Népszerű átverés – A motiváció

Elgondolkoztál már azon, hogy miért olyan népszerűek a motivációs oldalak?

A motivációs oldalak azért ilyen népszerűek, mert az emberek általában szeretik látni, hallani vagy olvasni az inspiráló történeteket, gondolatokat és idézeteket, amelyek motiválják őket a céljaik eléréséhez. Az ilyen oldalak segítenek az embereknek megőrizni a lelkesedésüket és a motivációjukat, amikor nehézségekbe ütköznek, vagy amikor kétségbeesnek.

Ezen kívül ezek az oldalak sok embernek nyújtanak napi rutint, amikor bejelentkeznek és elolvassák a legfrissebb motiváló üzeneteket. Az emberek számára ez egy jó módja annak, hogy a napjukat pozitívan indítsák el, vagy erőt adjanak nekik az esti munkához, tanuláshoz.

Ez persze mind szép és jó, de mi a legnagyobb baj ezekkel az oldalakkal és, miért nem sikeresek azok az emberek, akik ilyen oldalakat követnek? Mi a valódi megoldás, amitől TÉNYLEG motiváltak leszünk?

Van egy sejtésem, hogy ezekre a kérdésekre keresed te is a választ.
Most megmutatom, hogy mi mindent szedtem össze ezzel kapcsolatban és, hogy szerintem, hogyan is működik ez a fajta „átverés”.

Szerintem 3 dolog miatt:

1. Színes küzdelem a hétköznapi szürkeség ellen (Ami semmit nem ér)

Az önfejlesztés egy népszerű dolog a 21. században és, ha ilyen oldalakat követ valaki, akkor ő bizony abban a hitben élhet, hogy ő éppenséggel „fejleszti” magát, vagyis törekszik arra, hogy fejlődjön, jobb legyen és megoldjon minden olyan problémát az életében, amit meg kell.

Úgy gondolja, hogy bőven elég neki az, az 1-2 mondat, amit leírnak egy idézetben és ő annak köszönhetően minden problémáját megtudja oldani.

Teljes mértékben abban a hitben élhet, hogy ő jelenleg is halad előre az életében.

Ez teljes önámítás és önbecsapás…Kivéve, ha tényleg hiszel benne, akkor sikerülhet minden!

2. A csordaösztön ereje

Mégis, hogy mondhatok (vagy írhatok) ilyet?!

Olyan sokan követik és szeretik az ilyen oldalakat.
És hát valljuk be, hogy ennyi ember nem tévedhet! – Vagy mégis?!

De bizony tévedhetnek…

 • És miért?
 • Azért, mert egyikük sem ért el semmit ezeknek az oldalaknak köszönhetően!
 • De, akkor miért ilyen népszerűek, az ilyen oldalak?
 • A csordaösztön erejének köszönhetően.

A csordaösztön

A csordaösztön az, amikor az embernek egy témával kapcsolatban nincs saját véleménye, ezért általában a többség mellé áll. – Vagyis, amit sokan szeretnek, az nem lehet rossz. (Gondolják ezt sokan)

Mint tudjuk az ember társas lény.
Közösségben és barátikörben érzi a legjobban magát, hiszen szüksége van, a valahová tartozás érzésére és mások visszajelzéseire.

Az emberek többsége hajlamos arra, hogy be idomuljon egy társaságba, vagyis pontosan úgy cselekedjen, ahogy mások teszik, vagy úgy vélekedjen bizonyos témákról, ahogyan azt elvárják tőle a többiek, illetve, ahogyan arról szokás.

Az sem kérdéses, hogy alapvetően ösztönlények vagyunk. – Vagyis előbb cselekszünk és csak utána gondolkodunk. (Az érzelmeink mindig erősebbek, mint a logikus gondolkodásunk.)

Ezért van az, hogy társaink körében vagy tömegben, a csordaösztön is erősen hat a cselekedeteinkre.

Ez nagy probléma, mert a csordaösztön hajlamos teljesen elnyomni az egyént.

„Egyéneknek vannak döntései, a tömegnek nincsenek döntései”

A kísérlet

Egy kísérlet során a Harvard Egyetem pszichológusai, három, négyéves gyerekkel figyeltettek meg több személyt, akik egy tárgy nevéről vitatkoztak.

Egy ember kivételével, mindenki ugyanazzal a személlyel értett egyet.

A többség véleményéhez pedig csatlakoztak a gyerekek is.

A vizsgálat második részében, a résztvevő személyek közül csak kettő maradt.
(Ebből az egyik, az a személy volt, akivel a gyerekek előzőleg egyetértettek.)

