenek kapcsolatokat és hogyan keresik a válaszokat az élet nagy kérdéseire.

Interjúkat készítenek olyan emberekkel, akik mások számára is inspirációt jelenthetnek, és akiket kérdeznek az élet, a szerelem, a siker, az élet célja, a vallás és a halál témakörében. 100 különböző nemű, korú, identitású és rasszba tartozó embereket vetnek érdekes kísérletek alá.

A film célja, hogy a nézőknek új perspektívát nyújtson és inspirációt adjon az életükre vonatkozó kérdéseikre.

A sorozat célja, hogy inspirálja a nézőket, hogy gondolkodjanak a saját életükről és az értékeikről, valamint hogy megértsék, hogyan tudnak együtt élni más emberekkel, miközben különböző életfilozófiákat követnek.

Minimalisták – A kevesebb most több.

Minimalistak a kevesebb tobb, filmajanlo, evolveproject

Film hossza: 53 Perc
IMDb értékelés: 10/6,6

A Minimalisták – A kevesebb most több. című netflix dokumentumfilm az életminimalizmus filozófiájáról szól, amely az életmód minimalizálását célozza, azzal a céllal, hogy az emberek megtalálják az életükben a valódi jelentőséget és boldogságot.

A film követi az életminimalizmus alapelveit követő emberek életét, és bemutatja, hogyan próbálják megtalálni az életükben az egyensúlyt, és hogyan kapcsolódnak össze a tárgyak és az érzelmek.

A film arra is fókuszál, hogy hogyan lehet megszabadulni a felesleges dolgoktól, és hogyan lehet elérni a javuló fizikai és mentális egészséget.

„Ez egy tudatos élet. Nem egy tökéletes élet. Még csak nem is könnyű. De egyszerű. És hogy ezt elérhesd, el kell engedned az utadban álló dolgokat.”

A film végül azzal a tanulsággal zárul, hogy az életminimalizmus segítségével a nézők megtalálhatják az életükben a valódi jelentőséget és boldogságot.

Az emberek imádják, a tárgyaikat szó szerint bálványozzák is azokat, és ha ez nem lenne elég a folyamatos impulzus hullámoknak, amiket a social media és az internet ereszt ránk még több tárgyra vágyunk.

„Hé! Vedd meg ezt! Boldogabb leszel, ha ezt megveszed.” – Lényegében az összes reklámnak ez a lényege, amiket aztán addig tolnak az arcunkba, míg be nem adjuk a derekunkat és megvesszük.

Ahogy egyre többet keresünk, egyre többet is kötünk a boldogságunk elérésének érdekében.
Ahogy nő az életterünk, egyre több dologgal töltjük meg.

Ha körbe nézünk, otthon sokszor találhatunk számtalan olyan dolgot, amit már több éve nem is használtunk és az elkövetkezendő években sem valószínű, hogy fogjuk.

Ilyen esetekben kell feltennünk magunknak azt a kérdést, hogy „Mi az, ami létfontosságú és szükséges az életünkben és azt, hogy melyek azok a tárgyak, amelyek képviselik az értéket az életünkben.”

Ezek a tárgyak SOHA nem lesznek képesek pótolni a valódi örömöt, mivel ezek csak Hedonikus boldogságot, vagyis időszakos örömöt képesek okozni.

Szintén nagyon nagy hatással volt rám a film. – Miután megnéztem elkezdtem mégjobban a minimalizmusra fókuszálni. Mind gondolkodás és életmódban, mind stílusban, mind szükségletben.

Értékelés: 5/5

Kapj el, ha tudsz

Film hossza: 141 perc
IMDb értékelés: 10/8,1

A „catch me if you can” (magyarul: „Kapj el ha tudsz”) című film Frank Abagnale Jr. történetét meséli el, aki fiatalon, az 1960-as években megtévesztette az amerikai bankokat, állami szerveket és cégeket, és több mint 2 millió dollárt lopott el.

A Film a fiatal Frank Abagnale-ről szól, aki 16 évesen elhagyta otthonát, és hamarosan átverte a bankokat, állami szerveket és cégeket, hogy több mint 2 millió dollárt lopjon el.

A főszereplő, Frank aki hamis dokumentumokat használva sikerrel jár, hogy elérje céljait. A filmben látjuk, hogy milyen összetett és veszélyes utat kellett bejárnia ahhoz, hogy megtalálja az önvalóját és megtalálja az igazi önmagát.

A film azt is megmutatja, hogy a csalás és a megtévesztés útja sosem vezet sikerhez, és végül mindig felül kell kerekedni azokon a nehézségeken, amelyeket magunknak okozunk.

A „Kapj el, ha tudsz” című film számos tanulsággal rendelkezik, de a legfontosabb talán az, hogy a kitartás és a tudatosság segíthet abban, hogy elérjük céljainkat, függetlenül attól, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznünk.

A Wirecard összeomlása

Film hossza: 93 Perc
IMDb értékelés: 10/7,2

A „Wirecard: The Dark Side of Fintech” című Netflix dokumentumfilm az Wirecard nevű német fintech vállalat összeomlását mutatja be, amely több évtizeden át általában pozitív megítélésnek örvendett a piacokon.