Miután ők egy másik tárgy elnevezéséről vitatkoztak, a gyerekek annak a személynek a véleményéhez csatlakoztak, aki előtte a többséget képviselte.

„Mennyire nehéz megőrizni önmagunkat a többiekkel szemben! […] Mindannyian igényeljük, hogy elfogadjanak, de higgyék erősen, hogy a meggyőződésük egyéni, a sajátjuk, még ha a nagy többség emiatt rossz szemmel néz is magukra, még ha a nyáj azt bégeti is: „neeem heeelyeees”! […] Azt akarom, hogy leljék meg a maguk útját mihamarabb. Induljanak el rajta a maguk tempójában! Mindegy, hogy merre, mindegy, hogy hogyan, akár peckesen, akár kergén, bárhogyan!”
 – Holt költők társasága c. film

Dezindividuáció - Miért lehet veszélyes a tömeg?

Az egyik legjobb könyv, a témában!

A dezindividuáció a társas viselkedés folyamata, amely során a személy elveszti saját egyéni jellemzőit, és inkább a csoport hatásának engedelmeskedik.

Ezen a folyamaton a csoportdinamika, a névtelenség és a kollektív azonosulás játszanak kulcsszerepet. Az emberek gyakran szembesülnek dezindividuációval tömeges rendezvényeken, a közösségi média oldalakon és a tömegrendezvényeken.

A dezindividuáció olyan viselkedési formát eredményezhet, amelyet egyénileg nem mutatnának meg, például az agresszív vagy a káros viselkedés.

Mivel a tömeg elnyomja az egyént, ezáltal „vakhűséget” fogadnak az emberek egy adott dolognak, és azt sok esetben BÁRMI áron képesek megvédeni. – Vannak akik olyan szintű fanatizmusra tesznek szert, hogy tényleg minden eszközt bevetnek azért, hogy elhallgattassák azt, aki szídja vagy nem ért egyet azzal, amiben ő hisz.

Ez egy nagyon érdekes téma, szóval később mindneképpen írni fogok róla egy bejegyzést a blogra.

3. Pozitív érzelmi löket

Ez egy nagyon rövid pont lesz.

Egyszerűen azért, mert ad az ember számára egy pozitív érzelmi löketet, ami kitart max 1 óráig.
De az esetek nagyszázalékában ezt az érzelmi löketet cselekvés nem követi.

Rendben, most már talán elhiszed, hogy nem mindig az a jó, amit sokan követnek és „szeretnek”.

Mi a baj a motivációval?

A legnagyobb probléma, hogy a motiváció csak egy érzés, ami irányíthatatlan és mulandó.

Ha jó kedved van, jó hangulatban vagy és van kedved valamihez, akkor megcsinálod, de ha nincs akkor nem.

Pontosan itt kezdődnek a problémák, és ezért nem szabad a motivációnkra támaszkodni.

Az előbb felsorolt 3 dolog sajnos egyáltalán nem elég, a változtatáshoz.

De én tudok 3 olyat, ami ténylegesen képes megnöveli a motivációt és ezzel együtt a változásra, fejlődésre való hajlamot.

Mi az, ami működik? - Akaraterő

A képesség, hogy szembe menj a nehézségekkel és ellenérzésekkel (motiváció hiányában is). Dolgozz keményebben, mint amennyit elvárnak tőled és amiért megfizetnek.

Erre van szükségünk ahhoz, hogy kiemelkedjünk a tömegből, fejlődjünk és később akár, előléptessen minket a munkahelyünkön.

Az életben számtalan olyan feladatunk lesz még, amit muszáj elvégeznünk, de motivációnk sosem lesz hozzá, ezért kell az akaraterőnkre támaszkodnunk.

Az akaraterő jobban meghatározza a sikert, mint a gazdag családi környezet és fontosabb mint az IQ. Az Y generáció legnagyobb problémája a sok impulzus, ami éri őket nap, mint nap. Ennek köszönhető, hogy nem képesek koncentrálni. Ha a koncentrációs képességünk romlik, akkor annak nagyon rossz hatása van az akaraterőnkre, mivel minden eszközünket ez működteti.

Az akaraterő kimeríthető. Ha teljesen kimerítjük akkor nem leszünk képesek olyan döntéseket meghozni, amik előre visznek az életben, így elő áll egy cselekvésképtelenség. – Pontosan ezért olyan fontosak a szokások kialakítása, mert a szokások előre meghozott döntések, amikhez NINCS szükség akaraterőre. (Teljesen automatikus) – Ezzel pedig nem vesszük el a fölösleges energiát magunktól és cselekvőképesek maradunk.

Az akaraterő magja az a képesség, hogy ellenálljunk a rövid távú kísértéseknek és vágyaknak a hosszú távú célok elérése érdekében. Ez a hosszú távú elégedettség legfőbb forrása az azonnali kielégüléssel szemben.

Az akaraterő jellemzői:

 • Képes késleltetni a kielégülést és ellenállni a rövid távú kísértéseknek a hosszú távú célok elérése érdekében;
 • Képesség egy nem kívánt gondolat, érzés vagy impulzus felülbírálására;
 • Az én tudatos, erőfeszítést igénylő szabályozása az én által;
 • Korlátozott erőforrás, amely kimeríthető.

Az akaraterő a siker kulcsa. A sikeres emberek bármit is éreznek, arra törekszenek, hogy akaratukat az apátia, a kétség vagy a félelem leküzdésére használják. – Dan Millman

A tanulmányok azt mutatják, hogy az önkontroll terén magas pontszámot elért emberek alkalmasabbak a viselkedési, érzelmi és figyelemimpulzusok szabályozására a hosszú távú célok elérése érdekében, mint az impulzívabb egyének.

Kelly McGonigal Szerint a „nem” mondása csak egy része az akaraterőnek. De az akaraterő másik része az, hogy „igent mondasz” olyan dolgokra, amelyekről tudod, hogy közelebb visznek a céljaidhoz. Ez az a képesség, aminek köszönhetően megteszed azokat a dolgokat, amik szükségesek, még akkor is, ha nincs kedved, vagy egy részed visszatart benne.

Kelly az „Akaraterő-ösztön című könyvében megjegyzi, hogy az akaraterőnek három kulcsfontosságú funkciója van. Amiket a következőképpen nevezett el: „Fogom”, „nem fogom” és „akarom”.

A „fogom” – annak a képessége, hogy megtedd azt, amire szükség van, még akkor is, ha túl lusta vagy hozzá.

A „nem fogom” – Egy olyan szerep, amely megakadályozza, hogy minden impulzust és döntést válogatás nélkül kövess.

Az „akarom” – az akaraterő azon eleme, amely a valódi törekvéseinket tükrözi.

Mindhárom elemet az agyunk prefrontális kérge irányítja. Közös erőfeszítéssel dolgoznak a viselkedésünk irányításán.

Mi az, ami működik? - Önfegyelem

Az önfegyelem az a képesség, amely lehetővé teszi, hogy ellenálljunk a kísértésnek, a vágyainknak, érzéseinknek és impulzusainknak.

Ha jó önfegyelemmel rendelkezünk, akkor képesek vagyunk a hosszú távú céljainknak megfelelően és értékeinkkel azonosan dönteni.

Az önfegyelem egy fontos tulajdonság, amely segíthet elérni céljainkat, javítani életünket, kezelni a nehézségeinket, és ellenállni a káros szenvedélyeinknek.

Az álmodozás helyett pedig ideje kézbe vennünk a dolgainkat és motivációs videók és oldalak nézegetése helyett cselekednünk.

Pillecukor teszt

Egy klasszikus akaraterő-kutatásban Walter Mischel a Columbia Egyetem pszichológusa a gyerekek önkontrolljának tanulmányozását tűzte ki célul egy egyszerű, de hatékony teszttel.

A pillecukor-teszt – Egy kis csapat óvodásnak a tányérára tettek egy darab mályvacukrot majd minden gyereknek elmondták, hogy a kutatónak el kell hagynia a szobát néhány percre, és ha megvárják a visszatérését, két mályvacukrot fognak kapni.

A kutatócsoport nyomon követte ezeket a gyerekeket, és megállapította, hogy azok a gyerekek, akik a második cukorkára vártak, általában jobban teljesítenek az életben.

Pillecukor teszt – újratöltve

Később az egyetem kutatói úgy döntöttek, hogy megismételik a mályvacukor kísérletet, azonban most módosítanak a történeten. A gyerekeket két csoportra osztották és csak ezután adták oda nekik a mályvacukrokat. Az első csoport tagjai folyamatosan megbízhatatlan, negatív tapasztalatoknak voltak kitéve. – A kutató adott a gyereknek egy kis doboz zsírkrétát, és megígérte, hogy hoz egy nagyobbat is, de soha nem tette meg. Aztán a kutató adott a gyereknek egy kis matricát, és megígérte, hogy hoz egy jobb matricát, de ezt sem tette meg.