A film bemutatja, hogyan a vállalat önáltató módon javította eredményeit és hogyan építette fel a saját üzleti modelljét, majd hogyan került nyilvánosságra, hogy a vállalat mögött általánosan elismert ügyvédek, üzleti újságírók és auditorszervezetek által eltussolt milliárdos csalások állnak.

A film követi a csalás leleplezésének folyamatát, és bemutatja a vállalat összeomlásának következményeit és a felelősségre vonásokat.

A tanulság a filmből , hogy a csalások és a hamis adatok használata végül mindig felszínre kerül, és hogy a befektetőknek és a fogyasztóknak folyamatosan kritikusan kell szemlélniük a vállalatokat, amelyekbe befektetnek, és ellenőrizniük kell a pénzügyi helyzetüket.

Fyre - A legnagyobb buli, amit meg sem rendeztek

Film hossza: 97 perc
IMDb értékelés: 10/7,2

A Fyre című Netflix dokumentumfilm a Fyre Festival nevű, összeomlott luxusfesztiválról szól, melyet Billy McFarland és Ja Rule terveztek megvalósítani a Bahamákon 2017-ben.

A film a fesztivál tervezési és szervezési folyamatát mutatja be, valamint azt, ahogy a szervezők hamis ígéretekkel és hazugságokkal próbálták eladni a rendezvényt, és végül hogyan omlott össze az egész.

A film egyúttal bemutatja a fesztiválon résztvevők és a helyiek szenvedéseit, illetve a szervezők pénzügyi és büntetőjogi felelősségét. 

A film tanulsága az, hogy a csalás és a tisztességtelen üzleti gyakorlatok komoly következményeket vonhatnak maguk után, és hogy az embereknek óvatosnak kell lenniük, ha olyan rendezvényekről hallanak, amelyek túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek.

Az alapító

Film hossza: 115 Perc
IMDb értékelés: 10/7,2

Az „Alapító” című film az 1971-ben alapított McDonald’s cég történetét mutatja be, különös tekintettel Ray Krocra, aki az 1950-es években találkozik a cég alapítóival, a McDonald testvérekkel, és felismeri a cég potenciálját, hogy nagyméretű étteremláncot építsen belőle.

A film a Kroc történetét követi nyomon, hogyan szerezte meg a McDonald’s irányítását, és hogyan alakította át azt a világ egyik legnépszerűbb étteremlánccá. A film a McDonald’s cég történetét mutatja be, valamint a kapitalizmus és a siker árának témáját járja körbe.

A filmben a tanulság az, hogy elkötelezettséggel, kitartással és ügyességgel lehet sikeresnek lenni, még akkor is, ha az elején nehézségekkel kell szembenézni. A filmben azt is láthatjuk, hogy hogyan képes Ray Kroc a McDonald’s céget megtalálni és fejleszteni, és hogyan képes a saját álmait valóra váltani.

A Wall Street farkasa

Film hossza: 180 perc
IMDb értékelés: 10/8,2

A „Wall Street farkasa” című film egy igaz történeten alapuló dráma, amely Jordan Belfort nevű, valóságos személyről szól, aki a 80-as években alapította meg a Stratton Oakmont nevű tőzsdei befektetési céget.

A filmben azt mutatja be, hogyan vált a cég egy általa vezetett csalássorozattal és a korrupcióval érintett céggé, ami végül a cég összeomlásához vezetett.

A filmnek a tanulsága, hogy az anyagi haszonért folytatott tisztességtelen viselkedés végül csak összeomláshoz vezet, és az emberek végül mindig meg kapják a büntetésüket az elkövetett törvénysértésekért.

Brian élete

Film hossza: 93 perc
IMDb értékelés: 10/8

A film Brian Cohen nevű fiatalember életéről szól, aki a Jézus Krisztus születésekor született ugyanazon a helyen, ugyanazon a néven, és ugyanabban az időben, mint Jézus. Brian véletlenül végigköveti Jézus életét, és végül őt is megkoronázzák a rómaiak által. 

A film parodizálja a kereszténységet és a vallási fundamentalizmust, és olyan témákat dolgoz fel, mint a vallásos szélsőségesek, a vallás és a politika kapcsolata, valamint a vallási követők által okozott problémák.

A film sok vitát váltott ki a kereszténység elleni állításai miatt, de a Monty Python csoport szerint a film célja az volt, hogy a vallásos fanatizmus ellen érveljen, és nem a kereszténység ellen.

A film egy önjelölt vezetőről, Brianról szól, aki véletlenül találja magát a helyzetben, hogy egy csoportot vezessen, és profétaként tekintsenek rá. A film szatirikus és ironikus módon mutatja be az önjelölt vezetők és proféták problémáit, és azt, hogy milyen könnyen el tudnak tévedni az emberek egy általuk követendő vezetőt illetően.