Eközben a második csoport pozitív és megbízható tapasztalatokat szereztek. – A kutatók itt minden ígéretüket betartották. Tehát a gyerekek megkapták a jobb zsírkrétákat és a jobb matricákat is. A kutatók elmondták nekik, hogy jobb dolgokat kapnak és valóban megkapták.

Az hogy a gyerekek csoportja hogyan fog teljesíteni a mályvacukor teszten már előre elkönyvelhető volt. A megbízhatatlan csoportba tartozó gyerekeknek nem volt már okuk bízni a kutatókban, ezért ahogy kimentek a szobából szinte azonnal meg is ették a cukrot.

A második csoportba tartozó gyerekek arra edzették az agyukat, hogy a késleltetett kielégülést pozitívumként lássák. Minden alkalommal, amikor a kutató ígéretet tett, majd beváltotta, a gyerekek agya két dolgot regisztrált:

1.Megéri várni a kielégülésre.
2. Képes a várakozásra, az önfegyelemre.

Ennek eredményeként a második csoport átlagosan négyszer tovább várt, mint az első csoport.

Ebből a kutatásból is kiderül, hogy az akaraterő és a késleltetett kielégülés képessége nem egy előre meghatározott tulajdonság, hanem sokkal inkább függ a minket körülvevő élmények és környezeti hatások befolyásától.

Az emberek túlterheltnek érzik magukat, hiszen napjainkban több a kísértés, mint valaha. A testünk talán kötelességtudóan jelzi, hogy időben kezdjünk el dolgozni, de az elménk bármelyik pillanatban elmenekülhet egy klikkel vagy a telefon egy gombjának megnyomásával.

A mindennapi szokásaid mennyire tükrözik azt, ahova elakarsz jutni?

Az akaraterőnket elsősorban a szokásaink kialakítására kell használnunk, ugyanis nem áll végtelen mennyiség a rendelkezésünkre akaraterőből sem.

Ha kialakítunk egy szokást, és már rutinból végezzük, akkor többet nem emészt fel plusz erőfeszítést.

Mi az, ami működik? - Szokások

A szokásokról már írtam egy hosszabb bejegyzést, amit ide kattintva tudsz elolvasni.

Záró gondolatok:

James Clear - Atomi szokasok

Ha bővebben érdekel a téma, akkor ajánlom, hogy olvasd el ezeket a könyveket!

Az emberek szeretik azt hinni, hogy jó és hasznos tevékenység, amikor motivációs videókat vagy képeket nézegetnek, de egyáltalán nem az.

Ahogy fentebb már szó volt róla, a motiváció egy mulandó és irányíthatatlan érzés.

Az érzéseinket nem tudjuk irányítani, de a cselekedeteinkre hatással vagyunk, ezáltal ne a motivációt akarjuk előcsalogatni magunkból, hanem a cselekedeteinket formáljuk olyanná, hogy azok pozitív hatással legyenek az életünkre.

Nézzük a dolgok jó oldalát és örüljünk annak, hogy az emberek többsége ilyen.

Így legalább kevesebb a versenytárs és édesebb a siker, ha egyszer elérünk oda, ahova szeretnénk.

#LEGYÜNK TÖBBEN

Talán nem túlzás kijelenteni azt, hogy a csoportok és közösségek, nagy hatással vannak ránk.

Ugyanis képesek befolyásolni a gondolkodásmódunkat, a szemléletünket, valamint az érzelmeinkre is hatnak. – Pontosan ez az oka annak, hogy idővel, kicsit, mi is olyanná válunk, mint, a minket körülvevő emberek.

Amit kapunk tőlük, azt fogjuk tovább adni másoknak.
Egy olyan közösséget szeretnék kialakítani, akik napról-napra jobbá és még jobbá akarnak válni, vagyis folyamatosan a fejlődés lehetőségét keresik, az életük minden területen.

Ha valaki belép a csoportba, mert szeretné megváltoztatni az életét vagy jobbá tenni, akkor itt ne csak a lehetőséget találja meg erre, hanem közben társaságot is találjon magának és megbecsülést.

Hiszen aki, mer változtatni, mer fejlődni és időt, energiát, pénzt nem sajnálva halad folyamatosan előre, az, megérdemli a megbecsülést.

Igen, tisztában vagyok azzal, hogy az ilyen emberekből jóval kevesebb van a földön, de én bizakodva állok a témához.

Egy biztos.

Ha változtatni akarsz az életeden, akkor a legjobb lehetőség, most nyílt meg előtted! 

Elgondolkoztál már azon, hogy miért olyan népszerűek a motivációs oldalak?

A motivációs oldalak azért ilyen népszerűek, mert az emberek általában szeretik látni, hallani vagy olvasni az inspiráló történeteket, gondolatokat és idézeteket, amelyek motiválják őket a céljaik eléréséhez. Az ilyen oldalak segítenek az embereknek megőrizni a lelkesedésüket és a motivációjukat, amikor nehézségekbe ütköznek, vagy amikor kétségbeesnek.

Ezen kívül ezek az oldalak sok embernek nyújtanak napi rutint, amikor bejelentkeznek és elolvassák a legfrissebb motiváló üzeneteket. Az emberek számára ez egy jó módja annak, hogy a napjukat pozitívan indítsák el, vagy erőt adjanak nekik az esti munkához, tanuláshoz.

Ez persze mind szép és jó, de mi a legnagyobb baj ezekkel az oldalakkal és, miért nem sikeresek azok az emberek, akik ilyen oldalakat követnek? Mi a valódi megoldás, amitől TÉNYLEG motiváltak leszünk?

Van egy sejtésem, hogy ezekre a kérdésekre keresed te is a választ.
Most megmutatom, hogy mi mindent szedtem össze ezzel kapcsolatban és, hogy szerintem, hogyan is működik ez a fajta „átverés”.

Szerintem 3 dolog miatt:

1. Színes küzdelem a hétköznapi szürkeség ellen (Ami semmit nem ér)

Az önfejlesztés egy népszerű dolog a 21. században és, ha ilyen oldalakat követ valaki, akkor ő bizony abban a hitben élhet, hogy ő éppenséggel „fejleszti” magát, vagyis törekszik arra, hogy fejlődjön, jobb legyen és megoldjon minden olyan problémát az életében, amit meg kell.

Úgy gondolja, hogy bőven elég neki az, az 1-2 mondat, amit leírnak egy idézetben és ő annak köszönhetően minden problémáját megtudja oldani.

Teljes mértékben abban a hitben élhet, hogy ő jelenleg is halad előre az életében.

Ez teljes önámítás és önbecsapás…Kivéve, ha tényleg hiszel benne, akkor sikerülhet minden!

2. A csordaösztön ereje

Mégis, hogy mondhatok (vagy írhatok) ilyet?!

Olyan sokan követik és szeretik az ilyen oldalakat.
És hát valljuk be, hogy ennyi ember nem tévedhet! – Vagy mégis?!

De bizony tévedhetnek…

 • És miért?
 • Azért, mert egyikük sem ért el semmit ezeknek az oldalaknak köszönhetően!
 • De, akkor miért ilyen népszerűek, az ilyen oldalak?
 • A csordaösztön erejének köszönhetően.

A csordaösztön

A csordaösztön az, amikor az embernek egy témával kapcsolatban nincs saját véleménye, ezért általában a többség mellé áll. – Vagyis, amit sokan szeretnek, az nem lehet rossz. (Gondolják ezt sokan)

Mint tudjuk az ember társas lény.
Közösségben és barátikörben érzi a legjobban magát, hiszen szüksége van, a valahová tartozás érzésére és mások visszajelzéseire.

Az emberek többsége hajlamos arra, hogy be idomuljon egy társaságba, vagyis pontosan úgy cselekedjen, ahogy mások teszik, vagy úgy vélekedjen bizonyos témákról, ahogyan azt elvárják tőle a többiek, illetve, ahogyan arról szokás.

Az sem kérdéses, hogy alapvetően ösztönlények vagyunk. – Vagyis előbb cselekszünk és csak utána gondolkodunk. (Az érzelmeink mindig erősebbek, mint a logikus gondolkodásunk.)

Ezért van az, hogy társaink körében vagy tömegben, a csordaösztön is erősen hat a cselekedeteinkre.

Ez nagy probléma, mert a csordaösztön hajlamos teljesen elnyomni az egyént.

„Egyéneknek vannak döntései, a tömegnek nincsenek döntései”

A kísérlet

Egy kísérlet során a Harvard Egyetem pszichológusai, három, négyéves gyerekkel figyeltettek meg több személyt, akik egy tárgy nevéről vitatkoztak.

Egy ember kivételével, mindenki ugyanazzal a személlyel értett egyet.

A többség véleményéhez pedig csatlakoztak a gyerekek is.

A vizsgálat második részében, a résztvevő személyek közül csak kettő maradt.
(Ebből az egyik, az a személy volt, akivel a gyerekek előzőleg egyetértettek.)