A film egyik tanulsága lehet, hogy az embereknek óvatosnak kell lenniük az önjelölt vezetőkkel és profétákkal szemben, és kritikusan kell megközelíteniük azokat a dolgokat, amiket valaki prófétaként állít.

Pénzcsináló

Film hossza: 133 Perc
IMDb értékelés: 10/7,6

A „Moneyball” (Magyarul: Pénzcsináló) című film egy valós eseményeken alapuló történet, mely a 2002-es Oakland Athletics baseball csapatának general manager-jét, Billy Beane-t mutatja be.

A csapat anyagi korlátai miatt kénytelen volt új módszereket találni a játékosok felkutatására és alkalmazására. Billy Beane-nek új statisztikai elemzési módszereket használva sikerül megtalálni és felkutatni azokat a játékosokat, akiket más csapatok már nem tartottak értékesnek, és ezzel sikerült csapatát javítani.

A film a Moneyball módszer bevezetését, a csapat sikereit és Billy Beane saját küzdelmeit mutatja be, valamint a sport és az üzleti döntéshozatal kapcsolatáról is szól.

A film bemutatja, hogyan használta fel Beane az úgynevezett sabermetrics statisztikákat, hogy nyertes csapatot építsen a kevésbé tehetős klubhoz képest.

A film üzenete az, hogy a siker nem feltétlenül az összegzett játékosok erősségéről szól, hanem arról, hogy hogyan használják őket, és hogy mennyire innovatívak és újszerűek a menedzsment döntései. A film azt is megmutatja, hogy hogyan lehet sikereket elérni, ha valóban hisz valamiben és következetesen cselekszik.

A közösségi háló

Film hossza: 120 perc
IMDb értékelés: 10/7,8

A Social Network – A közösségi háló című film a Facebook alapításának történetét meséli el, Mark Zuckerberg, a Facebook alapítójának szemszögéből. A film bemutatja, hogyan indította el Zuckerberg a Facebookot a Harvard Egyetemen, és hogyan vált az egyetemi közösségi oldalból a világ egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású tech cégévé.

A film bemutatja a Facebook felemelkedésének örömeit és nehézségeit, valamint a cég alapítójának és az őt körülvevő embereknek a konfliktusait.

A film azt mutatja be, hogyan alakult ki a Facebook és hogyan vált a világ legnépszerűbb közösségi hálójává, de ugyanakkor azt is bemutatja, hogy milyen árat kellett fizetni érte. A tanulság, amit a film ad, az a siker ára, az üzleti világban való boldogulás nehézségei és a barátságok és kapcsolatok feláldozásának kockázatáról, amikor az emberek a siker után kutatnak.

A nagy dobás

Film hossza: 130 perc
IMDb értékelés: 10/7,8

A Nagy dobás (The Big Short) egy 2015-ös amerikai film, ami a 2008-as amerikai pénzügyi válságot és az abból származó subprime-hitelpiaci összeomlást mutatja be.

A film egy csoport befektetőről szól, akik előre látták a válságot és a lehetséges nyereség reményében kockázatot vállaltak. A film alapja a Michael Lewis által írt „The Big Short: Inside the Doomsday Machine” című könyv.

A film egyik fő mondanivalója, hogy a pénzügyi rendszer sérülékeny, és a kockázatot vállaló befektetőknek óvatosságra van szükségük, miközben a rendszer hibáit próbálják kihasználni.

A film tanulsága az, hogy mennyire fontos kérdőjeleket feltenni a korábban elfogadott szakértői véleményekkel szemben, és saját magunk számára jól megfontolt döntéseket hozni. Azt is jelzi, hogy a pénzügyi rendszerben rejlő kockázatokat nem mindig ismerik fel és kezelik megfelelően azok, akiknek ez a dolguk kellene legyen, és az embereknek figyelniük kell a saját pénzügyeikre és befektetéseikre, hogy védve legyenek a későbbi válságoktól.

A boldogság nyomában

Film hossza: 133 Perc
IMDb értékelés: 10/8

A „Boldogság nyomában” (The Pursuit of Happyness) című film egy igaz történeten alapul, amely Will Smith alakításában mutatja be Chris Gardner történetét, aki San Franciscóban élő egyedülálló apaként küzd a megélhetésért.

A történet azt mutatja be, hogyan jut el egy alulfizetett, állandóan váltó munkából egy befektetési bankár pozíciójáig, miközben a gyermekével együtt nehézségekkel küzd. A film a kitartásról, az álmok megvalósításáról és az emberi erőről szól, és azt mutatja be, hogy mennyi erőfeszítést igényel egy sikeres karrier eléréséhez, miközben egyedülálló szülőként nehézségekkel küzdesz.

A film tanulsága, hogy a kitartás, a munka és a céltudatosság segíthet a nehéz helyzetekben is, és hogy a család és az emberi kapcsolatok a legfontosabbak az életben. A film azt is bemutatja, hogy a szegénység és a hajléktalanság valós probléma, amelyekkel sok ember küzd, és hogy azoknak, akik ezekkel a helyzetekkel küzdenek, több támogatásra van szükségük ahhoz, hogy kijussanak belőle.