Miután ők egy másik tárgy elnevezéséről vitatkoztak, a gyerekek annak a személynek a véleményéhez csatlakoztak, aki előtte a többséget képviselte.

„Mennyire nehéz megőrizni önmagunkat a többiekkel szemben! […] Mindannyian igényeljük, hogy elfogadjanak, de higgyék erősen, hogy a meggyőződésük egyéni, a sajátjuk, még ha a nagy többség emiatt rossz szemmel néz is magukra, még ha a nyáj azt bégeti is: „neeem heeelyeees”! […] Azt akarom, hogy leljék meg a maguk útját mihamarabb. Induljanak el rajta a maguk tempójában! Mindegy, hogy merre, mindegy, hogy hogyan, akár peckesen, akár kergén, bárhogyan!”
 – Holt költők társasága c. film

Dezindividuáció - Miért lehet veszélyes a tömeg?

Az egyik legjobb könyv, a témában!

A dezindividuáció a társas viselkedés folyamata, amely során a személy elveszti saját egyéni jellemzőit, és inkább a csoport hatásának engedelmeskedik.

Ezen a folyamaton a csoportdinamika, a névtelenség és a kollektív azonosulás játszanak kulcsszerepet. Az emberek gyakran szembesülnek dezindividuációval tömeges rendezvényeken, a közösségi média oldalakon és a tömegrendezvényeken.

A dezindividuáció olyan viselkedési formát eredményezhet, amelyet egyénileg nem mutatnának meg, például az agresszív vagy a káros viselkedés.

Mivel a tömeg elnyomja az egyént, ezáltal „vakhűséget” fogadnak az emberek egy adott dolognak, és azt sok esetben BÁRMI áron képesek megvédeni. – Vannak akik olyan szintű fanatizmusra tesznek szert, hogy tényleg minden eszközt bevetnek azért, hogy elhallgattassák azt, aki szídja vagy nem ért egyet azzal, amiben ő hisz.

Ez egy nagyon érdekes téma, szóval később mindneképpen írni fogok róla egy bejegyzést a blogra.

3. Pozitív érzelmi löket

Ez egy nagyon rövid pont lesz.

Egyszerűen azért, mert ad az ember számára egy pozitív érzelmi löketet, ami kitart max 1 óráig.
De az esetek nagyszázalékában ezt az érzelmi löketet cselekvés nem követi.

Rendben, most már talán elhiszed, hogy nem mindig az a jó, amit sokan követnek és „szeretnek”.

Mi a baj a motivációval?

A legnagyobb probléma, hogy a motiváció csak egy érzés, ami irányíthatatlan és mulandó.

Ha jó kedved van, jó hangulatban vagy és van kedved valamihez, akkor megcsinálod, de ha nincs akkor nem.

Pontosan itt kezdődnek a problémák, és ezért nem szabad a motivációnkra támaszkodni.

Az előbb felsorolt 3 dolog sajnos egyáltalán nem elég, a változtatáshoz.

De én tudok 3 olyat, ami ténylegesen képes megnöveli a motivációt és ezzel együtt a változásra, fejlődésre való hajlamot.

Mi az, ami működik? - Akaraterő

A képesség, hogy szembe menj a nehézségekkel és ellenérzésekkel (motiváció hiányában is). Dolgozz keményebben, mint amennyit elvárnak tőled és amiért megfizetnek.

Erre van szükségünk ahhoz, hogy kiemelkedjünk a tömegből, fejlődjünk és később akár, előléptessen minket a munkahelyünkön.

Az életben számtalan olyan feladatunk lesz még, amit muszáj elvégeznünk, de motivációnk sosem lesz hozzá, ezért kell az akaraterőnkre támaszkodnunk.

Az akaraterő jobban meghatározza a sikert, mint a gazdag családi környezet és fontosabb mint az IQ. Az Y generáció legnagyobb problémája a sok impulzus, ami éri őket nap, mint nap. Ennek köszönhető, hogy nem képesek koncentrálni. Ha a koncentrációs képességünk romlik, akkor annak nagyon rossz hatása van az akaraterőnkre, mivel minden eszközünket ez működteti.

Az akaraterő kimeríthető. Ha teljesen kimerítjük akkor nem leszünk képesek olyan döntéseket meghozni, amik előre visznek az életben, így elő áll egy cselekvésképtelenség. – Pontosan ezért olyan fontosak a szokások kialakítása, mert a szokások előre meghozott döntések, amikhez NINCS szükség akaraterőre. (Teljesen automatikus) – Ezzel pedig nem vesszük el a fölösleges energiát magunktól és cselekvőképesek maradunk.

Az akaraterő magja az a képesség, hogy ellenálljunk a rövid távú kísértéseknek és vágyaknak a hosszú távú célok elérése érdekében. Ez a hosszú távú elégedettség legfőbb forrása az azonnali kielégüléssel szemben.

Az akaraterő jellemzői:

 • Képes késleltetni a kielégülést és ellenállni a rövid távú kísértéseknek a hosszú távú célok elérése érdekében;
 • Képesség egy nem kívánt gondolat, érzés vagy impulzus felülbírálására;
 • Az én tudatos, erőfeszítést igénylő szabályozása az én által;
 • Korlátozott erőforrás, amely kimeríthető.

Az akaraterő a siker kulcsa. A sikeres emberek bármit is éreznek, arra törekszenek, hogy akaratukat az apátia, a kétség vagy a félelem leküzdésére használják. – Dan Millman

A tanulmányok azt mutatják, hogy az önkontroll terén magas pontszámot elért emberek alkalmasabbak a viselkedési, érzelmi és figyelemimpulzusok szabályozására a hosszú távú célok elérése érdekében, mint az impulzívabb egyének.

Kelly McGonigal Szerint a „nem” mondása csak egy része az akaraterőnek. De az akaraterő másik része az, hogy „igent mondasz” olyan dolgokra, amelyekről tudod, hogy közelebb visznek a céljaidhoz. Ez az a képesség, aminek köszönhetően megteszed azokat a dolgokat, amik szükségesek, még akkor is, ha nincs kedved, vagy egy részed visszatart benne.

Kelly az „Akaraterő-ösztön című könyvében megjegyzi, hogy az akaraterőnek három kulcsfontosságú funkciója van. Amiket a következőképpen nevezett el: „Fogom”, „nem fogom” és „akarom”.

A „fogom” – annak a képessége, hogy megtedd azt, amire szükség van, még akkor is, ha túl lusta vagy hozzá.

A „nem fogom” – Egy olyan szerep, amely megakadályozza, hogy minden impulzust és döntést válogatás nélkül kövess.

Az „akarom” – az akaraterő azon eleme, amely a valódi törekvéseinket tükrözi.

Mindhárom elemet az agyunk prefrontális kérge irányítja. Közös erőfeszítéssel dolgoznak a viselkedésünk irányításán.

Mi az, ami működik? - Önfegyelem

Az önfegyelem az a képesség, amely lehetővé teszi, hogy ellenálljunk a kísértésnek, a vágyainknak, érzéseinknek és impulzusainknak.

Ha jó önfegyelemmel rendelkezünk, akkor képesek vagyunk a hosszú távú céljainknak megfelelően és értékeinkkel azonosan dönteni.

Az önfegyelem egy fontos tulajdonság, amely segíthet elérni céljainkat, javítani életünket, kezelni a nehézségeinket, és ellenállni a káros szenvedélyeinknek.

Az álmodozás helyett pedig ideje kézbe vennünk a dolgainkat és motivációs videók és oldalak nézegetése helyett cselekednünk.

Pillecukor teszt

Egy klasszikus akaraterő-kutatásban Walter Mischel a Columbia Egyetem pszichológusa a gyerekek önkontrolljának tanulmányozását tűzte ki célul egy egyszerű, de hatékony teszttel.

A pillecukor-teszt – Egy kis csapat óvodásnak a tányérára tettek egy darab mályvacukrot majd minden gyereknek elmondták, hogy a kutatónak el kell hagynia a szobát néhány percre, és ha megvárják a visszatérését, két mályvacukrot fognak kapni.

A kutatócsoport nyomon követte ezeket a gyerekeket, és megállapította, hogy azok a gyerekek, akik a második cukorkára vártak, általában jobban teljesítenek az életben.

Pillecukor teszt – újratöltve

Később az egyetem kutatói úgy döntöttek, hogy megismételik a mályvacukor kísérletet, azonban most módosítanak a történeten. A gyerekeket két csoportra osztották és csak ezután adták oda nekik a mályvacukrokat. Az első csoport tagjai folyamatosan megbízhatatlan, negatív tapasztalatoknak voltak kitéve. – A kutató adott a gyereknek egy kis doboz zsírkrétát, és megígérte, hogy hoz egy nagyobbat is, de soha nem tette meg. Aztán a kutató adott a gyereknek egy kis matricát, és megígérte, hogy hoz egy jobb matricát, de ezt sem tette meg.

Eközben a második csoport pozitív és megbízható tapasztalatokat szereztek. – A kutatók itt minden ígéretüket betartották. Tehát a gyerekek megkapták a jobb zsírkrétákat és a jobb matricákat is. A kutatók elmondták nekik, hogy jobb dolgokat kapnak és valóban megkapták.

Az hogy a gyerekek csoportja hogyan fog teljesíteni a mályvacukor teszten már előre elkönyvelhető volt. A megbízhatatlan csoportba tartozó gyerekeknek nem volt már okuk bízni a kutatókban, ezért ahogy kimentek a szobából szinte azonnal meg is ették a cukrot.

A második csoportba tartozó gyerekek arra edzették az agyukat, hogy a késleltetett kielégülést pozitívumként lássák. Minden alkalommal, amikor a kutató ígéretet tett, majd beváltotta, a gyerekek agya két dolgot regisztrált:

1.Megéri várni a kielégülésre.
2. Képes a várakozásra, az önfegyelemre.

Ennek eredményeként a második csoport átlagosan négyszer tovább várt, mint az első csoport.

Ebből a kutatásból is kiderül, hogy az akaraterő és a késleltetett kielégülés képessége nem egy előre meghatározott tulajdonság, hanem sokkal inkább függ a minket körülvevő élmények és környezeti hatások befolyásától.

Az emberek túlterheltnek érzik magukat, hiszen napjainkban több a kísértés, mint valaha. A testünk talán kötelességtudóan jelzi, hogy időben kezdjünk el dolgozni, de az elménk bármelyik pillanatban elmenekülhet egy klikkel vagy a telefon egy gombjának megnyomásával.

A mindennapi szokásaid mennyire tükrözik azt, ahova elakarsz jutni?

Az akaraterőnket elsősorban a szokásaink kialakítására kell használnunk, ugyanis nem áll végtelen mennyiség a rendelkezésünkre akaraterőből sem.

Ha kialakítunk egy szokást, és már rutinból végezzük, akkor többet nem emészt fel plusz erőfeszítést.

Mi az, ami működik? - Szokások

A szokásokról már írtam egy hosszabb bejegyzést, amit ide kattintva tudsz elolvasni.

Záró gondolatok:

James Clear - Atomi szokasok

Ha bővebben érdekel a téma, akkor ajánlom, hogy olvasd el ezeket a könyveket!

Az emberek szeretik azt hinni, hogy jó és hasznos tevékenység, amikor motivációs videókat vagy képeket nézegetnek, de egyáltalán nem az.

Ahogy fentebb már szó volt róla, a motiváció egy mulandó és irányíthatatlan érzés.

Az érzéseinket nem tudjuk irányítani, de a cselekedeteinkre hatással vagyunk, ezáltal ne a motivációt akarjuk előcsalogatni magunkból, hanem a cselekedeteinket formáljuk olyanná, hogy azok pozitív hatással legyenek az életünkre.

Nézzük a dolgok jó oldalát és örüljünk annak, hogy az emberek többsége ilyen.

Így legalább kevesebb a versenytárs és édesebb a siker, ha egyszer elérünk oda, ahova szeretnénk.

#LEGYÜNK TÖBBEN

Talán nem túlzás kijelenteni azt, hogy a csoportok és közösségek, nagy hatással vannak ránk.

Ugyanis képesek befolyásolni a gondolkodásmódunkat, a szemléletünket, valamint az érzelmeinkre is hatnak. – Pontosan ez az oka annak, hogy idővel, kicsit, mi is olyanná válunk, mint, a minket körülvevő emberek.

Amit kapunk tőlük, azt fogjuk tovább adni másoknak.
Egy olyan közösséget szeretnék kialakítani, akik napról-napra jobbá és még jobbá akarnak válni, vagyis folyamatosan a fejlődés lehetőségét keresik, az életük minden területen.

Ha valaki belép a csoportba, mert szeretné megváltoztatni az életét vagy jobbá tenni, akkor itt ne csak a lehetőséget találja meg erre, hanem közben társaságot is találjon magának és megbecsülést.

Hiszen aki, mer változtatni, mer fejlődni és időt, energiát, pénzt nem sajnálva halad folyamatosan előre, az, megérdemli a megbecsülést.

Igen, tisztában vagyok azzal, hogy az ilyen emberekből jóval kevesebb van a földön, de én bizakodva állok a témához.

Egy biztos.

Ha változtatni akarsz az életeden, akkor a legjobb lehetőség, most nyílt meg előtted! 

Picture of Bagi Attila

Bagi Attila

×
×

Cart

Töltsd le az e-bookot és urald a napjaidat!